Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
Подія дня [669]
Висвітлюються цікаві новини
Книжкова новинка [923]
Новинки літератури та періодики, що надходить до фондів бібліотеки
Наші інтерв’ю [22]
Інтерв’ю з користувачами бібліотеки, колегами, відомими людьми Рокитнівщини
Колонка оголошень [138]
Оголошення про заходи бібліотеки, району
Book-симпатія [88]
Читацькі вподобання наших користувачів
Пошук
Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Наше опитування
Оцініть наш блог
Всього відповідей: 1110
Друзі сайту




    






Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


П`ятниця, 03.05.2024, 09:15ГоловнаРеєстраціяВхід
БІБЛІОNEWS
блог Рокитнівської центральної районної бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 174 175 176 177 178 ... 184 185 »

Звертаємо Вашу увагу.

Шановні відвідувачі запрошуємо Вас до обговорення проекту «Концепції гуманітарного розвитку України до 2020 року», який розміщено на офіційному веб-сайті Рівненської обласної державної адміністрації  у розділі «Громадські обговорення».

http://www.rv.gov.ua/sitenew/main/ua/905.htm

Отримати консультацію та ознайомитись з друкованим варіантом проекту  «Концепції гуманітарного розвитку України до 2020 року» Ви також можете на абонементі нашої бібліотеки в Пункті Доступу Громадян (ПДГ) до офіційної інформації органів влади.

БУДЬТЕ АКТИВНИМИ.

Категорія: Колонка оголошень | Переглядів: 1059 | Додав: Ксюша | Дата: 14.06.2012 | Коментарі (0)

Народилася біля 15 червня 1902 р. на хуторі Гельмязєв Золотоніського району на Черкащині. Навчалася у Золотоніській та інших гімназіях України. Після національно-визвольних змагань 1917—1922 рр. опиняється в еміграції, зокрема, в Чехословаччині. Середню освіту здобула в Подєбрадах — закінчила матеріальні курси 1923 р. Цього ж року вступає в празький Карловий університет.

Досить швидко зближається з іншими поетами празької школи, зокрема з Дараганом, Маланюком. У 1927 р. переїздить до Варшави, студіює філологію при Варшавському університеті. Була однією з організаторів літературної групи «Танк». Друкувалась в альманасі «Сонцецвіт».

Після Другої світової війни мешкала в західнонімецьких містах Оффербах, Майнцкастель та Етлінген. 1950 р. переїздить до США і проживає в Йонкерсі поблизу Нью-Йорка. Була членом управи Союзу українок Америки. Померла в 2005 р. у Канаді.

Її перу належать поетичні збірки «Вогонь і попіл» (1934), «Сім літер» (1937) та біографічна проза про Шевченка «Шлях велетня» (1955).

Особливості поезії

У антології сучасної української поезії «Координати» (упорядкування Б.Бойчука, Б.Рубчака, 1969) підкреслено, що особиста лірика Лівицької-Холодної позначається сильними тематичними впливами французького символізму, з домішками пізнішого декадансу.

Крім того, помітні відсвіти поезії Анни Ахматової. Пристрасть у її інтимній ліриці таємнича, приваблива аж до самозгуби. Кохання майже завжди заборонене, приховане; дуже часто жорстоке й буремне. Лірична героїня зваблює сильних чоловіків гіпнотичною силою «фам фаталь». Разом з тим, поетеса часом говорить про спокій, серйозність і тривалість у коханні. У техніці Лівицької-Холодної панує вишукана гармонія, стрункість і легкість.

Наталія Лівицька-Холодна — поетеса камерного амплуа в найкращому розумінні цього слова. Музика її поезії заслуговує на увагу.

Твори

Лівіцька-Холодна Н. Вогонь І попіл., Варшава, вид. Варяг, 1934.

Лівіцька-Холодна Н. Сім літер., Варшава, вид. Варяг, 1937.

