Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
Подія дня [669]
Висвітлюються цікаві новини
Книжкова новинка [923]
Новинки літератури та періодики, що надходить до фондів бібліотеки
Наші інтерв’ю [22]
Інтерв’ю з користувачами бібліотеки, колегами, відомими людьми Рокитнівщини
Колонка оголошень [138]
Оголошення про заходи бібліотеки, району
Book-симпатія [88]
Читацькі вподобання наших користувачів
Пошук
Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Наше опитування
Оцініть наш блог
Всього відповідей: 1110
Друзі сайту




    






Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Четвер, 28.03.2024, 16:30ГоловнаРеєстраціяВхід
БІБЛІОNEWS
блог Рокитнівської центральної районної бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 5 6 7 8 9 ... 184 185 »

"Рекомендую до прочитання книгу «Щоденник Лоли», автор Ольга Купріян.  

15-літня Лола Гавриленко навчається у школі - в тій самій, про яку навіть зняли серіал «#Школа», і вона веде щоденник. Де Лола відкриває себе, і довіряє вам все найпотаємніше, найінтимніше та найособистіше. Я, впевнена, що книга буде цікава юним, молодим харизматичним читачам та фанатам серіалу «Школа»".

Дарина Шостак.

Категорія: Book-симпатія | Переглядів: 213 | Додав: Ксюша | Дата: 14.12.2021 | Коментарі (0)

26 квітня 1986 р. відбулася одна з найбільших аварій на атомних електростанціях — аварія на Чорнобильській АЕС (ЧАЕС). День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС — день пам'яті в України. Відзначається щорічно 14 грудня у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. День встановлено в Україні «…з метою гідного відзначення мужності, самовідданості і високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та на підтримку ініціативи громадських організацій і Міністерства праці та соціальної політики України…» згідно з Указом Президента України «Про День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» від 10 листопада 2006 р. № 945/2006.

За роки, що минули, ми всі пройшли складний шлях усвідомлення і переосмислення того величезного комплексу проблем, який пов'язаний з використанням високих і, нерідко, небезпечних технологій. Незмінним залишається лише одне – найглибша повага до людей, які закрили собою світ від атомного лиха, що вирвалося зі зруйнованого четвертого блоку ЧАЕС. Їхній подвиг неможливо переоцінити – як не можна переоцінити значення того, що вони зробили. Їхній героїзм, патріотизм і професійна майстерність перевірені часом.

 Ми не маємо права забувати про самопожертву ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які пройшли через усі кола ядерного пекла. Багато з цих людей не дожили до теперішніх днів, задля збереження життя і здоров'я майбутніх поколінь.

Категорія: Подія дня | Переглядів: 957 | Додав: Ксюша | Дата: 14.12.2021 | Коментарі (0)

З 13 по 19 грудня в Україні триває Національний тиждень читання під егідою Український інститут книги спільно з Міністерство культури та інформаційної політики України. Партнерами події є ВГО Українська бібліотечна асоціація й Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів.

У рамках Національного тижня читання у Рокитнівська Центральна Селищна Бібліотека відбудеться:
13.12 – Mustread від активної молоді
14.12 – Книжкові передбачення
15.12 – Бібліокафе: обмін думками про прочитані книги
16.12 – Онлайн-презентація творчості молодого поета Назарія Очеретовича
17.12 – «10 простих порад для тих, хто любить читати»
13-19.12 – Акція «Кольорові читання»
13-19.12 – Розіграш «Подарунок від Святого Миколая» у facebook та Instagram
13-19.12 – Опитування «Рокитне – селище активних читачів?»
13-19.12 – Книжкова виставка орієнтир «Знайди свою книгу»
Якщо ви хочете долучитися до участі, то:
1.Завітайте в нашу бібліотеку самостійно або з малечею, оберіть книжки для всієї родини і зробіть цікаве фото (вул. Піонерська, 2а);
2.Напишіть пост у соцмережах із рекомендаціями книг, цінних саме для вас;
3.Подаруйте комусь чи собі цікаву книжку;
4.Напишіть історію про читання і книжки у вашому житті в соціальних мережах. Чому, як ви думаєте, читання і українські книжки важливі для українців?
Додавайте хештег #НаціональнийТижденьЧитання
Чекаємо на вас!

