Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
Подія дня [669]
Висвітлюються цікаві новини
Книжкова новинка [923]
Новинки літератури та періодики, що надходить до фондів бібліотеки
Наші інтерв’ю [22]
Інтерв’ю з користувачами бібліотеки, колегами, відомими людьми Рокитнівщини
Колонка оголошень [138]
Оголошення про заходи бібліотеки, району
Book-симпатія [88]
Читацькі вподобання наших користувачів
Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Наше опитування
Оцініть наш блог
Всього відповідей: 1110
Друзі сайту




    






Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Неділя, 28.04.2024, 16:02ГоловнаРеєстраціяВхід
БІБЛІОNEWS
блог Рокитнівської центральної районної бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 6 7 8 9 10 ... 184 185 »

1 грудня вся світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цього дня людство згадує про те, яку серйозну загрозу для життя людей несе ця глобальна проблема.

 

Чума 21-го століття, як часто сьогодні називають СНІД, була офіційно відкрита 5 червня 1981 року в Центрі контролю захворювань Сполучених Штатів Америки. Синдром набутого імунодефіциту в останні десятиліття поширюється зі швидкістю епідемії.

 

Вперше Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначався 1 грудня 1988 року. Таке рішення затвердили на міжнародній зустрічі міністрів охорони здоров'я, які обговорювали необхідність обміну інформацією щодо ВІЛ-інфекції та СНІДу.

 

Сьогодні зусилля багатьох держав спрямовані на профілактику поширення захворювання. Заходи Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом традиційно відбуваються із символом цього дня — Червоною стрічкою. Її вигадав художник Франк Мур. У 1991 році під час святкування Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом цей символ був використаний вперше. Тепер кожен, хто надягає Червону стрічку 1 грудня, висловлює свою  надію на майбутнє без СНІДу. 

 
 
Джерела:
 
 
Категорія: Подія дня | Переглядів: 1964 | Додав: WWWWW_W | Дата: 01.12.2021 | Коментарі (0)

Горпиніч О.В. Близнюк Г. І.

Красноградка, Станція, Роз’їзд, Томашгород  / О. В. Горпиніч, Г. І. Близнюк. - Рівне : ТОВ «ПРИНТХАУЗ», 2021 . - 205 с.

СЛОВО АВТОРІВ

Час безжально стирає з пам’яті поколінь історичні поді та факти, які були частиною життя наших предків. Саме тому так важливо відтворити та записати їх, допоки вони ще живі у спогадах людей старшого віку та переказах. Не жаль, усі ми добре знаємо, що перекази, та ще сивої давнини, дуже часто обростають небилицями. Із великого середовища опитаних людей ми стараємся визначити вірний варіант, який співпадає з історичними даними скупо описаними про наш рідний край раніше громадянами Польщі, які були свідками цих подій. Отож, коли будете читати цю книгу і в чомусь ми помиляємось, поправте нас, простих, пенсіонерів, які зацікавились історією рідного краю і хочемо з вами поділитися та залишити на згадку нащадкам.

Написати історичну книгу рідного краю - це одне. Те де взяти правдиві події, факти про минуле, хай і недалеке? Опитування населення не завжди збігається. І тут доводиться дуже шкодувати за людьми старшого покоління, що вже відійшли у інший світ і могли б розказати багато цікавих і правдивих фактів. Сотню років тому у нашій країні тільки-но починали боротися з неграмотністю, але уже достигли багато чого і всюди все спирається на письмову інформацію. Та на превеликий жаль у державних архівах історії відомостей про наш край дуже мало, а хотілося б відобразити історію рідного краю сповна. То ж пишемо, що маємо, що змогли відшукати. Хотілося б написати більше про станцію, залізницю, панщину та таких архівних даних нам не надали. Наші пошуки і звернення до архіву Польщі не були успішними. Про будівництво залізниці - архіви у Москві.

Книгу в користування можна взяти у фонді абонементу книгозбірні.

ЗАПРОШУЄМО ДО ЧИТАННЯ!

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 288 | Додав: Ксюша | Дата: 29.11.2021 | Коментарі (0)

Олефіренко М. М.

Пора цвітіння терену : роман  / М.  Олефіренко ; передм. М. Жулинського . — К. : Україна,  2011 . — 624 с. : портр.

Роман представляє широку панораму надзвичайно важких періодів в історії українського народу, зокрема полтавського села: розкуркулення і голодомор 1932-1933 років, укрупнення і знищення хуторів у 70-80 роки минулого століття. Твір вражає документальністю і правдивістю висвітлення злочинів комуністичного режиму, які були спрямовані на підрив національного коріння українського народу та його духу. Основані на реальних подіях, долях конкретних людей, вони є неспростовним документом, який і зараз не втратив своєї актуальності, оскільки страшні уроки історії ніколи не залишаються в минулому.

Книгу в користування можна взяти у фонді абонементу.

ЗАПРОШУЄМО ДО ЧИТАННЯ!

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 431 | Додав: Ксюша | Дата: 26.11.2021 | Коментарі (0)

День па́м'яті жертв голодомо́рів — щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада.