Лівіцька-Холодна Н. Поезії Старі І Нові., Нью-Йорк, Видання Союзу українок Америки, 1986.

Лівіцька-Холодна Н. Шлях велетня: Ілюстрована біографічна розповідь про Тараса Шевченка., Нью-Йорк, вид. М. Борецький, 1955.

http://uk.wikipedia.org/wiki/Лівицька-Холодна_Наталя_Андріївна

http://www.people.su/ua/63987

... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 892 | Додав: Ксюша | Дата: 14.06.2012 | Коментарі (0)

Видатний український письменник-демократ і культурно-громадський діяч Марко Черемшина увійшов в історію української літератури як талановитий майстер слова, співець знедоленої Гуцульщини. Його самобутня творчість всебічно відбиває тяжке життя українського трудового люду колишньої Буковини й Галичини в умовах буржуазно-поміщицького ладу цісарської Австро-Угорщини і панської Польщі. Письменник належав до того кола прогресивних письменників кінця XIX — початку XX ст., на яке вирішальний вплив мала могутня творча індивідуальність Івана Франка і його революційно-демократичні ідеї. Соратниками і побратимами Марка Черемшини по перу були Василь Стефаник і Лесь Мартович, Осип Маковей і Ольга Кобилянська, Михайло Яцків і Стефан Ковалів.

Марко Черемшина (Іван Юрійович Семанюк) народився 13 червня 1874р. в селі Кобаках, тепер Косівського району. 3 1889р. Іван Семанюк навчався у Коломийській гімназії. У цей час він зблизився з Василем Стефаником, Лесем Мартовичем, Семеном Горуком, які стали його найближчими друзями на все життя. Під впливом своїх старших друзів Іван Семанюк робить перші літературні спроби: пише вірші, драму "Несамовиті". У квітні 1896р. в чернівецькій газеті "Буковина" було надруковане оповідання "Керманич", підписане псевдонімом Марко Черемшина, що з того часу стало літературним ім'ям Івана Семанюка.

Закінчив Віденський Університет (1906) і працював адвокатським помічником у Делятині, а з 1912 адвокатом у Снятині, де активно займався громадсько-політичною, літературною і культурно-просвітницькою роботою.

Літературна діяльність

Навчаючись у Коломийській гімназії, юнак зацікавився тогочасним життям у Галичині і на Буковині, передплачував майже всі тодішні часописи. На цей час припадають і його перші літературні спроби, які він підписує псевдонімами Василь Заренко, Марко Легіт. Згодом Марко Черемшина написав свій перший твір-драму «Несамовиті» і надіслав її на конкурс, оголошений львівським журналом «Зоря». Хоч драма була оцінена рецензентами позитивно, вона ні в друк, ні на сцену не потрапила, текст її загубився, збереглося лише два уривки чорнового автографа. Спроба сил у драматургії не пройшла марно для Черемшини: не ставши драматургом у повному розумінні, він став згодом визначним майстром психологічних новел, характерною прикметою яких є глибокий драматизм.

Перше оповідання «Керманич» надрукував 1896 у газеті «Буковина».

Упродовж 1900—1901 років у львівському «Літературно-науковому віснику» і чернівецькій «Буковині» була надрукована низка оповідань, які склали першу книгу письменника — «Карби. Новели з гуцульського життя»: «Святий Николай у гарті», «Хіба даруймо воду», «Раз мати родила», «Зведениця», «Більмо» та інші (разом 15), — присвячені зображенню життя темного й зубожілого гуцульського селянства за Австрії. Саме ця книжка відразу поставила Марка Черемшину на одне з чільних місць серед українських новелістів початку ХХ століття.

Після «Карбів» у творчості Черемшини залягла довготривала перерва, по якій з 1919 почали з'являтися його оповідання, присвячені руїні галицького села, спустошеного подіями першої світової війни: «Село вигибає», «Село потерпає», «Бодай їм путь пропала», «Перші стріли» тощо.

