Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
Подія дня [669]
Висвітлюються цікаві новини
Книжкова новинка [923]
Новинки літератури та періодики, що надходить до фондів бібліотеки
Наші інтерв’ю [22]
Інтерв’ю з користувачами бібліотеки, колегами, відомими людьми Рокитнівщини
Колонка оголошень [138]
Оголошення про заходи бібліотеки, району
Book-симпатія [88]
Читацькі вподобання наших користувачів
Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Наше опитування
Оцініть наш блог
Всього відповідей: 1110
Друзі сайту




    






Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Субота, 20.04.2024, 03:30ГоловнаРеєстраціяВхід
БІБЛІОNEWS
блог Рокитнівської центральної районної бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » Подія дня
« 1 2 ... 60 61 62 63 64 ... 66 67 »

10 червня 2012 року знову розпочала свою роботу літня тераса «Бібліотека під відкритим небом».

Для користувачів бібліотеки та жителів селища була представлена книжкова виставка «Увага! Нова книга», де ознайомлено відвідувачів з новими надходженнями які одержав відділ обслуговування в червні місяці. Зроблено перегляд літератури серії «Письменники лауреати Нобелівської премії».

Видано сім екземплярів книг.

Підготувала Валентина Лінкевич.

Категорія: Подія дня | Переглядів: 828 | Додав: Ксюша | Дата: 11.06.2012 | Коментарі (0)

Громадські обговорення на території Березівської сільської ради.

с. Березово громадські обговорення проводились шляхом анкетування, діти середнього та молодшого віку приймали участь в оформленні колажа на тему «Якою я бачу свою бібліотеку».

25.04.2012 року у бібліотеці за круглим столом зібрались голова с/ради, вчителі, представники інтелігенції, молодь. Метою зустрічі стало обговорення по темі «Якою я бачу свою бібліотеку». Пропозиції: капітальний  ремонт бібліотеки, сучасні меблі, комп’ютери, доступ до мережі Інтернет, придбати сучасну літературу для дозвілля, літературу для дітей та підлітків, періодику для дітей і юнацтва.

20 березня 2012 року у приміщенні бібліотеки круглий стіл по темі обговорень відбувся і у селі Заболоття. Присутні голова с/ради, вчителі, працівники культури, медпрацівники. Пропозиції: ремонт, сучасний інтер’єр, збільшити асортимент сучасної дозвіллєвої  літератури, довідкових видань, літератури для дітей і підлітків, періодики для дітей та юнацтва, придбання комп’ютерів, доступ до мережі Інтернет.

На території сільської ради у селі  Грабунь бібліотека відсутня, та жителі села, які були охопленні опитуванням, яке проводилось методом анкетування вважають за необхідне відкриття бібліотеки та поновлення  бібліотечного обслуговування.  Пропозиції: поповнити фонд майбутньої бібліотеки дозвіллєвими, дитячими виданнями. Є потреба у доступі до мережі Інтернет та електронних послугах. 

 

Громадські обговорення «Якою має бути бібліотека нашої громади?» на території Біловізької сільської ради.

Проведення круглих столів у бібліотеках Біловізької сільської ради.

ПШБ с. Біловіж - 12.04.2012 року, в приміщенні школи. Присутні: сільський голова, студенти, пенсіонери, підприємці, вчителі. Пропозиції: придбати комп’ютер, телевізор, поповнити фонд сучасною літературою.

ПШБ с. Купеля - 08.04.2012 року в приміщенні школи. Присутні: вчителі. Пропозиції: заміна вікон, дверей, придбання сучасних меблів, сучасної літератури.

У с. Мушня Біловіжської сільської ради на даний час бібліотека відсутня та вивчивши громадську думку шляхом анкетування. Жителі вважають за необхідне відкриття бібліотеки по місцю проживання.

... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 988 | Додав: WWWWW_W | Дата: 07.06.2012 | Коментарі (0)

 24  травня 2012 року в читальному залі центральної районної бібліотеки вкотре зустрілись учасники групи «На допомогу забудовнику» на цей раз учасників групи запросили на віртуальну подорож по сайтах «Збудуй свій будинок сам» .

«Мій будинок - моя фортеця» - говорили наші предки. І мали рацію. У той час це було актуально. Однак і в даний час кожна людина хотіла би мати свій будинок.

На самому початку будівництва будинку виникають численні запитання, на які незнаючій людині важко знайти відповіді. Наприклад, який будинок, і яка його висота, ширина, яка садиба. Незважаючи на гадану складність будівництво будинку своїми силами цілком можливо. Пріоритетом тут є правильна організація будівельного процесу. Перш ніж почати будівництво краще все спланувати.

Кожен з нас розуміє, що мало просто будинок побудувати, треба ще зробити так, щоб у домі можна було жити. Щоб було затишно, комфортно, зручно.

Тож, що робити, коли у вас виникла думка побудувати будинок? Перші кроки до якісного будівництва будинку.

Саме на вирішення цих питань для учасників групи були підібрані веб-сайти, якими вони і подорожували під час зустрічі.

 

Збудуй свій будинок сам

http://zbuduysam.com/

Будівництво та ремонт в Україні

http://budrem.org.ua/

Як зробити проект свого будинку самому.

http://ehow.in.ua/7712-yak-zrobiti-proekt-svogo-budinku-samomu.html

Ремонт квартири, будинку своїми руками

http://allofremont.com/

Нерухомість та будівництво ... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 3463 | Додав: WWWWW_W | Дата: 06.06.2012 | Коментарі (0)

      Друзі, ось і підійшли ми до одного із трьох головних християнських свят – П’ятедисятниці або як ще називають в народі це свято – День Пресвятої Трійці.
     Тож нехай це свято надихає всіх вас на добрі справи, наповнює серця любов’ю до ближніх, дарує кожному сімейний затишок і добробут, несе щастя і впевненість у майбутньому.
 
    ТРІЙЦЯ (П'ятидесятниця) (грецьк. Pentekoste), одне з найбільших християнських свят, яке святкується на 50-й день від Великодня в пам'ять зішестя Святого Духа на апостолів і присвячене прославлянню Святої Трійці. У Православній Церкві — велике двунадесяте свято. На Заході свято П'ятидесятниці не носить назви Трійці, хоча тісно пов'язується з її шануванням. З XIV ст. святом Трійці в Католицькій Церкві стала називатися неділя по П'ятидесятниці.
 
Зміст свята
 
    Назву П'ятидесятниці свято одержало тому, що зішестя Святого Духа на апостолів сталося в старозавітне свято П'ятидесятниці, встановлене в пам'ять про дарування єврейському народові Закону при горі Синай; воно святкувалося в 50-й день після Великодня і припадало на закінчення жнив і збирання плодів, перші з яких приносилися в жертву в храмі. Саме в цей день, у 50-й день по Воскресінні Ісуса Христа, коли всі учні були зібрані в одній світлиці, раптом зробився шум, «ніби буря раптова зірвалася, і переповнила ввесь той дім, де сиділи вони. І з'явилися їм язики поділені, немов би огненні, та й на кожному з них по одному осів». Апостоли виповнилися Духа Святого і стали говорити різними мовами (Діяння апостолів 2:1-47). Зішестям Св. Духа на апостолів відкрилася довершуюча (?) діяльність третьої особи Пресвятої Трійці, і вчення Ісуса Христа про Триєдиного Бога досягло довершеної ясності і повноти. Подія Зішестя Святого Духа на апостолів вважається початком Християнської Церкви.
 