Традиційно, в День пам'яті жертв голодоморів перші особи держави відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні.

До 2008 року церемонія відбувалася перед пам'ятним знаком на Михайлівський площі, однак, після відкриття Національного меморіалу пам'яті жертв голодоморів в Україні, була перенесена туди.

 
 
Хвилина мовчання

О 16:00 оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання, після чого по всій Україні відбувається акція «Запали свічку», в рамках якої всі охочі несуть свічки до пам'ятників жертвам. В акції також можна взяти участь, запаливши свічку в своєму вікні.

 
Історія запровадження Дня

            Запроваджений згідно з указом Президента України Леоніда Кучми № 1310/98 від 26 листопада 1998 року як «День пам'яті жертв голодоморів». Указом Кучми № 1181/2000 від 31 жовтня 2000 року встановлювалася назва «День пам'яті жертв голодомору та політичних репресій». Указом Кучми № 797/2004 від 15 липня 2004 року встановлювалася назва «День пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій».

Указом президента Віктора Ющенка № 431/2007 від 21 травня 2007 називається «День пам'яті жертв голодоморів».

 

В Указі сказано: «На підтримку ініціативи громадських організацій, Міністерства культури і мистецтв України, Державного комітету України у справах релігій, Державного комітету телебачення і радіомовлення України постановляю: Установити в Україні День пам'яті жертв голодоморів, який відзначати щороку у четверту суботу листопада ».

У квітні 2010 року ПАРЄ ухвалила постанову, в якій привітала рішення Українсь ... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 1335 | Додав: WWWWW_W | Дата: 26.11.2021 | Коментарі (0)

Жінки-активістки всього світу з 1981 року відзначають 25 листопада як день проти насильства. 17 грудня 1999 Генеральна Асамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок (International Day for the Elimination of Violence against Women) (Резолюція 54/134).

 

ООН запропонувала урядам, міжнародним організаціям і неурядовим організаціям проводити в цей день заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми.

У посланні Генерального секретаря зазначається: «Насильство щодо жінок заподіює невимовні страждання, горе родинам, від якого страждають і старий, і малий, і доводить громади до зубожіння. Воно не дозволяє жінкам використати всі свої потенційні можливості, обмежує економічний ріст і підриває розвиток ».

Історичною передумовою Дню стала подія, що сталася в 1961 році в Домініканській Республіці. За наказом домініканського диктатора Рафаеля Трухильо (Rafael Trujillo) були по-звірячому вбито три сестри Мірабал (Mirabal sisters), які були політичними активістками.

Біла стрічка є символом проти всіх форм насильства над жінками, збереження материнства, а також використовується в усіх схожих випадках. В останні роки її існування поступово стає відомим у дедалі більшій кількості країн.

Якщо говорити про окремих країнах, то в Канаді щорічно 6 грудня відзначається Національний день пам'яті і дій проти насильства над жінками (National Day of Remembrance and Action on Violence Against Women) на згадку про події Монреальського погрому (Montreal Massacre) 1989 року, коли 14 жінок були ізольовані і по-звірячому вбиті. У цей день у Канаді проходять нічні чергування, політичні дебати та інші заходи, спрямовані на ліквідацію насильства над жінками.

 

СКАЖІМО, НІ НАСИЛЬСТВУ ЩОДО ЖІНОК!

 
Категорія: Подія дня | Переглядів: 1323 | Додав: WWWWW_W | Дата: 25.11.2021 | Коментарі (0)

Агата Крісті

Свідок обвинувачення та інші історії : роман / Агата Крісті ; пер. з англ.  Надія Хаєцька ; передм. С. Фелпс . - Книжковий клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2018 . – с. 288.

До відомого адвоката звертається чоловік на ім’я Леонард Воул, якого звинувачують у вбивстві однієї літньої пані. Чоловік клянеться, що нікого не вбивав. Але стає відомо, що Леонардо мав гарні стосунки з загиблою, часто бував у неї вдома. За заповітом жінки Леонардо мав отримати майже все її майно. А це серйозний мотив для вбивства. Під час судового слухання дружина Воула раптово починає свідчити проти чоловіка… Але навіщо, якщо вона знає, що Воул невинний? («Свідок обвинувачення»).

Також до книги увійшли оповідання «Нещасний випадок», «Четвертий чоловік», «Таємниця блакитної вази», «Таємниця іспанської шалі», «Котедж солов’їв», «Червоний сигнал», «Другий гонг», «Пісенька про шість пенсів», «S.O.S», «Коли існує заповіт…» та «Пуаро та таємниця регати».

Книгу в користування можна взяти у фонді абонементу.

ЗАПРОШУЄМО ВАС ДО ЗАХОПЛЮЮЧОГО ДЕТЕКТИВНОГО ЧИТАННЯ!

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 195 | Додав: Ксюша | Дата: 23.11.2021 | Коментарі (0)

Яріш Я.І.

Судний день : роман  / Ярослав Яріш ; худож.-оформлювач Л.П. Вировець. — Харків: Факт,  2016, —  300 с.