Третій тематичний цикл становлять оповідання Черемшини, писані про життя селянства під гнітом польської влади: «Верховина», «Ласка», «Коляда», «На Купала на Івана» та ін.

Сучасна йому критика відзначала високу майстерність письменника і багатство народної, часто ритмізованої мови. Зважаючи на спільне їм усім селянське походження і тематику творчості та дружні особисті зв'язки, в історії літератури Черемшину, Василя Стефаника і Леся Мартовича часто об'єднують під назвою «покутської трійці».

У Львові до другої світової війни окрем ... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 1100 | Додав: Ксюша | Дата: 12.06.2012 | Коментарі (0)

11.06. 2012 року в читальному залі Рокитнівської ЦРБ у рамках проекту «Бібліоміст» розпочалось навчання бібліотечних працівників Рокитнівської ЦРБ, Масевицької, Рокитнівської Борівської, Старосільської публічно-шкільних бібліотек.

Тема: «Інноваційні зміни в бібліотеці на основі проектного, кадрового менеджменту та ініціативної діяльності бібліотек». Програма розрахована на 5 днів з 11 по 15 червня.

Розпочала навчання для бібліотекарів системи тренер, головний бібліотекар Державної обласної бібліотеки Щербан Раїса Миколаївна. Пані Раїса виступила з темами: «Інноваційні механізми розвитку бібліотек, стратегічне планування в бібліотеках», «Маркетинг як частина управлінської діяльності. Функції маркетингу в бібліотечній сфері», «Класифікація інформаційних продуктів, послуг бібліотек з переорієнтацією на первісність обслуговування».

Підготувала Оксана Лісовець.


Категорія: Подія дня | Переглядів: 751 | Додав: Ксюша | Дата: 12.06.2012 | Коментарі (1)

10 червня 2012 року знову розпочала свою роботу літня тераса «Бібліотека під відкритим небом».

Для користувачів бібліотеки та жителів селища була представлена книжкова виставка «Увага! Нова книга», де ознайомлено відвідувачів з новими надходженнями які одержав відділ обслуговування в червні місяці. Зроблено перегляд літератури серії «Письменники лауреати Нобелівської премії».

Видано сім екземплярів книг.

Підготувала Валентина Лінкевич.

Категорія: Подія дня | Переглядів: 833 | Додав: Ксюша | Дата: 11.06.2012 | Коментарі (0)

Громадські обговорення на території Березівської сільської ради.

с. Березово громадські обговорення проводились шляхом анкетування, діти середнього та молодшого віку приймали участь в оформленні колажа на тему «Якою я бачу свою бібліотеку».

25.04.2012 року у бібліотеці за круглим столом зібрались голова с/ради, вчителі, представники інтелігенції, молодь. Метою зустрічі стало обговорення по темі «Якою я бачу свою бібліотеку». Пропозиції: капітальний  ремонт бібліотеки, сучасні меблі, комп’ютери, доступ до мережі Інтернет, придбати сучасну літературу для дозвілля, літературу для дітей та підлітків, періодику для дітей і юнацтва.

20 березня 2012 року у приміщенні бібліотеки круглий стіл по темі обговорень відбувся і у селі Заболоття. Присутні голова с/ради, вчителі, працівники культури, медпрацівники. Пропозиції: ремонт, сучасний інтер’єр, збільшити асортимент сучасної дозвіллєвої  літератури, довідкових видань, літератури для дітей і підлітків, періодики для дітей та юнацтва, придбання комп’ютерів, доступ до мережі Інтернет.

На території сільської ради у селі  Грабунь бібліотека відсутня, та жителі села, які були охопленні опитуванням, яке проводилось методом анкетування вважають за необхідне відкриття бібліотеки та поновлення  бібліотечного обслуговування.  Пропозиції: поповнити фонд майбутньої бібліотеки дозвіллєвими, дитячими виданнями. Є потреба у доступі до мережі Інтернет та електронних послугах. 