Лідія Ражик.

Категорія: Колонка оголошень | Переглядів: 182 | Додав: Ксюша | Дата: 13.12.2021 | Коментарі (0)

Жадан С.

Псалом авіації / Сергій Жадан. – Чернівці : Meridian Czernowitz, 2021. – 160 с. : іл.

Вірші написані впродовж 2020 року. Місце, де вони писалися, лежить на пагорбах. Це означало присутність широкої лінії горизонту й великої кількості повітря. А ще там було багато дерев і птахів, були балки, водойми і рівне, віддалене дихання міста за обрієм. Зміна оптики так чи інакше призводить до зміни письма. Ось про це переважно і книжка: про те, як нас формують ландшафти, як дерева додають нам вертикалі, а озера — глибини, як весняна зелень вчить нас оптимізму, а літні ріки — щедрості. Нехитре знання, що допомагає цінувати кожен почутий зранку голос.

Книгу в користування можна взяти у фонді абонементу.

ЦІКАВОГО ЧИТАННЯ!

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 232 | Додав: Ксюша | Дата: 10.12.2021 | Коментарі (0)

4 грудня 1950 на Пленарному зборах Генеральна Асамблея ООН офіційно встановила відзначати 10 грудня День прав людини (Human Rights Day). Всім державам і зацікавленим організаціям було запропоновано прийняти цей день і проводити відповідні заходи.

Дата 10 грудня була обрана на честь прийняття і проголошення Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року Загальної декларації прав людини (Universal Declaration of Human Rights, UDHR). Зазначена Декларація стала першим світовим документом, що сформулював положення про права людини.

Уривок з виступу Генерального секретаря ООН:

«Освіта в галузі прав людини - це значно більше, ніж просто урок в школі або тема дня; це процес ознайомлення людей з механізмами, які їм необхідні для того, щоб жити в умовах безпеки та з почуттям гідності.

У цей Міжнародний день прав людини давайте докладемо спільні зусилля по формуванню і вихованню в майбутніх поколіннях культури прав людини, по сприянню торжеству свободи, зміцненню безпеки та миру в усіх країнах ».

До поняття «Права людини» людство прийшло не відразу. Вперше про права особистості заговорили французькі просвітителі Вольтер і Жан Жак Руссо. Пройшло ще майже два сторіччя, перш ніж людство дозріло до поняття і прийняття загального кодексу прав людини. 10 грудня 1948 року Організація Об'єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини, що проголошує права особистості, цивільні і політичні права і свободи (рівність всіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу совісті та інші). У Декларації заявлено також, що всі люди мають рівні права, які не залежать від їх особових відмінностей і від різниці в політичних системах їх країн. Декларація не носить обов'язкового характеру. В основу документа були покладені всі напрацювання людської думки, які були на той момент у даному питанні. Це був перший досвід колективної розробки універсального документа з прав людини.

Багато країн включають основні положення Декларації в своє базове законодавство і конституції. Її принципи лежать в основі багатьох пактів, конвенцій і договорів з прав людини, укладених з 1948 року. Найбільш широкими обов'язковими угодами з прав людини, укладеними під егідою ООН, є Міжнародний пакт про цивільні і політичні права і Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права, підписані 16 грудня 1966 року. За дотриманням прийнятих пактів, конвенцій і договорів з прав людини спостерігає Верховний Комісаріат ООН з прав людини. Верховний комісар відряджає своїх посланців в різні країни світу для складання звітів про дотримання прав людини на місцях. ... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 1497 | Додав: WWWWW_W | Дата: 10.12.2021 | Коментарі (0)

День української хустки (ДУХ) — неофіційне свято, яке відзначається з 2019 року, щорічно 7 грудня з метою об'єднання жінок різного фаху, віку та національності для збереження українських традицій.

В рамках відзначення проводяться флешмоби «Зроби фото/відео з хусткою», для дівчат та жінок влаштуються майстер-класи та навчання, як правильно в'язати хустку.

7 грудня святкується також день Катерини, яке є святом на честь Катерини Александрійської — найголовнішим з жіночих свят, бо за віруваннями Катерина є захисницею жіночої долі.

