Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
Подія дня [669]
Висвітлюються цікаві новини
Книжкова новинка [923]
Новинки літератури та періодики, що надходить до фондів бібліотеки
Наші інтерв’ю [22]
Інтерв’ю з користувачами бібліотеки, колегами, відомими людьми Рокитнівщини
Колонка оголошень [138]
Оголошення про заходи бібліотеки, району
Book-симпатія [88]
Читацькі вподобання наших користувачів
Пошук
Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Наше опитування
Оцініть наш блог
Всього відповідей: 1110
Друзі сайту




    






Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Четвер, 28.03.2024, 16:18ГоловнаРеєстраціяВхід
БІБЛІОNEWS
блог Рокитнівської центральної районної бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 4 5 6 7 8 ... 184 185 »

Хай смачна кутя удастя,

хай в сімї панує щастя.
Щоб весела коляда
мир вам в хату принесла.
Щоб весело і багато
провели Різдвяне свято!
     
     Різдво Христове — велике християнське свято, день Народження Ісуса Христа, Спасителя світу і Відкупителя людей з полону гріха. Свято Різдва Христового вважається другим після Пасхи (Великодня) великим святом, хоча у багатьох католицьких країнах народне благочестя досі відводить йому головне місце серед свят.
 
     Різдву, за церковним статутом, передував чотиритижневий Різдвяний піст (Пилипівка), з 27 листопада до 6 січня. У цей час виконувалися всі хатні роботи: світлицю білили, прибирали розписами, вивішували найкращі рушники, розкладали килими. Покуття оздоблювали особливо урочисто й прикрашали запаленою свічкою чи лампадою. Тут ставили перший символ усіх трьох зимових свят — дідух (сніп з колосків жита чи пшениці, зібраних наприкінці жнив). Зерно з дідуха зберігали до весни, примішуючи потім до посівного — для забезпечення багатого врожаю. Особливого значення надавали різдвяній погоді. По ній визначали майбутній врожай. Різдвяні свята в Україні, за язичницькою традицією, пов’язані із культом предків, з шануванням душ померлих. Відтак, узвар і особливо кутя, які обов’язково мають бути на кожному столі – насправді є поминальними стравами.
 

Вранці 7 січня українці йшли до церкви, щоб віддати шану новонародженому Христові. Після закінчення церковної відправи родина знову збиралася на святковий обід, який вже не був пісним, та починалася велика різдвяна гостина. Сало, печінка, ковбаса, різні смаженості та копченості, все за чим сумувала під час посту душа, повинно стояти на столі.

 

По обіді наступає час заслуженого відпочинку. В гості ж потрібно йти вже після обіду. Одружені діти, як правило, йдуть до своїх батьків. Дуже давньою є українська традиція миритися в цей день, пробачати одне одному о ... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 958 | Додав: WWWWW_W | Дата: 07.01.2022 | Коментарі (0)

Категорія: Колонка оголошень | Переглядів: 170 | Додав: Ксюша | Дата: 05.01.2022 | Коментарі (0)

Книга, яка користувалась найбільшою популярністю серед наших користувачів у грудні  «Здоров’я на вашому столі», автор: Світлана Ільїна.

Книга відомого лікаря-дієтолога Світлани Ільїної «Здоров’я на вашому столі» адресована всім, хто хоче бути здоровим і подолати недугу. Наші далекі предки набагато краще за нас знали навколишній рослинний світ, добре розумілися на лікарських властивостях рослин, уміли їх збирати, заготовляти, лікуватися ними. Людина буде здоровішою, зробить своє життя щасливішим, якщо щодня споживатиме те, що дарує їй Природа.

ЧИТАЄМО НАЙКРАЩЕ…

Книгу в користування можна взяти у фонді абонементу.

ЗАПРОШУЄМО ДО ЧИТАННЯ!