 

Громадські обговорення «Якою має бути бібліотека нашої громади?» на території Біловізької сільської ради.

Проведення круглих столів у бібліотеках Біловізької сільської ради.

ПШБ с. Біловіж - 12.04.2012 року, в приміщенні школи. Присутні: сільський голова, студенти, пенсіонери, підприємці, вчителі. Пропозиції: придбати комп’ютер, телевізор, поповнити фонд сучасною літературою.

ПШБ с. Купеля - 08.04.2012 року в приміщенні школи. Присутні: вчителі. Пропозиції: заміна вікон, дверей, придбання сучасних меблів, сучасної літератури.

У с. Мушня Біловіжської сільської ради на даний час бібліотека відсутня та вивчивши громадську думку шляхом анкетування. Жителі вважають за необхідне відкриття бібліотеки по місцю проживання.

... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 991 | Додав: WWWWW_W | Дата: 07.06.2012 | Коментарі (0)

 24  травня 2012 року в читальному залі центральної районної бібліотеки вкотре зустрілись учасники групи «На допомогу забудовнику» на цей раз учасників групи запросили на віртуальну подорож по сайтах «Збудуй свій будинок сам» .

«Мій будинок - моя фортеця» - говорили наші предки. І мали рацію. У той час це було актуально. Однак і в даний час кожна людина хотіла би мати свій будинок.

На самому початку будівництва будинку виникають численні запитання, на які незнаючій людині важко знайти відповіді. Наприклад, який будинок, і яка його висота, ширина, яка садиба. Незважаючи на гадану складність будівництво будинку своїми силами цілком можливо. Пріоритетом тут є правильна організація будівельного процесу. Перш ніж почати будівництво краще все спланувати.

Кожен з нас розуміє, що мало просто будинок побудувати, треба ще зробити так, щоб у домі можна було жити. Щоб було затишно, комфортно, зручно.

Тож, що робити, коли у вас виникла думка побудувати будинок? Перші кроки до якісного будівництва будинку.

Саме на вирішення цих питань для учасників групи були підібрані веб-сайти, якими вони і подорожували під час зустрічі.

 

Збудуй свій будинок сам

http://zbuduysam.com/

Будівництво та ремонт в Україні

http://budrem.org.ua/

Як зробити проект свого будинку самому.

http://ehow.in.ua/7712-yak-zrobiti-proekt-svogo-budinku-samomu.html

Ремонт квартири, будинку своїми руками

http://allofremont.com/

Нерухомість та будівництво ... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 3466 | Додав: WWWWW_W | Дата: 06.06.2012 | Коментарі (0)

      Друзі, ось і підійшли ми до одного із трьох головних християнських свят – П’ятедисятниці або як ще називають в народі це свято – День Пресвятої Трійці.
     Тож нехай це свято надихає всіх вас на добрі справи, наповнює серця любов’ю до ближніх, дарує кожному сімейний затишок і добробут, несе щастя і впевненість у майбутньому.
 
    ТРІЙЦЯ (П'ятидесятниця) (грецьк. Pentekoste), одне з найбільших християнських свят, яке святкується на 50-й день від Великодня в пам'ять зішестя Святого Духа на апостолів і присвячене прославлянню Святої Трійці. У Православній Церкві — велике двунадесяте свято. На Заході свято П'ятидесятниці не носить назви Трійці, хоча тісно пов'язується з її шануванням. З XIV ст. святом Трійці в Католицькій Церкві стала називатися неділя по П'ятидесятниці.
 