Історія.

День Української Хустки почали відзначати за ініціативи вінничанки, депутатки Вінницької обласної ради, Президентки Міжнародного Клубу Успішних Жінок України Людмили Станіславенко. Ініціативу підтримали громадські діячі, актори та успішні жінки з України та усього світу. У 2019 році свято відзначили у Іспанії. Канаді, США, Казахстані, Йорданії, Латвії, Індії та Португалії. Цього ж року Людмила Станіславенко ініціювала проведення Дня Української Хустки на державному рівні.

В рамках флешмобу «Зроби фото/відео з хусткою» українки публікували свої світлини з хештегом #УкраїнськаХустка. Флешмоб швидко завоював популярність серед українок з усіх куточків країни та поза її межами. 2019 року світлини з українською хусткою у соцмережах опублікували понад мільйон учасниць.

У 2020 з нагоди свята українки в різних країнах світу також брали участь у флешмобі «Зроби фото\відео з хусткою». Саме у 2020 році, під час відзначення Дня Української Хустки, було встановлено національний рекорд — найбільша кількість жінок в українських хустках, фото яких викладено в соціальних мережах. До встановлення рекорду долучились етнічні українки, які мешкають за кордоном та жінки з 20-ти країн світу.

Окрім того, свято з нагоди свята засновниця свята Людмила Станіславенко та відомі вінничанки зняли кліп до пісні «Хустка, Хусточка, Хустина…» (слова і мелодія — Віра Майборода та Неля Майборода).

 

 

Категорія: Подія дня | Переглядів: 209 | Додав: Ксюша | Дата: 06.12.2021 | Коментарі (0)

     Цей день приурочений до дати прийняття Закону незалежної України від 6-го грудня 1991-го року "Про Збройні Сили України”. Саме свято – День Збройних Сил України було встановлено у 1993-му році постановою Верховної Ради України від 19-го жовтня № 3528-XII.
     Кожна держава має своє військо. У кожного з них є свої символи, які віддзеркалені у присязі. У воїнів Збройних сил України теж є святі слова, які глибоко переконливо визначають роль і призначення національного війська – служити українському народові. У відповідальний час народ завжди з особливою увагою дивиться на своїх захисників. Діти народу, українські воїни, разом з Україною виступають надійним гарантом суверенітету і цілісності держави. Для них служіння народу – найвища честь, покликання, обов’язок.
                Шановні воїни, захисники України! Нехай щира любов до України, славетні бойові подвиги наших батьків та дідів, народна повага надихають вас на нові звершення у благородній справі служіння рідному народові. Щастя, добра та злагоди вам і вашим родинам, дорогі воїни та ветерани!
Категорія: Подія дня | Переглядів: 1182 | Додав: WWWWW_W | Дата: 06.12.2021 | Коментарі (0)

Андрухович Ю.

«Радіо Ніч» / Юрій Андрухович. - Чернівці: Meridian Czemowitz, 2021. - 456 с.

Як і в «реальній дійсності», ще одна революція зазнала поразки. Можливо, тому, що втратила свого загадкового лідера. Йосип Ротський (не плутати ні з Йосіфом Бродським, ні з Йозефом Ротом), музичний герой барикад, змушений хоч кудись утікати, приміряючи на себе долю багатьох інших Йосипів. Його переслідують, і режимні спецслужби – це лише пів біди. Є ще недоречна любов, з якою не звладати, і банківська таємниця, з якою не впоратися. В’язничний досвід і мимовільно успішний теракт. А також розум і забуття, сміх і темрява, холод і пекло, іронія і щем. Останній сховок, звідки дозволено вести нічний етер. Чи справді останній?..

Це найгостросюжетніший, а водночас найліричніший твір автора. Простір, у якому авантюрний роман зустрічається з фентезі, а Девід Бові – з мандрівними музикантами Середньовіччя.

Книгу в користування можна взяти у фонді абонементу книгозбірні.

Запрошуємо до  читання.

