Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
Подія дня [669]
Висвітлюються цікаві новини
Книжкова новинка [923]
Новинки літератури та періодики, що надходить до фондів бібліотеки
Наші інтерв’ю [22]
Інтерв’ю з користувачами бібліотеки, колегами, відомими людьми Рокитнівщини
Колонка оголошень [138]
Оголошення про заходи бібліотеки, району
Book-симпатія [88]
Читацькі вподобання наших користувачів
Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Наше опитування
Оцініть наш блог
Всього відповідей: 1110
Друзі сайту




    






Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Субота, 27.04.2024, 07:46ГоловнаРеєстраціяВхід
БІБЛІОNEWS
блог Рокитнівської центральної районної бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 166 167 168 169 170 ... 184 185 »

У 1954 році Генеральна Асамблея рекомендувала всім країнам ввести в практику святкування Всесвітнього дня дитини як дня світового братерства і взаєморозуміння дітей, присвяченого діяльності, направленій на забезпечення благополуччя дітей у всьому світі. Вона запропонувала урядам святкувати цей День в будь-який з днів, який кожен з них визнає доцільним. 20 листопада знаменує день, в який Асамблея прийняла в 1959 році Декларацію прав дитини, а в 1989 році — Конвенцію про права дитини.

 У 2000-му році світові лідери поставили перед собою Цілі розвитку Декларації тисячоліття (ЦРДТ), які включають зобов'язання до 2015 року удвічі зменшити крайню убогість, зупинити розповсюдження ВІЛ/СНІДу і надати загальну початкову освіту. Хоча Цілі в області розвитку призначені для всього людства, вони в основному відносяться до дітей.

У деяких країнах Всесвітній день дітей святкується 20 вересня. Проте 129 країн-членів ООН цей день відзначають все ж таки 20 листопада.

Конвенція ООН про  права  дитини, яка є основним документом, що визначає правові стандарти у сфері захисту  прав  дитини, була ратифікована  Україною  ще 27 лютого 1991 року і набула чинності 27 вересня 1991 року.

  ... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 1458 | Додав: WWWWW_W | Дата: 20.11.2012 | Коментарі (1)

     Де́нь скловиробника́ — професійне свято України. Відзначається щорічно 19 листопада.

Історія свята

Свято встановлено в Україні «…ураховуючи вагомий внесок українських скловиробників у розвиток економіки держави та відродження багатовікових традицій галузі…» згідно з Указом Президента України «Про День скловиробника» від 9 грудня 2003 року № 1417/2003.

Підставою для вибору 19 листопада днем професійного свята скловиробників стало те, що 19 листопада 1711 р. народився російський учений-природодослідник Михайло Ломоносов. Він був творцем хімічного виробництва глазурі, скла, фарфору, розробив технологію та рецептуру кольорового скла, яке використав для створення мозаїчних картин.

Колектив Рокитнівської  центральної районної бібліотеки щиро вітає ПАТ «РОКИТНІВСЬКИЙ СКЛЯНИЙ ЗАВОД» із професійним святом. Цей день є днем шанування неймовірного матеріалу - скла та великої праці майстрів, що його створюють. Завдяки відповідальному ставленню до справи та високому професіоналізму Ви робите значний внесок у розвиток промислового потенціалу нашого району та всієї України, відкриваєте нові перспективи розвитку галузі та сприяєте розвитку виробництва.

Сердечна вдячність Вам за сумлінну працю, неперевершену майстерність, творчу наснагу. У цей святковий день бажаємо Вам міцного здоров’я, щастя, життєвих гараздів, благополуччя та нових професійних перемог!


Нехай мир, добро і злагода завжди панують у Ваших оселях!
 
Категорія: Подія дня | Переглядів: 1090 | Додав: WWWWW_W | Дата: 19.11.2012 | Коментарі (0)

День працівників гідрометеорологічної служби — професійне свято України. Відзначається щорічно 19 листопада.

Історія свята

Свято встановлено в Україні «…враховуючи важливу роль працівників гідрометеорологічної служби у забезпеченні органів державної влади, органів місцевого самоврядування, населення гідрометеорологічною інформацією, прогнозами і попередженнями про небезпечні та стихійні явища, у вирішенні інших загальнодержавних завдань…» згідно з Указом Президента України «Про День працівників гідрометеорологічної служби» від 11 березня 2003 року № 208/2003.