Історія свя ... Читати далі »
Категорія: Подія дня | Переглядів: 1390 | Додав: WWWWW_W | Дата: 01.06.2012 | Коментарі (0)

     Бойко Богдан Михайлович (*2 червня 1937, Діброва —†26 липня 2000, Діброва) — український письменник, редактор журналу «Перевал», громадський і культурний діяч. Автор багатьох романів та повістей, лауреат кількох літературних премій: імені Василя Стефаника, імені Олеся Гончара та інших.


Біографія

    Богдан Бойко народився 2 червня 1937 року у селі Діброва на Івано-Франківщині, у родині колгоспників. Закінчивши школу, у 1956 році вступив на філологічний факультет Львівського державного університету імені Івана Франка, який закінчив 1961 року.
     Богдана Бойка вважають дуже плідним письменником, з під пера його вийшли численні повісті та романи на суспільні та історичні теми. Після здобуття Незалежності України він працює в редакції новоствореного журналу "Перевал". Через чималий внесок в літературне життя краю, його було обрано (літераторами) головним редактором місцевого літературно-художнього і громадсько-політичного журналу "Перевал" (м. Івано-Франківськ) з 1996 року. За свою творчу працю та громадські ініціативи Богдан отримував численні літературні нагороди: Лауреат літ. премії "У свічаді слова" Є.Бачинського (1998, США), премії ім. В.Стефаника (1998), премії ім. О.Гончара (1999), Фундації Укр. вільного ун-ту (США, Нью-Йорк, 2000).
   Весь життєвий шлях Богдана, окрім батьків, супроводжує його родина: дружина Лідія Йосипівна (1938) - учитель біології та хімії; син Тарас (1962) - редактор квартальника "Аспекти самоврядування" Інституту демократії ім. Пилипа Орлика; син Роман (1964) - гірничий інженер.
    Богдан Бойко є автором численних повістей та романів на суспільні та історичні теми.

Творчі набутки

«Липовий цвіт сорок першого...»
«Маки червоні»
«Дорога додому»
«Столочене жито»
«Чари Чортогори»
«Останній ватажка»
«Остання надія»
Категорія: Подія дня | Переглядів: 1086 | Додав: WWWWW_W | Дата: 01.06.2012 | Коментарі (0)

     Костянтина Іванівна Малицька (1872-1947) (літературні псевдоніми: Віра Лебедова, Чайка Дністрова; *30 травня 1872, Кропивник, Калуського району Івано-Франківської області — †17 березня 1947, Львів) — українська письменниця, педагог, діячка культурно-освітніх товариств у Галичині. Найбільше прославилась як автор популярних пісень «Чом, чом, чом, земле моя…», «У Січі, у Січі гуртуймось брати».
 
Біографія
     Костянтина Малицька народилась 30 травня 1872 року в селі Кропивник (тепер Калуського району Івано-Франківської області), в сім'ї греко-католицького священика. Початкову школу закінчила в Станиславові (Івано-Франківськ), вчительську семінарію — у Львові. Вчителювала в народних школах невеличких міст Галичини (зокрема в Галичі), на Буковині (Лужани) та у Львові в дівочій школі Українського Педагогічного Товариства. Брала активну участь у громадсько-політичному житті, засновувала хори, читальні «Просвіти», товариства, тощо. Працювала в педагогічних товариствах «Рідна школа», «Крайове товариство охорони дітей і опіки над молоддю»
 
     У 1912 спільно з М. Білецькою дала почин для заснування фонду «На потреби України», що був матеріальною допомогою для УСС 1914 р. У 1914 інтернована російською окупаційною владою до Красноярська, де стала першою вчителькою української школи імені І. Котляревського. Після п'ятирічного перебування в Сибіру Костянтина Іванівна у 1920 р. повернулася до Львова, де знову почала працювати в школі імені Тараса Шевченка.
 
