Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
Подія дня [669]
Висвітлюються цікаві новини
Книжкова новинка [923]
Новинки літератури та періодики, що надходить до фондів бібліотеки
Наші інтерв’ю [22]
Інтерв’ю з користувачами бібліотеки, колегами, відомими людьми Рокитнівщини
Колонка оголошень [138]
Оголошення про заходи бібліотеки, району
Book-симпатія [88]
Читацькі вподобання наших користувачів
Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Наше опитування
Оцініть наш блог
Всього відповідей: 1110
Друзі сайту




    






Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Субота, 20.04.2024, 05:10ГоловнаРеєстраціяВхід
БІБЛІОNEWS
блог Рокитнівської центральної районної бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » Подія дня
« 1 2 3 4 5 6 7 ... 66 67 »

Міжнародний день музики заснований 1 жовтня 1975 за рішенням ЮНЕСКО. Одним з ініціаторів установи Міжнародного дня музики є композитор Дмитро Шостакович.

Свято відзначається щорічно в усьому світі великими концертними програмами, за участю кращих артистів і художніх колективів. У цей день звучать твори, що ввійшли до скарбниці світової культури.

Але з музикою людство знайоме з давніх часів. У печерах Африки збереглися наскальні малюнки давно зниклих племен. На малюнках зображені люди з музичними інструментами. Ми вже не почуємо ніколи тієї музики, але коли-то вона скрашували життя людей, примушувала їх радіти або засмучуватися. Музика володіє величезною силою. На світі знайдеться мало людей, байдужих до музики. Багато композитори намагалися виразити через неї стан своєї душі. Їх великі імена завжди з вдячністю будуть вимовляти нащадки. Музика не старіє, вона буде жити стільки, скільки буде існувати людина.

Тож, щиро всіх зі святом, нехай ніколи не стихає музика ваших сердець!

http://www.work.ua/ua/holidays/35/

http://www.bookclub.ua/ukr/infocenter/holidayeveryday/news.html?id=1824

Категорія: Подія дня | Переглядів: 1107 | Додав: Ксюша | Дата: 01.10.2021 | Коментарі (2)

Міжнародний день людей похилого віку, що відзначається щорічно в усьому світі 1-го жовтня, виник з ініціативи Генеральної Асамблеї ООН 14-го грудня 1990-го року, резолюція № A/RES/45/106. До цього День людей солідного і поважного віку стали відзначати спочатку в Європі, потім свято було підхоплено Сполученими Штатами і до кінця 80-х років воно поширилося по всьому світу.

Однак його остаточне офіційне затвердження на міжнародному рівні було викликано не тільки його популярністю. Одним дуже сумним фактором стало ще одна глобальна подія – зниження внесків в спеціальний Цільовий фонд з проблем старіння ООН, на тлі стрімкого старіння населення по всьому світу. Це зовсім не парадоксальне явище, але яскраво сигналізує про падіння моральних і культурних цінностей у нашому суспільстві.

У наймудрішою книзі на землі, в Біблії, Святому Писанні, відкрито говориться про те, що від нашого ставлення до наших батьків і матерів безпосередньо залежить наша власна тривалість життя на цій землі. Зневагою до проблем літніх людей ми сіємо свої власні майбутні проблеми.

Генеральна Асамблея ООН закликає уряди і влади, громадські організації та бізнесструктури, а також всіх людей на землі звернути і зосередити свою увагу на сприянні у вирішенні проблем літнього покоління. Наше цивілізоване суспільство – це суспільство для всіх віків. Нашими спільними зусиллями цілком можливо забезпечити, не тільки щоб ми жили довше, але й щоб наше життя було більш якісним та повноцінним, різноманітним і приносило глибоке задоволення.

http://monitor.cn.ua/ua/rest/8118

http://www.calendarium.com.ua/ua/mizhnarodnii_den_lyudei_pohilogo_viku

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=245634593&cat_id=244274130

Категорія: Подія дня | Переглядів: 1188 | Додав: Ксюша | Дата: 01.10.2021 | Коментарі (0)

Шановні колеги!

     В день професійного свята найщиріші вітання з побажаннями миру, злагоди, взаєморозуміння, професійного злету, прийміть від колективу Рокитнівської центральної селищної бібліотеки.

Долі світлої, щоб освітлювала вам шлях.

- Ангела спасителя, щоб оберігав вас.

- Мрії блакитної, щоб обов’язково збулась.

- Любові неземної, щоб полонила вас.

- Краси золотої, щоб зігрівала серця.