Державна гідрометеорологічна служба, яка функціонує у складі Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, грає ключову роль в отриманні даних про поточні та очікувані гідрометеорологічні умови, сучасний клімат, його можливі коливаннях та зміни в майбутньому, прогнозування та попередження стихійних гідрометеорологічних явищ. Повсякденна цілодобова робота метеорологів, гідрологів, синоптиків дає можливість завчасно вжити заходів до запобігання можливих збитків від небезпечних явищ погоди.

Гідрометеорологічна служба України налічує більше тисячі пунктів спостережень за станом атмосфери і водних об'єктів.

Щорічно організації гідрометеорологічної служби країни дають близько 275 тисяч прогнозів і попереджень, у тому числі близько 1,5 тисяч оперативних інформацій і спеціальних доповідей; більше 7 тисяч щоденних гідрометеорологічних бюлетенів, близько тисячі агрометбюлетеней, близько 80 тисяч метеорологічних і 100 тисяч авіаметеорологічних прогнозів, близько 5 тисяч попереджень про небезпечні та стихійні гідрометеорологічні явища.

Протягом свого функціонування гідрометеорологічній службі незалежної України вдалося виростити і зберегти головне своє багатство - високоосвічених професіоналів, відданих своїй справі ентузіастів, багато з яких мають державні нагороди, відомчі відзнаки. Саме висока кваліфікація, енергія і любов до своєї справи більш ніж 5 тисяч працівників всіх рівнів дає можливість державній гідрометеорологічній службі належним чином виконувати свої завдання.


Категорія: Подія дня | Переглядів: 875 | Додав: WWWWW_W | Дата: 19.11.2012 | Коментарі (0)

     Міжнаро́дний день студе́нтів — щорічне міжнародне свято студентської активності, що відзначається 17 листопада.


Історія

Цього дня 1939 року нацисти здійснили штурм Університету Праги після масової студентської демонстрації проти убивства Яна Оплетала та вторгнення до Чехословаччини, а також арешту дев'яти студентських лідерів, відправлення 1200 студентів у концтабори, і закриттю всіх Чеських університетів та колегій.

Уперше день було відзначено 1941 року в Лондоні Міжнародною Радою Студентів, членами котрої було чимало біженців. Відтоді міжнародне студентство просуває ідею визнання 17 листопада міжнародним днем студентів на рівні ООН.

В Україні 17 листопада стали відзначати як «День студента» з 1999 року згідно з Указом Президента від 16.06.1999 № 659/99.

Традиції святкування «Дня студента» в Україні ще не склалися. Для когось із 2,4 мільйонів винуватців свята «День студента» - черговий нічим не примітний день, або просто привід випити і повеселитися, а для когось - день символічного об'єднання, підвищення ролі студентства в громадському та політичному житті країни.

В Україні святкують два «Дня студента» - збігається з Міжнародним (17 листопада) і Тетянин день, день великомучениці Тетяни, святої покровительки всіх студентів (25 січня). Це дуже зручно, адже один «День студента» святкується напередодні сесії, а інший - по закінченню.

Святкування «Дня студента» проводиться за сприяння Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту, за підтримки Кабінету Міністрів України та Комітету з питань освіти і науки Верховної Ради України і включає ряд просвітницьких, громадських та культурно-мистецьких заходів для молоді та з її участю.

Та, як це свято асоціюється з молодістю, романтикою, веселістю ... Зичимо всім хто був студентом, хто є на даний час, та тим хто стане студентом у майбутньому, творчого натхнення, наполегливості та успіхів у всіх добрих починаннях, здійснення усіх мрій і життєвих планів. Нехай ваші молоді серця наповняться святковим настроєм і радістю.

Щастя, злагоди й любові, шановні студенти!
 
Категорія: Подія дня | Переглядів: 899 | Додав: WWWWW_W | Дата: 16.11.2012 | Коментарі (0)

«Любов виникає з любові: коли хочу, щоб мене любили, я сам перший люблю»
Григорій Сковорода