"Гомоніла Україна, Довго гомоніла, Довго, довго кров степами Текла-червоніла"... Зі шкільної парти ми пам'ятаємо, як Шевченко у своїй безсмертній поемі "Гайдамаки" "скликав" у Холодний Яр відважне гайдамацтво, а ми з хвилюванням слідкували за долями Гонти, Залізняка і Яреми Галайди. Та чи було все саме так, як описував Великий Кобзар? Як зараз нам ставитися до кривавих подій Коліївщини? Що це було: стихійне повстання українського селянства, спланована війна за відновлення незалежності Української Держави чи "багатоходівка" Російської імперії? На це питання дає відповідь новий роман Ярослава Яріша "Судний день". Його сюжет заводить нас у жорстоке XVIII століття, де поміж темних пущ Холодного Яру та глибоких байраків запорозького степу кувалися свячені ножі, у той час як у замках і палацах жирувало знавісніле від безкарності панство. Ось-ось "заспівають треті півні", впаде іскра у порох і велике пожарище затопить всю Україну, спом'янувши горді часи Хмельницького і Палія. Усе ніби й просто... Але була ще й третя сила...

Про автора. Ярослав Яріш (нар. 1981 р.) - український письменник, сценарист, родом зі Львівщини. Лауреат багатьох літературних конкурсів, зокрема "Коронації слова", Міжнародної премії ім. Олеся Гончара, Міжнародної асамблеї фантастики "Портал" та інших. Книжки автора, написані в жанрі історичного трилера та бойового фентезі, вже розійшлися багатотисячними накладами. Зокрема у видавництві "Фоліо" вийшли друком його романи "Сповідь з того світу" та "Лицар з Кульчиць".

Книгу в користування можна взяти у фонді абонементу.

ЗАПРОШУЄМО ДО ЧИТАННЯ!

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 202 | Додав: Ксюша | Дата: 22.11.2021 | Коментарі (0)

Кен Кізі

Над зозулиним гніздом :  роман  / Кен Кізі ; пер.  з англ.  Н. Тисовська  . – К. : КМ БУКС, 2018 . – с. 448 . – (Сучасна проза).

На початку 1960-х, під час навчання в університеті, Кен Кізі кілька місяців підробляв санітаром у психіатричному відділенні однієї з лікарень. Саме там, на нічних змінах, він почав писати свій дебютний роман — «Над зозулиним гніздом».

Очима індіянця-напівкровки Вождя Бромдена, якого всі вважають глухонімим, читач побачить героїчну боротьбу веселого шахрая Рендла Патрика Макмерфі проти могутнього Комбінату, що підкорив уже собі все людське життя. Більш ніж півстоліття цей неперевершений роман приваблює нові покоління читачів.

Книгу в користування можна взяти у фонді абонементу.

ЗАПРОШУЄМО ВАС ДО ПОПУЛЯРНОГО ЧИТАННЯ!

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 189 | Додав: Ксюша | Дата: 08.11.2021 | Коментарі (0)

Винничук Ю.

Діви ночі : повість  / Юрій Винничук ; худож.-оформлювач В.М. Карасик . – К.: ДОВЖЕНКО БУКС, 2017 . – с. 314.

Повість «Діви ночі» — один з найвідоміших бестселерів української літератури. Він був надрукований ще 1992 року, декілька разів перевидавався, але знову швидко зникав із полиць. ...Події книги розгортаються у 1978 році. Герой повертається з армії і з головою поринає у шалений вир життя — такого, якого він ще не знав. «Фарцовка», друзі-сутенери, проститутки, стара пані, що у своїй «школі» готує дівчат для певних послуг, — за всім цим світом герой спочатку лише споглядає. Але швидко стає у ньому «СВОЇМ»…

Книгу в користування можна взяти у фонді абонементу.

ЗАПРОШУЄМО ВАС ДО ЗАХОПЛЮЮЧО ЧИТАННЯ!

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 223 | Додав: Ксюша | Дата: 04.11.2021 | Коментарі (0)

Войніцький А. Л.

Скільки коштує бути білою вороною / Андрій Войніцький ; пер. з рос. Л. С. Задьорної . — X.: Віват, 2015 . — 160 с. — (Серія «Вітраж»).

Скільки коштує бути білою вороною? І чи можливо в сучасному світі відійти від стереотипів і встановлених суспільством правил? Автор не пропонує однозначних відповідей на ці запитання — їх просто не існує.

Для оповідань Андрія Войніцького характерний глибокий психологізм. Його герої можуть шокувати своїми вчинками, але ці вчинки щирі і правдиві. Хтось із читачів знайде в цих історіях себе, хтось буде всіма силами заперечувати найменшу схожість, але і тим, і іншим сподобаються оригінальні сюжети й майстерність прозаїка.

Книгу в користування можна взяти у фонді абонементу.

ЧИТАЄМО СУЧАСНЕ. ЦІКАВОГО ЧИТАННЯ!

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 226 | Додав: Ксюша | Дата: 03.11.2021 | Коментарі (0)


Хостинг від uCoz Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 ¦ Розробка та дизайн: Іван Соколов