- Надії на краще у майбуття.

З святковим настроєм

та найкращими побажаннями

завжди Ваші, колектив Рокитнівської ЦСБ.

Категорія: Подія дня | Переглядів: 1130 | Додав: Ксюша | Дата: 30.09.2021 | Коментарі (0)

     29 вересня 1941 року в окупованому нацистами Києві в Бабиному Яру почались масові розстріли мирного населення міста - за два дні було вбито 33 771 тисячі євреїв. До 1943 року Бабин Яр став місцем розстрілу до 200 000 чоловік.

     Німецька армія окупувала Київ 19 вересня і з наступного дня спеціальні підрозділи СС почали підготовку виконання наказу Гітлера про знищення усіх євреїв і радянських офіційних осіб. Перший розстріл відбувся 27 вересня — були знищені 752 пацієнта психіатричної лікарні ім. Івана Павлова, яка знаходилась поблизу Бабиного Яру. Цього ж дня німецьким комендантом міста було видано наказ усім євреям разом з речами з'явитись 29 вересня з документами і цінними речами в збірний пункт біля Бабиного Яру для евакуації.

     Зранку 29 вересня понад 30 тисяч євреїв прибули на північну околицю Києва невеликими групами. Їх розстрілювали по 30-40 чоловік і скидали в рів. Після того як він наповнювався 2-3 рядами тіл, мертвих присипали землею. За два дні у Бабиному Яру зондеркомандою 4а під командуванням штандартенфюрера Пауля Блобеля і за підтримки двох підрозділів полку поліції «Південь» було розстріляно 33 771 чоловік. Наступні розстріли євреїв відбулись 1, 2, 8 і 11 жовтня 1941 року.

     Протягом 1941-43 років у Бабиному Яру було розстріляно 621 члена Організації українських націоналістів, 100 матросів Дніпровського загону Пінської воєнної флотилії, знищено 5 циганських таборів. За оцінками, за три роки у Бабиному Яру було розстріляно від 70 000 до 200 000 чоловік. Крім того, у Сирецькому концтаборі, де утримувались колишні комуністичні активісти, підпильники і військовополонені, за роки війни загинуло більше 25 тисяч осіб. Коли почався відступ німецької армії з території СРСР, нацисти намагались сховати сліди злочинів - їм вдалось ексгумувати частину тіл і спалити їх, але залишились числені свідки і криміналістичні докази розстрілів мирного населення Києва.

     У повоєнний час пройшли судові процеси над винуватцями розстрілів у Бабиному Яру. Начальник айнзацгруппи Пауль Блобель був засуджений до страти, генерал-майор Курт Еберхард, який віддав наказ про розстріл, помер, не дочекавшись вироку; генеральний комісар Києва Гельмут Квітцрау до відповідальності не притягувався і помер в 1999 році.

Джерела:

http://www.jnsm.com.ua/cgi-bin/m/tm.pl?Month=09&Day=29

http://www.bazarmedia.info/novini/kultura/3075-trahediia-babynoho-yaru-75-rokiv

https://uk.wikipedia.org/wiki/Бабин_Яр

http://clsgbabinyar.blogspot.com/

 

Категорія: Подія дня | Переглядів: 606 | Додав: Ксюша | Дата: 29.09.2021 | Коментарі (0)

Мир — це те, до чого прагнуть всі народи світу.

Міжнародний день  миру згідно постанови  п'ятдесят п'ятої сесії Генеральної Асамблеї (A/res/55/282)  святкується щорік 21 вересня всіма народами як свято миру.  

Створення в 1945 році в кінці най спустошливішої в людській історії війни Організації Об'єднаних Націй було реальним втіленням цього загального прагнення. Збереження миру і розвиток дружніх взаємин між державами є головними цілями роботи Організації Об'єднаних Націй.  Для увічнення і зміцнення ідеалів миру серед всіх народів Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй в 1981 році оголосила день відкриття своєї чергової сесії Міжнародним днем миру. У своїй резолюції Генеральна Асамблея закликала всі держави-члени, установи і організації системи Організації Об'єднаних Націй, неурядові організації, народи і всіх людей відповідним чином відсвяткувати цей день. 

Хоча різні організації і групи відзначають свято миру і в інші дні, Міжнародний день  миру є єдиним офіційним святом, проголошеним Організацією Об'єднаних Націй. 