     Міжнаро́дний день толера́нтності — відзначається 16 листопада в усьому світі. Його запровадили у 1995 за рішенням ЮНЕСКО. Саме цього дня ухвалили Декларацію принципів терпимості. У ній йдеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, етнічної належності чи кольору шкіри. Ці принципи закріпили у Загальній декларації прав людини, що проголошує неприйняття усіх форм дискримінації, недопущення геноциду і покарання за нього.
     Декларація принципів терпимості звертається до держав, які мають гарантувати створення справедливого законодавства, дотримання правопорядку, судово-процесуальних та адміністративних норм. У статті 2 Декларації говориться, що для того, щоб зробити суспільство більш терпимим, держави мають ратифікувати існуючі міжнародні конвенції з прав людини, і, якщо це необхідно, розробити нове законодавство з метою забезпечення в суспільстві принципу рівних прав та можливостей для всіх груп та окремих людей.
     До цього положення варто додати, що ратифікація документів та створення законодавства це лише так назвемо «матеріальна» умова для формування реальної толерантності в суспільстві. За прикладами далеко не потрібно ходити. І сьогодні, ратифікувавши основні міжнародні документи із захисту прав людини, наша держава та суспільство ще далекі до того, щоб стверджувати, що толерантність – це ознака нашого життя.
     Навчання починається з дітей, яких варто вчити бути просто «такими як всі», а, поважаючи інших, висловлювати свою точку зору та відстоювати власну позицію.      Тож ЮНЕСКО пропонує відзначати День толерантності у школах і вищих навчальних закладах усіх країн-членів Організації Об’єднаних Націй.
     День толерантності ЮНЕСКО пропонує відзначати у школах і вишах усіх країн-членів ООН.
 
Категорія: Подія дня | Переглядів: 1249 | Додав: WWWWW_W | Дата: 15.11.2012 | Коментарі (0)

   Андрій Самійлович Малишко (14 листопада 1912, Обухів — 17 лютого 1970, Київ)  – видатний український поет, перекладач, літературний критик ім’я якого залишається одним з поетично-пісенних символів України.

     Народився поет у м. Обухові на Київщині в сім’ї сільського шевця. Дитинство Андрія проходило в суворих умовах трудового селянського життя. Від матері поет перейняв дорогоцінні скарби народу – народні пісні.

    Закінчивши інститут народної освіти, А. Малишко працює вчителем в Овручі, невдовзі стає газетярем у Харкові. У передвоєнний час видає збірки «Лірика», «З книги життя», «Народження синів», «Жайворонки». Тематика творів різноманітна: це і хліборобська праця, і бурхливі події громадянської війни, пейзажна лірика.

     Під час Великої Вітчизняної війни він працював військовим кореспондентом у газетах «Красная Армия», «За Радянську Україну», видав сім збірок поезій: «До бою вставайте!», «Україно моя!», «Слово о полку», «Битва», «Ярославна» та ін.

      Із роками голос Андрія Малишка дедалі міцнішав, набирався сили, поет починає пильніше придивлятися до життя, глибше сягати ... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 948 | Додав: Ксюша | Дата: 13.11.2012 | Коментарі (0)

     Не одне десятиліття працює у Рокитнівській центральній районній бібліотеці літературна вітальня «У світі прекрасного». Саме із неї почались зустрічі з місцевими письменниками. Тут збиралися    однодумці закохані у прекрасне. І саме так розпочало своє життя літературно-мистецьке об’єднання «Рокита». А сталося
це 11 листопада 2002 року.
      На ентузіазмі голови Віри Терещук, яка зуміла зорганізувати однодумців району працює об’єднання. Їхня мрія збулася, вони випустили альманах «Рокита». 
     Отож Вам – 10! Колектив Рокитнівської центральної районної бібліотеки щиросердечно вітає Вас з ювілеєм. Бажаємо, щоб ще як найдовше Ви у повному складі зустрічались у читальному залі нашої бібліотеки, де вже 10 років звучать прекрасні слова ваших творів, щоб з кожною наступною зустріччю Ваша літературна родина тільки поповнювалась новими членами, адже талантів у нашому краї багато і кому ж, як не вам їх згуртовувати. Хай щастить Вам у всьому! 
Підготувала Валентина Лінкевич!







Категорія: Подія дня | Переглядів: 798 | Додав: WWWWW_W | Дата: 09.11.2012 | Коментарі (0)

Єдиний скарб у тебе - рідна мова,
Заклятий для сусіднього хижацтва.
Вона твого життя міцна основа,
Певніша над усі скарби й багатства.
П. Куліш
 
     День украї́нської писе́мності та мо́ви — свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця.
 