Твори
     Костянтина Малицька відома як дитяча письменниця, автор поезій, оповідань і сценаріїв, зокрема «Малі герої», «Гарфа Леїлі»; автор багатьох січових пісень. Друкувала твори в журналах «Молода Україна», «Світ дитини», «Зоря», альманахах «Нова хата», «Учитель», «Жіноча доля», сатиричному часописі «Комар» та інших виданнях. Була редактором дитячого журналу «Дзвінок» (Львів). Писала статті на педагогічні і громадські теми, робила переклади.
     У радянський час, з 1939 року вона працювала старшим бібліографом Наукової бібліотеки імені В. Стефаника, укладала універсальний покажчик дитячої літератури. Померла у Львові 17 березня 1947 р.
Категорія: Подія дня | Переглядів: 774 | Додав: WWWWW_W | Дата: 30.05.2012 | Коментарі (0)

  Громадські обговорення «Якою має бути бібліотека нашої громади?» на території Рокитнівської селищної ради.

На території Рокитнівської селищної ради функціонують три  бібліотеки: Рокитнівська центральна районна бібліотека, Рокитнівська дитяча бібліотека (з шкільними відділами в ЗОШ №3 та Рокитнівській гімназії), Рокитнівська міська бібліотека, які розміщенні в окремих пристосованих приміщеннях.

Протягом березня – травня 2012 року бібліотеками селища проведено громадські обговорення на тему: «Якою має бути бібліотека нашої громади?». Ціль обговорення - гарантування права громадян висловити власну позицію та думку про сучасне бібліотечне обслуговування, доступність інформації.

Участь в опитуванні прийняли всі бібліотеки селища .

Розповсюджено в навчальних закладах плакат «Візьміть участь у громадських обговореннях «Якою має бути бібліотека нашої громади?»: Рокитнівському медичному училищі, професійному ліцеї, Рокитнівській ЗОШ №3, Рокитнівській гімназії. Також плакат розміщений на дошках інформації на ринку, вокзалі, біля Будинку культури.

Проведена рекламна компанія: надрукована стаття в місцевій газеті «Новини Рокитнівщини», виставлені матеріали на офіційному сайті Рокитнівської ЦСПШБ (http://roklibr.at.ua/), на блозі БІБЛІОNEWS (http://rokitne-blog.at.ua/).  Соціальних мережах  ВКонтакті, facebook.

Оформлено куточки  де зроблено фото-колаж : «Сучасна бібліотека», «Інтер’єр сучасної бібліотеки», «Бібліотека майбутнього», скринька для анкет та пропозицій користувачів.

На сучасному етапі користувачі бібліотек хочуть мати сучасні послуги: наявність ігрової зони для дітей, телефонізація бібліотек, наявність комп’ютерів, сканерів, периферійних пристроїв, необхідність доступу до Інтернету, навчання у бібліотеці роботі на ПК, необхідність телевізора, мультимедійного обладнання, мати можливість переглядати відеофільми.  З опитаного видно, що користувачі хочуть мати хорошу матеріальну базу: покращити інтер’єр бібліотеки, необхідність ремонту, потреба в сучасних  меблях. Під час обговорення піднімалося питання придбання сучасної літератури: навчальну літературу, довідкові видання, збільшення кількості періодики для дітей, та юнацтва.

 

 

... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 7877 | Додав: Ксюша | Дата: 29.05.2012 | Коментарі (0)

День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження відзначається в Україні згідно з Указом Президента № 563/99 від 25 травня 1999 року, щорічно в останню суботу травня.

Першою українською друкарнею можна вважати краківську друкарню Швайпольта Фіоля, в якій у 1491 році з’явилися перші книги, надруковані кирилицею. Друкарня Фіоля видавала книги для України та суміжних країн, вона почала видання книг на кирилиці в тій формі, яку продовжили друкарні в Україні.

Першу друкарню в Україні заснував у Львові Іван Федоров-Федорович. Вона діяла протягом 1573-1575 рр.., А першою виданою на українських землях книгою став «Апостол» (в 1574 р.), який історично започаткував розвиток друкарства в Україні.