У Центральних установах Організації Об'єднаних Націй цей день  святкується щорік спеціальною церемонією біля Дзвону миру. Дзвін, відлитий з монет, пожертвуваних людьми  з 60 країн, переданий в дар Організації Об'єднаних Націй японською Асоціацією сприяння Організації Об'єднаних Націй. Дзвін  миру встановлений в західній частині саду у дворі комплексу на газоні перед будівлею Секретаріату Організації Об'єднаних Націй. 

Щороку, зазвичай о 10 год.. 00 хв. за місцевим часом (14 год. 00 хв. по грінвічському), Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй, перш ніж ударити в дзвін, виступає із спеціальним зверненням і закликає народи всього світу задуматися на мить над  значенням миру для всіх людей. Після хвилини мовчання Голова Ради Безпеки також виступає із заявою від імені членів Ради. 

Найбільш поширеним способом святкування цього дня є дотримання хвилини мовчання. У багатьох країнах місцеві цивільні об'єднання і школи організовують спеціальні заходи і церемонії в ознаменування цього дня.  Справжній  сенс цього дня полягає в участі всіх людей в світі в спільних роздумах про значення  миру і рішучості втілити його в життя. 

Мир у наших руках!
Зі святом Вас, дорогі друзі!

 

 
Категорія: Подія дня | Переглядів: 1643 | Додав: WWWWW_W | Дата: 21.09.2021 | Коментарі (0)

     21 вересня за церковним календарем – Різдво Пресвятої Богородиці. Це дванадесяте свято, яке відкриває річний цикл. Його відзначають з ІV ст.
     За переказом, Богородиця наслідувала високе походження як з боку батька, так і з боку матері. Батько Діви Марії, Іоаким, походив з царського роду, від коліна Іудового, від дому Давидового, до нащадків якого відносилося біблійне пророцтво про народження Месії. Її мати, Анна, походила з високого священицького роду і вела родовід від коліна Левиного, від дому Ааронового.
     Народження Богородиці було першим чудом у ланцюзі подій, пов’язаних з історією спасіння світу. Довгий час Іоаким та Анна були бездітними, а це вважалося у іудеїв великим нещастям, що послане Богом за гріхи. І бездітних зневажали, як таких, що несуть покарання за тяжкі гріхи, їх обмежували навіть у багатьох громадських справах.
     Молячись Богові та благаючи його дати дитину, Іоаким хотів принести у храмі жертву, але первосвященик її не прийняв. Тоді він пішов у пустелю і дав обітницю постувати до тих пір, поки Господь не почує його молитви.
     Дізнавшись про образу чоловіка первосвящеником, Анна плакала та молилась. І ось несподівано з’явився ангел і сказав, що у неї народиться дочка, і назвати її необхідно Марія, через неї світові буде спасіння. Таке ж пророцтво ангела було дане й Іоакиму. І все передбачене Богом здійснилось.
     Старозавітні пророцтва читаються щороку у церкві в день Різдва Богородиці, за образним церковним висловом, – «двері, що розкрилися у небо». Відзначають свято тиждень.
     У народному побуті свято має назву Друга Пречиста. Відзначають його як свято врожаю.
     В цю пору збирають врожай цибулі. У давнину існувало повір’я, згідно з яким, якщо спечеш хоча б одну цибулину до того, як буде уся зібрана з городу, то вся цибуля почорніє.
     Це свято було також символом породіль. З цього приводу жінки, що не мають дітей, справляли обід та запрошували бідних, «щоб молилися Богородиці за її дітей», вони також замовляли службу у церкві, а потім запрошували людей до себе на обід.
     Як і день весняного рівнодення, цього дня обновляли вогонь в хатах – старий гасили, а новий запалювали.
 
З цим святом пов’язані прислів’я:
 
Категорія: Подія дня | Переглядів: 979 | Додав: WWWWW_W | Дата: 21.09.2021 | Коментарі (0)

Свято День фізичної культури і спорту в Україні відзначається в другу суботу вересня. Офіційно засновано в 1994 році. Це свято здорового способу життя і радості, що виникає при використанні корисної фізичної діяльності. В 2021 році День фізичної культури і спорту України припадає на 11 вересня.

Свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи фізкультурних і спортивних організацій та об'єднань громадян…» згідно з Указом Президента України «Про День фізкультури і спорту» від 29 червня 1994 року № 340/94.

Європейські види спорту, такі як футбол і боротьба почали поширюватися в Україні з кінця XIX ст. Всій Європі було відоме ім’я українського борця греко-римського стилю Івана Піддубного.