Зміст свята
 
    Назву П'ятидесятниці свято одержало тому, що зішестя Святого Духа на апостолів сталося в старозавітне свято П'ятидесятниці, встановлене в пам'ять про дарування єврейському народові Закону при горі Синай; воно святкувалося в 50-й день після Великодня і припадало на закінчення жнив і збирання плодів, перші з яких приносилися в жертву в храмі. Саме в цей день, у 50-й день по Воскресінні Ісуса Христа, коли всі учні були зібрані в одній світлиці, раптом зробився шум, «ніби буря раптова зірвалася, і переповнила ввесь той дім, де сиділи вони. І з'явилися їм язики поділені, немов би огненні, та й на кожному з них по одному осів». Апостоли виповнилися Духа Святого і стали говорити різними мовами (Діяння апостолів 2:1-47). Зішестям Св. Духа на апостолів відкрилася довершуюча (?) діяльність третьої особи Пресвятої Трійці, і вчення Ісуса Христа про Триєдиного Бога досягло довершеної ясності і повноти. Подія Зішестя Святого Духа на апостолів вважається початком Християнської Церкви.
 
Історія свя ... Читати далі »
Категорія: Подія дня | Переглядів: 1392 | Додав: WWWWW_W | Дата: 01.06.2012 | Коментарі (0)

     Бойко Богдан Михайлович (*2 червня 1937, Діброва —†26 липня 2000, Діброва) — український письменник, редактор журналу «Перевал», громадський і культурний діяч. Автор багатьох романів та повістей, лауреат кількох літературних премій: імені Василя Стефаника, імені Олеся Гончара та інших.


Біографія

    Богдан Бойко народився 2 червня 1937 року у селі Діброва на Івано-Франківщині, у родині колгоспників. Закінчивши школу, у 1956 році вступив на філологічний факультет Львівського державного університету імені Івана Франка, який закінчив 1961 року.
     Богдана Бойка вважають дуже плідним письменником, з під пера його вийшли численні повісті та романи на суспільні та історичні теми. Після здобуття Незалежності України він працює в редакції новоствореного журналу "Перевал". Через чималий внесок в літературне життя краю, його було обрано (літераторами) головним редактором місцевого літературно-художнього і громадсько-політичного журналу "Перевал" (м. Івано-Франківськ) з 1996 року. За свою творчу працю та громадські ініціативи Богдан отримував численні літературні нагороди: Лауреат літ. премії "У свічаді слова" Є.Бачинського (1998, США), премії ім. В.Стефаника (1998), премії ім. О.Гончара (1999), Фундації Укр. вільного ун-ту (США, Нью-Йорк, 2000).
   Весь життєвий шлях Богдана, окрім батьків, супроводжує його родина: дружина Лідія Йосипівна (1938) - учитель біології та хімії; син Тарас (1962) - редактор квартальника "Аспекти самоврядування" Інституту демократії ім. Пилипа Орлика; син Роман (1964) - гірничий інженер.
    Богдан Бойко є автором численних повістей та романів на суспільні та історичні теми.

Творчі набутки

«Липовий цвіт сорок першого...»
«Маки червоні»
«Дорога додому»
«Столочене жито»
«Чари Чортогори»
«Останній ватажка»
«Остання надія»
Категорія: Подія дня | Переглядів: 1092 | Додав: WWWWW_W | Дата: 01.06.2012 | Коментарі (0)

    Вонг, Уоллес.

    Microsoft Office 2010 для чайников. : Пер. с англ.- М. : ООО «И.Д. Вильямс», 2012.- 368 с.: ил.- Парал. тит. англ.
     Пора переїжджати в новий офіс! Це зовсім не страшно, адже тепер у вас є зручне керівництво, в якому детально описується робота з усіма додатками пакета Microsoft Office 2010. Прочитавши цю книгу, ви навчитеся настроювати стрічку Office, створювати документи в World, виконувати найскладніші розрахунки в Ехсеl , створювати яскраві презентації в РоwегРоіnt, планувати ділові зустрічі з допомогою Оutlоок і проектувати професійні бази даних в Ассеss.

- Де це знаходиться? На стрічці Office 2010 знаходяться всі команди, що потрібні для вирішення поставлених перед вами завдань.
Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 717 | Додав: WWWWW_W | Дата: 01.06.2012 | Коментарі (0)


Хостинг від uCoz Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 ¦ Розробка та дизайн: Іван Соколов