Категорія: Book-симпатія | Переглядів: 188 | Додав: Ксюша | Дата: 05.01.2022 | Коментарі (0)

Категорія: Подія дня | Переглядів: 174 | Додав: Ксюша | Дата: 31.12.2021 | Коментарі (0)

Штойернагель У., Янссен У.

Дитячий університет. Дослідники пояснюють загадки світу / Улла Штойернагель, Ульріх Янссен ; пер. з нім. В.Литвиненка; іл. К.Ензіката. — Київ: Новий Самокат, 2019. — 224 с., іл. (Книга перша).

Діти повсякчас запитують «чому», «звідки», «як», «навіщо», часто-густо спантеличуючи дорослих. Німецькі журналісти — популяризатори науки Улля Штоєрнаґель та Ульріх Янссен разом із науковцями прийшли їм на допомогу й зорганізували в місті Тюбінгені перший Дитячий університет, де найдопитливіші можуть отримати відповіді на будь-які складні запитання. Заняття проводять професори Тюбінгенського університету, одного з найстаріших та найшанованіших навчальних закладів Німеччини. І щоб якомога більше дітей дізналися, що вивчає сучасна наука, вони видали свої лекції декількома книжками. У першій книзі автори розповідають чому рицарі будували замки, чому ми бачимо блискавку та чуємо грім, чому хлопчики бешкетують, а дівчата капризують, чому кажани бачать вухами, чому математикові не обов’язково рахувати, чому ми оповідаємо історії, чому лікарі вміють лікувати та чому спортсмени демонструють дедалі кращі результати. Серйозно, одначе зовсім не нудно! Якщо дитину ваблять наука, експерименти та відкриття, продовжити читання можна на сайті Німецького дитячого онлайн-університету. Захопливі лекції на трьох факультетах — «Людина», «Природа», «Техніка» — та інтерактивні завдання до них допоможуть дізнатися багато нового про навколишній світ, а ще зазнайомитися з німецькою мовою. Навчання безкоштовне, і розпочати його можна будь-якого дня. Лекції презентовано двома мовами — німецькою та українською.

Книгу в користування можна взяти у фонді абонементу.

ЗАПРОШУЄМО ДО КОРИСНОГО ЧИТАННЯ!

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 206 | Додав: Ксюша | Дата: 28.12.2021 | Коментарі (0)

Содомора А.

Сльози речей  / Андрій Содомора . -  Львів : «Піраміда», 2014 .  -  172 с. : іл. (Приватна колекція).

У книзі Андрія Содомори живе незвичайний Львів - Львів тонких настроїв та почуттів. Рефреном тут можуть слугувати слова Верґілія "Є таки сльози речей, і що смертне - торкається серця". І як загублена на білому снігу рукавичка плаче за своєю господинею, так самотня людина у міському просторі сумує за втраченою гармонією життя - "золотим віком". Все це й зумовило елегійну тональність письма. Проза Андрія Содомори переливається в поезію, а психологічні спостереження - у філософські медитації.

Книгу в користування можна взяти у фонді абонементу.

ЗАПРОШУЄМО ДО ЧИТАННЯ!

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 230 | Додав: Ксюша | Дата: 21.12.2021 | Коментарі (0)

Друзі, сьогодні поспілкувалась з нашою активною читачкою Марійкою Ковалевич про читання, книги, любов до читання…, запитавши її думку про  «10 простих порад для тих, хто любить читати».

І, от маю від Марійки читацькі поради, якими хочу поділитись з вами. Деякі, дотичні з її думкою поради вона взяла з мережі Інтернет, а деякі з її власного читацького досвіду.

Тож, ознайомлюйтесь, надихайтесь, та поринайте у читання :).

1. Не читайте більше 2 книжок одночасно. Виключенням може стати хіба що професія рецензента чи книжкового критика (але й тоді намагайтесь не змішувати докупи літературу античності, кіберпанк, бізнес-літературу та “нову прозу” – бо не лише напої погано поєднуються і чинять непоправний збиток для мозку: в книжок із різних жанрів, епох та тематик теж є подібна руйнівна властивість).