Багато перемог здобули українські спортсмени, виступаючи в різних видах спорту у складі збірних команд СРСР. Легендами українського спорту є стрибун Сергій Бубка (35 світових рекордів), футболісти Олег Блохін та Ігор Бєланов, відзначені «золотим м’ячем" як найкращі футболісти Європи.

Визнана в світі і українська школа художньої гімнастики. Зірками цього виду спорту свого часу були Ірина Дерюгіна і Лариса Латиніна, яка завоювала 18 олімпійських медалей (9 золотих, 5 срібних та 4 бронзові) - це найбільше досягнення в історії олімпіад. Всього українськими спортсменами було завойовано більше чотирьохсот олімпійських медалей. Свято фізичної культури і спорту відзначається в Україні повсюду. Це і День тренера, і День спорту, і урочиста дата для всіх, хто цінує і шанує заняття спортом, одночасно.

Також цього дня неможливо не пригадати таких великих українських спортсменів, як Володимир і Віталій Кличко, Олександр Усик, Яна Клочкова, Ганна Безсонова, Андрій Шевченко та багатьох інших зірок світового спорту, яких знають далеко за межами України.

Любіть спорт, бігайте, стрибайте, забивайте голи, рухайтеся! Зі святом!

Джерела:

https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=204

https://uk.m.wikipedia.org/wiki/День_фізичної_культури_і_спорту

Категорія: Подія дня | Переглядів: 211 | Додав: Ксюша | Дата: 11.09.2021 | Коментарі (0)

Професійне свято працівників кінематографії - День українського кіно - встановлений Указом Президента від 12.01.1996 № 52/96 і відзначається щорічно у другу суботу вересня.

Перша українська кінозйомка відбулася у вересні 1896 року в Харкові, де фотограф Альфред Федецький зняв кілька хронікальних сюжетів. А вже в грудні Федецький влаштував перший український кіносеанс у Харківському оперному театрі.

З дореволюційним кіно в Україні пов’язана творчість багатьох популярних акторів. Королевою екрану тих часів була Віра Холодна, яка народилася в Полтаві і багато знімалася в Одесі.

У 1922 році було засновано Всеукраїнське фотокіноуправління, якому вдалося реконструювати одеське і ялтинське підприємства, а в 1928 році ввести в дію Київську кінофабрику (майбутню Київську кіностудію ім. О. Довженка). У 1930 р. в Україні з’являється перший звуковий фільм - документальна стрічка Д. Вертова «Симфонія Донбасу».

Українські художники впродовж минулого століття створили власну яскраву кіношколу, яка гідно збагатила світове кіно. У пам’яті назавжди залишаться імена Олександра Довженка і Івана Кавалерідзе, Марка Донського, Сергія Параджанова, Леоніда Бикова, Леоніда Осики, Івана Миколайчука і багатьох їх талановитих творчих послідовників. Протягом останніх років в український кінематограф прийшло нове покоління кіномитців.

У 2003 році був прийнятий Закон України «Про загальнодержавну програму розвитку кіноіндустрії», завданням якого є створення належних умов для розвитку кінематографії України, відновлення ролі і впливу національного кінематографу у культурній, соціальній і духовній сферах життя українського народу, відновлення кінематографії як конкурентоспроможної галузі, вдосконалення механізмів позабюджетного фінансування та залучення в кінематографію України інвестицій.

http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/52/96

http://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=203&year=2012

Підготувала Оксана Лісовець.
Категорія: Подія дня | Переглядів: 870 | Додав: WWWWW_W | Дата: 11.09.2021 | Коментарі (0)

     Петро Панч — новеліст, повістяр і романіст, автор казок для, дітей. Свої перші твори опублікував тоді, коли йому було тридцять років, коли мав за плечима життєвий досвід.

     Народився він 4 липня 1891 року в місті Валках на Харківщині в родині майстра-колісника. Дитинство письменника, про яке він зворушливо написав у книзі «На калиновім мості», було багатим на життєві враження. Так повелося, що в родині всі колісникували: і дід, і батько, і дядько. Та й взагалі всі члени сім'ї (мама, батько, п'ятеро дітей) були при ділі. Тож коліс у дворі Панченків було повно. Малий Петро відпочивав на них, грався, на колесах катався по льоду і, бувало, помагав дідові котити їх на базар. Нагасається за весь день, прибіжить у хату, з'їсть кусок хліба, забереться на піч, притаїться там і слухає розповіді старших. Прийде дід Гончар, сяде на ослінку і почне розказувати дивацькі історії про овечок і вовків, а малий хлопчина слухає і запам'ятовує...