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 178 | Додав: WWWWW_W | Дата: 04.12.2021 | Коментарі (0)

     Міжнародний день волонтерів світова громадськість відзначає 5 грудня. Рішення про це свято було прийнято Генеральною Асамблеєю ООН у 1985 році.
Добровольці (а в останні роки все частіше можна почути трансформоване з англійської - волонтери) - це люди, які витрачають свій вільний час на благо суспільства. Вони присвячують суспільству свій талант, час, енергію, не чекаючи винагороди. Наприклад, такі люди добровільно зголошуються допомагати прибирати громадську територію, поширювати плакати чи брошури соціальної кампанії, готові безкоштовно проводити екскурсії рідним містом, бути перекладачами на великих міжнародних спортивних змаганнях. Більш того, добровольці допомагають персоналу в дитячих будинках і будинках престарілих.
 
     «Ще рік тому Україна не усвідомлювала важливість свята - Міжнародного дня волонтерів, затвердженого в 1985 році Генеральною Асамблеєю ООН, але «події, які почалися 22 листопада 2014 року на Євромайдані та тривають досі, перетворили на волонтерів мільйони українців, які витрачають свій вільний час, здібності та кошти на благо суспільства - від допомоги переселенцям до підтримки сил АТО», - зазначається у тексті листа Громадської організації «Волонтерська сотня Доброволя» та «Ковельський центр допомоги 51 ОМБР».
 
     Також, вся наша бібліотечна родина дякує своїм небайдужим добровольцям-волонтерам за їх безцінну допомогу.
 
     Тож, усіх хто колись був, наразі є, і можливо буде ВОЛОНТЕРОМ зі святом. Невичерпної Вам енергії, підтримки, поваги.
 
 
Джерела:
 
Категорія: Подія дня | Переглядів: 1017 | Додав: WWWWW_W | Дата: 04.12.2021 | Коментарі (0)

«Інвалідність — це не обділеність долею, це, скоріше, такий спосіб життя при обставинах, що склалися, і цей спосіб життя може бути дуже цікавим — і мені, і іншим»
 
— Олена Дунаєва
 
     Міжнародний день інвалідів щорічно відзначають  3 грудня. Ініціатором проведення цього символічного дня стала Організація Об'єднаних Націй, яка в 1992 році запропонувала заснувати таке свято на честь закінчення Десятиліття інвалідів, проголошеного в 1983 році. 

Основною метою всіх заходів, які присвячені Міжнародному дню інвалідів, є інформування суспільства в напрямку підтримки людей з обмеженими фізичними можливостями. ООН закликає всіх діяти так, щоб соціальні умови життя інвалідів поліпшувалися і були комфортними для них.

Рекомендації та основні принципи етикету в спілкуванні з людьми з інвалідністю та надання їм допомоги:

 • Люди з інвалідністю є споживачами таких самих послуг, як і люди без інвалідності. Розуміння того, чого саме хоче споживач, вимагає зосередження уваги на людині, а не на її інвалідності. Перше й найголовніше необхідно побачити людину. Потреби людини можуть бути різними, Ваш підхід до задоволення потреб повинен залишатися однаковим для всіх.

 • Важливо пам'ятати, що не всі люди з інвалідністю користуються візками. Наприклад, є особи з вадами зору, слуху; люди з обмеженими можливостями пересування, які під час ходи можуть використовувати допоміжні засоби, як то паличка, милиці, а також люди з розумовими вадами. Крім того, є набагато більше людей з «непомітними» чи «прихованими» ураженнями, як то артрит, серцеві захворювання, ускладнене дихання, епілепсія, діабет тощо.

 • Дотримання наведених рекомендацій допоможе налагодити контакти та уникнути незручності та непорозуміння у спілкуванні з людьми з інвалідністю. Слід враховувати, що люди з інвалідністю дуже вразливі до слів, визначень та понять, які викликають жалість та інші негативні асоціації.

 • Належна комунікація важлива під час надання допомоги будь-якій людині. Особливо важлива вона для певних осіб з інвалідністю, наприклад, людина з порушенням зору, слуху.

  ... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 1065 | Додав: WWWWW_W | Дата: 02.12.2021 | Коментарі (0)


Хостинг від uCoz Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 ¦ Розробка та дизайн: Іван Соколов