2. Не бійтесь покидати нецікаві книги. Життя взагалі часто підкидає “розкручених” авторів чи книжки, про які “всі говорять”. Якщо у вас не лежить душа до “50 відтінків сірого” або історії про Джульєтту від Саші Грей – мабуть, не варто силувати себе. Почитайте краще щось про те, як побороти прокрастинацію або зверніться до класики, яка не старішає з часом.

3. Вибір книг. Мати домашню бібліотеку. Або знати дорогу до громадської бібліотеки. Або мати друзів, у яких можна позичати. Тобто завжди мати вибір, що почитати. Бо якщо під рукою немає книги, то під руку одразу потрапить фейсбук чи ще якась зараза…

4. Соціальні мережі. Вийдіть з них, відключіть усі сповіщення. І матимете багато часу, спокійного часу на читання. Адже за годину-дві зависання у фейсбуці, інстаграмі чи в інших мережах можна прочитати чимало сторінок, а то й одну якусь невеличку книжечку.

5. Розвивайте уяву. Щоб глибше розуміти прочитане, спробуйте отримати загальне уявлення про книгу і проведіть аналіз її структури, шукайте спільну мову з автором і глибоко вникайте в суть тексту, формуйте власну критичну думку.

6. Враження. Пишіть чи говоріть про свої враження від прочитаного. Це мотивує читати ще, ділитися досвідом з іншими, дискутувати і сперечатися. Тобто творити живе спілкування про книжки.

7. Заходьте у книгарні. Просто ходіть, гортайте книжки, доторкайтеся до них. Зараз видають такі шикарні книжки, що від одного доторку отримуєш естетичне задоволення. Це зробить свою справу…

8. Спробуйте буккроссинг. Хоча б як джерело нових знайомств. Останні півроку-рік ця тема в Україні дещо “зайшла в глухий кут”, а між тим, це хороший спосіб не лише відкрити для себе нових авторів та нові книги, але й отримати несподівані цікав ... Читати далі »

Категорія: Наші інтерв’ю | Переглядів: 287 | Додав: Ксюша | Дата: 17.12.2021 | Коментарі (0)

«Рекомендую до читання книгу Костянтина Тур-Коновалова «Крути 1918» - це цікава, чудова книга в якій подано багато історичних подій, які захоплюють дух. Завдяки читанню цієї книги можна повністю зануритись в нелегкі часи для нашої країни та краще пізнати історію нашого народу. Оцінити героїзм та патріотизм юних студентів, які віддали свої життя за Україну».

Тетяна Самко.

Категорія: Book-симпатія | Переглядів: 240 | Додав: Ксюша | Дата: 17.12.2021 | Коментарі (0)

"Я, хочу порекомендувати книгу «10 успішних українських брендів», автор Богдан Ославський.яка надихає молодь на нові звершення. Засновники брендів розкривають власні стратегії розвитку та вказують на свої помилки. Книжка є унікальною знахідкою для тих хто хоче змінити себе і світ навколо. «Хочеш змінити світ – починай з себе»”.

Оксана Стахнюк.

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 215 | Додав: Ксюша | Дата: 16.12.2021 | Коментарі (0)

Вольвач П.

«20 + 1, або Земля мертвих» / Павло Вольвач . – Львів: Видавництво Старого Лева, 2021. – 392 с. : іл.

«20+1 або Земля мертвих» — книжка в жанрі кросовер, в якій автор використовує класичні засоби мемуаристики задля вибудови власної біографії як плетива «перехресних стежок» з усіма діаметрально різними людьми.

Книгу в користування можна взяти у фонді абонементу.

ЗАПРОШУЄМО ДО ЧИТАННЯ!

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 211 | Додав: Ксюша | Дата: 15.12.2021 | Коментарі (0)


Хостинг від uCoz Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 ¦ Розробка та дизайн: Іван Соколов