Справжнім шедевром друкарського мистецтва стала Острозька Біблія, завершена в 1581 р. Острог став також першим в Україні центром видання тогочасної публіцистики, яку пізніші дослідники назвали «полемічною літературою».

Одним з осередків книгодрукування в Україні була Печерська Лавра. Заснована в 1616 р., Київська лаврська друкарня працювала три сторіччя.

Крім друкарень кириличного шрифту, в Україні працювали і латинсько-польські: першою була невелика друкарня у Львові, що діяла в 1592 - 1602 р.

Всього в Україні в 1574 - 1648 рр.. діяло 25 друкарень. Головними центрами видавничої діяльності були великі торговельні міста - Київ, Львів, Острог: тут були не лише кадри ремісників, книжників, редакторів, але й можливості ширшого збуту. При великих друкарнях були свої книгарні. Продажем книжок займалися також працівники друкарень, купці і крамарі, які розповсюджували книги разом з іншими товарами.

Був в Україні і негативний досвід руйнації книговидання, починаючи з 1720 р., коли Петро І заборонив своїм указом книговидання українською мовою.

Українське книговидання часами трохи жевріло, але не помирало. Навіть у складний період між першою і другою світовими війнами в Галичині існувало близько 50 українських видавництв.

Причиною відносного зменшення українських видань в радянські часи була в першу чергу урядова політика. З 1930 до 1939 року українська книга в кількісному вимірі скоротилася з 6394 до 1895 видань.

... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 887 | Додав: Ксюша | Дата: 25.05.2012 | Коментарі (0)

Олексій Львович Плющ народився 25 травня 1887 р. в с. Оденівка Чернігівської області. Проживав із батьками у Варшаві, де Закінчив гімназію. У 1906-1907 рр. навчався в Ніжинському історико-філологічному інституті.

Перші літературні спроби припадають на 1902 р. Спочатку працював над переклад «Слова о полку Ігоревім» українською мовою, а потім над поезією улюблене поета Г. Гейне. У цю годину почав писати і власні вірші. Найпліднішими були 1905-1906 рр., коли він написавши повість «Великий в малім та малий у великім», драму «Смерть поета».

О. Плющ захоплюється громадською роботою. Через матеріальну скруту займається репетиторством, читає Платні Лекції. Багато уваги приділяє роботі в Ніжинській «Просвіті». Зберігся один із рефератів О. Плюща «На роковини Т. Г. Шевченка», який він прочитав на засіданні «Просвіти».

Художні твори О. Плюща до нас не дійшли. 1911 р. в «Одеського літературному союзі» Було опубліковано ранні твори письменника.

Як зазначає у своїх розвідках про О. Плюща І. Миронець, у 1905-1907 рр.. були написані, але не опубліковані романи «Вперед» та «В катовні», Великі п'єси «Перед світом», «Годі», щоденник, близьким 15 незавершених творів, середа яких повість «Два Приятелі, або Чи Христос, чи революція? », роман «Метаморфози ».

Помер 26 травня 1907 р.

 

http://ukrlife.org/main/evshan/shevchuk9.html

http://100v.com.ua/ru/node/3519

Категорія: Подія дня | Переглядів: 769 | Додав: Ксюша | Дата: 24.05.2012 | Коментарі (0)

У відповідності до плану роботи відділу культури районної державної адміністрації 22 травня 2012 року у приміщенні читального залу центральної районної бібліотеки відбулось розширене засідання колегії відділу культури райдержадміністрації з порядком денним:

1.   «Про підготовку установ і закладів культури району до роботи в осінньо - зимовий період 2012 - 2013 років».

2.  «Про стан пожежної безпеки в клубних закладах району».

3.  ... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 728 | Додав: Ксюша | Дата: 23.05.2012 | Коментарі (0)


Хостинг від uCoz Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 ¦ Розробка та дизайн: Іван Соколов