Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
Подія дня [669]
Висвітлюються цікаві новини
Книжкова новинка [923]
Новинки літератури та періодики, що надходить до фондів бібліотеки
Наші інтерв’ю [22]
Інтерв’ю з користувачами бібліотеки, колегами, відомими людьми Рокитнівщини
Колонка оголошень [138]
Оголошення про заходи бібліотеки, району
Book-симпатія [88]
Читацькі вподобання наших користувачів
Пошук
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Наше опитування
Оцініть наш блог
Всього відповідей: 1110
Друзі сайту




    






Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


П`ятниця, 29.03.2024, 00:11ГоловнаРеєстраціяВхід
БІБЛІОNEWS
блог Рокитнівської центральної районної бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2013 » Грудень » 23

     Спиридон Гнатович Кравчук народився 23 грудня 1938 року у селі Крилів Корецького району. В шкільні роки перечитав багато наукових та літературних праць із історії України, Рівненщини, по крупинах збирав відомості про минуле свого краю. Згодом почав навідуватися до місцевих архівів, архівних установ Києва і Львова, де перебирав гори матеріалів із цієї тематики. Тривалий час працюючи у Гощанському районі на журналістській ниві та в органах місцевого самоврядування, Спиридон Кравчук одночасно вів ще й глибокий краєзнавчий пошук. До цієї справи він залучив широке коло дослідників минулого із різних населених пунктів району. Як керівник районної організації Всеукраїнської спілки краєзнавців Спиридон Кравчук всіляко сприяв і допомагав в організації та подальшій роботі музеїв і музейних кімнат (велику пошукову та виховну роботу ведуть ці осередки краєзнавства у районному центрі, Липках, Горбакові, Вовкошеві, Русивлі, Бугрині, Симонові, Тучині, інших селах).

        Працюючи у редакції районної газети "Рідний край" СКравчук заснував тематичну краєзнавчу сторінку і систематично готував до цього місцевих краєзнавців.

        Журналіст за фахом і з багаторічним стажем СКравчук не новачок на літературній ниві. Ним написані повісті "Триволя", "А пам'ятаєш, брате", "Зрадник", багато новел і гуморесок. В 2006 році вийшов друком роман-дилогія "Пекуча сльоза". Цей публіцистично-пригодницький роман - не тільки гірка оповідь про долю двох синів дбайливого невтомного господаря-хуторянина Андрія Москальчука, вивезеного з села Тудорів (нині Федорівка, Гощанського району) на спецпоселення до "білих ведмедів", а й багатьох інших людей нашого краю, хто пережив війну і післявоєнні репресії.

        На основі конкретних фактів з буття, порівняно невеличкого села, автор прагнув відтворити реальну картину періоду німецької окупації та повоєнні роки, згадавши багатьох учасників тих подій.

        Високе і світле почуття патріотизму починається з любові до рідного краю, до міста чи села, де з'явився на світ, де зробив перші кроки на землі. До цих роздумів повертаєшся коли читаєш нове історичне дослідження Спиридона Кравчука та його доньки Олесі "Перехрестя вождя Божа". В книзі є підзаголовок "Історія Дорогобузького Погориння в нарисах", який не лише вказує на тему, але й на жанр і особливості твору.

... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 657 | Додав: WWWWW_W | Дата: 23.12.2013 | Коментарі (0)


Хостинг від uCoz Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 ¦ Розробка та дизайн: Іван Соколов