Історія встановлення

     Свято встановлено 9 листопада 1997 року, коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови». В Указі зазначено: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця».
       &nb ... Читати далі »
Категорія: Подія дня | Переглядів: 2368 | Додав: WWWWW_W | Дата: 08.11.2012 | Коментарі (0)

     Враховуючи історичне значення діяльності першого вітчизняного історика, видатного письменника та мислителя і ченця Києво-Печерської Лаври, Верховна Рада України постановила святкувати день народження преподобного Нестора Літописця на державному рівні, 9 листопада святкуємо День преподобного Нестора Літописця Київського.
     У середині XI ст., коли ігуменом Києво-Печерського монастиря був преподобний Феодосій, в обитель прийшов юнак, ім’я якого стало символом книжної мудрості, поєднаної з аскетичним подвигом. Преподобний Нестор Літописець насамперед відомий як автор знаменитої «Повісті минулих літ». Йому також належать «Читання про житіє і погублення блаженних страстотерпців Бориса і Гліба» та житіє преподобного Феодосія Печерського. У 1091 р., напередодні престольного свята, ігумен Сильвестр доручив Нестору викопати із землі мощі святого Феодосія. Саме завдяки тому, що преподобний особисто брав участь у відкритті мощей, сьогодні нам відомі деталі цієї священної події. Про висоту особистих чеснот Нестора свідчить той факт, що він разом з іншими духоносними отцями Києво-Печерської обителі брав участь у вигнанні біса з Никити затворника (згодом Новгородського святителя).
     Головним послухом Нестора було літописання. Він не просто старанно виконував доручену йому справу, а цінував і любив книжне знання. «Велика бо користь буває людині від учення книжного, — казав він, — книги ж учать і наставляють нас на путь покаяння, і мудрість бо, і стриманість здобуваємо ми із словес книжних… Це ріки, що напоюють увесь всесвіт, це джерела мудрості». Перш ніж з-під його пера з’являлися літописні рядки, святий вивчав різні історичні джерела, серед яких візантійські хроніки Іоанна Малали та Георгія Амартола, попередні руські літописні зведення й оповіді, монастирські записи, просто свідчення сучасників: торговців, воїнів, мандрівників.
     Святий помер у 1114 р., заповівши братії не полишати його справи. Історія зберегла імена продовжувачів Несторового літопису, серед них ігумен Сильвестр, ігумен Мойсей Видубицький, який продовжив літописання до 1200 р., а також ігумен Лаврентій — автор рукопису, що датується 1377 р., завдяки якому ми і знайомі з «Повістю» Літописця.
     Преподобний Нестор повідомляє нам про перші згадки про наш народ у всесвітніх церковних джерелах, про створення слов’янської грамоти Кирилом та Мефодієм, про Хрещення княгині Ольги та вибір віри князем Володимиром, про перших митрополитів Руської Церкви, про виникнення Печерської обителі та багато, багато чого іншого.
Категорія: Подія дня | Переглядів: 1048 | Додав: WWWWW_W | Дата: 08.11.2012 | Коментарі (0)

     Богдан Лепкий, як поет, прозаїк, перекладач, літературознавець, та видавець вніс вагомий внесок в історію рідної культури.
 
     Місце народження:  с. Крегулець, Поділля
 
     Навчався у гімназії в Бережанах. З 1895 p. твори Лепкого починають з'являтися на сторінках «Діла», «Буковини» та інших періодичних видань. У 1895 р. поет захворів від перенапруження. Після закінчення Львівського університету (1895) Лепкий був учителем української та німецької мов і літератур у гімназії. Написав низку  віршів, оповідань («Для брата», «В світ за очі», «Дивак»), перекладів, літературно-критичних студій (дослідження творчості М.Конопніцької). Богдан Лепкий - автор п’єси  «За хлібом», яку поставив театр «Руської бесіди». На початку 1899 р. у Кракові в Ягеллонському університеті було відкрито лекторат української мови і літератури, і викладати ці предмети запрошено Б. Лепкого. Незабаром  виходять книжки його оповідань «З села» (1898 р.), «Оповідання», «Щаслива година» (1901), «В глухім куті» (1903), «По дорозі життя» (1905), «Кидаю слова» (1911); збірки віршів «Листки падуть», «Осінь» (1902), «На чужині» (1904), «З глибин душі» (1905), «Для ідеї» (1911), «З-над моря» (1913); літературознавчі дослідження «Василь Стефаник» (1903), «Начерк історії української літератури» (1904), «Маркіян Шашкевич» (1910), «Про життя великого поета Тараса Шевченка…» (1911). Восени 1915 р. Лепкого мобілізовують, але  друзі подбали про його призначення на культурно-освітню роботу в табір для військовополонених. У  Берліні Богдан  займається літературною працею, стає співробітником видавництва «Українське слово», видає бібліотеку творів української класики та сучасної літератури, пише поему  «Буря». Після окупації Польщі фашистською Німеччиною письменник  ... Читати далі »
Категорія: Подія дня | Переглядів: 648 | Додав: WWWWW_W | Дата: 08.11.2012 | Коментарі (0)


Хостинг від uCoz Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 ¦ Розробка та дизайн: Іван Соколов