     З п'ятнадцяти років, після двокласної школи, Петро пішов працювати. Спершу служив у Народному домі, переписував папери і розносив пакети, а згодом — писарчуком в агента земського страхування. Сімнадцятирічним юнаком Панч уперше залишає рідну домівку і їде до Харкова шукати долі. . Тут його взяли на посаду писарчука до канцелярії Інституту шляхетних дівчат. У Харкові Петро Панч потрапляє в коло студентської молоді. Він відвідує загальноосвітні курси, дуже багато читає. Проте згодом залишає місто і вступає до Полтавського землемірного училища, одразу після закінчення якого у 1915 році був мобілізований в армію. Він навчається на прискорених курсах в Одеському артилерійському училищі, дістає офіцерське звання прапорщика артилерії таі опиняється на фронті Першої світової війни.

     Восени 1921 року Петро Панч демобілізувався і приїхав у рідні Валки, де працював землеміром. На цей час припадає і початок літературної діяльності Панча.

     Справжнє прізвище письменника — Панченко. Та коли на сторінках періодичних видань почали з'являтися його перші нариси, оповідання, фейлетони, «житні етюди», підписані вони були «Максим Отава». Під матеріалами ж, що Петро Панченко після повернення з фронтів Першої світової подавав до газети свого рідного містечка Валки («Незаможник»), що на Харківщині, він підписався «П. Пан». Та редактор уникнув такого сміливого та дещо негативно забарвленого на той час прізвища й своєю рукою додав одну літеру. Петро Панченко став Панчем. Чи змінило це щось в письменницькій долі поки ще літератора-початківця? Хтозна. Але до нових імен на літературному обрії додалося Петро Панч.

     До Харкова Петро Йосипович приїхав уже з багажем — із ледь набубнявілими та уже втіленими творчими задумами. Одна за одною виходять його книжки «Там, де верби над ставом», «Гнізда старі» (1923), «Поза життям» (1924), «Солом'яний дим» (1925), «Мишачі нори» (1926), збірка повістей «Голубі ешелони» (1928) тощо.

     У цей час Панч належав до літературних угруповань «Плуг», ВАПЛІТЕ, ВУСПП. Перші роки Великої Вітчизняної війни майбутній відомий письменник провів в Уфі, решту — у Москві на посаді головного редактора літературного відділу радіостанції «Радянська Україна». Тоді ж Петра Панча було обрано членом Всеслов'янського комітету, у якому він працював до закінчення війни. З 1949 по 1953 рік письменник був головою правління Харківської організації Спілки письменників, а в 1966-1969 роках — секретарем правління Спілки письменників України.

     Робота у творчих спілках, літературних об'єднаннях не заважала реалізації себе як майстра змалювання правдивих картин життя. Мистецький доробок письменника цих років — книги оповідань «Рідна земля», «Гнів матері», книги фейлетонів «Зозуля», «Кортить курці просо». 1935 року вийшов перший роман Панча під назвою «Облога ночі». 1954-го — один з кращих творів української прози, роман «Гомоніла Україна».

     «Повістю минулих літ» Петра Панча став роман «На калиновім мості». Цей твір відзначений Шевченківською премією. Він є своєрідним сплавом автобіографічного, документального та художнього матеріалу. Кращі розповіді з нього про дитинство письменника люблять читати діти (особливо «Три копійки»).

... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 665 | Додав: WWWWW_W | Дата: 04.07.2021 | Коментарі (0)

Шановні друзі!

 

У 1996 році Верховна Рада України, висловлюючи суверенну волю громадян нашої держави і спираючись на багатовікову історію українського державотворення, на світовий досвід, прийняла Основний Закон України — Конституцію, яка стала реальною і дієвою основою розбудови незалежної демократичної держави як повноправної учасниці світового співтовариства.

 

Конституція увійшла в суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Її найвища юридична сила, верховенство права, політична, економічна та ідеологічна багатоманітність — фундаментальні засади, на яких ґрунтується сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу.

 

Хай мир і взаєморозуміння сприяють подальшій розбудові нашої державності, становленню достатку в кожній сім’ї. Зі святом вас, дорогі земляки!

Колектив Рокитнівської ЦСБ
Категорія: Подія дня | Переглядів: 930 | Додав: WWWWW_W | Дата: 28.06.2021 | Коментарі (0)


Хостинг від uCoz Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 ¦ Розробка та дизайн: Іван Соколов