Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
Подія дня [669]
Висвітлюються цікаві новини
Книжкова новинка [923]
Новинки літератури та періодики, що надходить до фондів бібліотеки
Наші інтерв’ю [22]
Інтерв’ю з користувачами бібліотеки, колегами, відомими людьми Рокитнівщини
Колонка оголошень [138]
Оголошення про заходи бібліотеки, району
Book-симпатія [88]
Читацькі вподобання наших користувачів
Пошук
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Наше опитування
Оцініть наш блог
Всього відповідей: 1110
Друзі сайту




    






Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


П`ятниця, 26.04.2024, 09:01ГоловнаРеєстраціяВхід
БІБЛІОNEWS
блог Рокитнівської центральної районної бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2012 » Лютий » 29 » Літературні премії в Україні
13:50
Літературні премії в Україні
   Якби не було літературних премій та конкурсів, навряд чи існувало б поняття «відомий письменник». Чим більше титулів та нагород отримує літератор, тим охочіше його книжки друкують, читають та розкуповують. Тож премії – один зі шляхів «вийти в люди» для письменників, невідомих широкому загалу, та утвердитися і «примножити славу» для вже знаних.

В Україні щорічно вручається близько двох десятків премій, так чи інакше пов’язаних з літературною та письменницькою діяльністю. Не випадково більшість із них носять імена найвідоміших українських письменників – Тараса Шевченка, Лесі Українки, Миколи Гоголя, Володимира Сосюри, Василя Стефаника. Крім них, існують також щорічні літературні конкурси, на яких відбувається нагородження найкращих творів та творців. Отож – «куди податися» письменнику?

 «Дебют року» від «Друга читача»

Премія вручається у Всесвітній день книжки та авторського права – 23 квітня. Експерти газети «Друг читача» присуджують нагороду письменникам-початківцям, дебютні книжки яких стали помітним явищем у літературному процесі та здобули популярність серед читачів. Це єдина в Україні премія, яка вручається письменникам-дебютантам. Нагорода зовсім молода – вперше її вручили 2008 року письменниці Люко Дашвар за роман «Село не люди». 2009 року премію «Дебют року» отримав Антон Санченко за збірку «Баркароли». Лауреатом премії «Дебют року-2010» став Юрій Камаєв зі збіркою «Мед з дікалоном». Традиційну нагороду – пляшку молодого вина, розлитого у рік виходу дебютної книги та скарбничку для майбутніх гонорарів – письменнику вручили під час урочистого письменницького автопробігу до Всесвітнього дня книжки у Києві.

«Книжка року»

Як можна здогадатися з назви, це рейтинг книжок. Започатковано його було у 2000 році Центром рейтингових досліджень «Еліт-Профі» як благодійну акцію для просування українського книговидання. Тоді «Еліт-Профі» зробив перше експертне опитування щодо найпопулярніших секторів книжкового ринку. Експерти розподілили 235 кращих книжок, виданих в Україні, за 14-ма номінаціями, а результати рейтингу потрапили у пресу.

Наразі нагороду «Книжка року» вручають за 7-ма номінаціями: «Обрії» (Науково-популярна література та публіцистика), «Красне письменство» (Проза, поезія, драматургія), «Софія» (Гуманітаристика), «Минувшина» (Мемуари, біографії), «Дитяче свято» (Твори для дітей), «Візитівка» (Етнографія, фольклор) та «Хрестоматія» (Класика, літературознавство). Декілька років тому з’явилися номінації «Видавничий імідж року» та «Книжкова серія», а цього року організатори вирішили відзначати ще й авторів, чиї книжки увійшли до короткого списку два або більше разів. Найкраща книга серед усіх, які взяли участь у рейтингу, здобуває Гран-прі конкурсу. Переможці номінацій отримують дипломи.

Конкурс «Найкраща українська книга» від журналу «Кореспондент»

Впливовий український журнал «Кореспондент» у 2006 році почав відбирати ті книжки, видані в Україні протягом року, які здобули найбільше позитивних відгуків серед читачів. Відбір здійснюється на основі Інтернет-голосування читачів, а також думки журі конкурсу, в яке входять літературознавці, видавці, письменники, журналісти та інші експерти. Нагороди вручають у номінаціях «Документалістика» та «Белетристика», а лауреати, залежно від місця, отримують від 5000 до 1500 грн.

Премія «Книга року Бі-Бі-Сі»

Українська служба Бі-Бі-Сі також щорічно влаштовує нагородження авторів найцікавіших нових українських книг. Премія існує вже 5 років. У перші два роки найдостойніших, разом із журі, обирали відвідувачі сайту. Згодом, зі зростанням популярності премії, правила були наближені до Букерівської премії: так, зараз книги номінують самі видавництва. Лауреати отримують грошовий еквівалент 1000 британських фунтів, а нагороду, за традицією, вручає посол Великобританії в Україні. 2009 року найкращою, за думкою BBC, стала збірка «Таке» Юрка Іздрика, а раніше премію отримували такі відомі сьогодні автори, як Сергій Жадан, Володимир Винничук та Володимир Діброва.

«Коронація слова»

«Коронація слова» – це всеукраїнський конкурс романів, кіносценаріїв, п’єс та пісенної лірики про кохання, заснований у 1999 році компанією «Крафт Фудз Україна» як конкурс рукописів романів та кіносценаріїв. З 2005 року конкурс почав приймати п’єси, а з 2008 – лірику. Конкурс став дуже популярним серед письменницької братії – у 2000 році журі отримало 758 романів і 426 кіносценаріїв, а у 2003 – вже 923 романи і 604 кіносценарії. Пояснити це можна, зокрема, і тим, що для участі в конкурсі не обов’язково бути відомим письменником – твори новачків приймаються нарівні з професійними доробками. Однак головною вимогою є те, що твір, поданий на конкурс,  не повинен раніше публікувактися.

Свого часу конкурс відкрив для широкого загалу таких відомих сьогодні письменників, як Ірен Роздобудько, Андрій Кокотюха, Василь Шкляр та інші.

До речі, цьогорічний конкурс – 10-й, ювілейний. Преміальний фонд становить 120 тисяч гривень – дипломанти отримують по тисячі, а переможець номінації «Романи», він же власник Гран-прі, – 20 тисяч гривень.

Гоголівська премія

Цією премією Національна спілка письменників нагороджує митців, які пишуть російською мовою. Спілка пояснює, що премію було засновано, щоб не лишити поза увагою талановитих українських російськомовних письменників, яких лише в Спілці 400 осіб. Лауреати отримують медаль із профілем Миколи Гоголя та грошову винагороду в 2 тис. доларів.

Премія видавництва «Смолоскип»

Видавництво «Смолоскип» нагороджує молодих науковців та літераторів, які спеціалізуються на культурних проблемах у ХХ сторіччі, дослідженні рухів опору проти тоталітаризму та імперського шовінізму, ролі молоді у цих процесах. Обмеження – автор не має бути одним із попередніх лауреатів «Смолоскипу». Крім того, що лауреати отримують невелике грошове заохочення (від 150 до 1 тис. грн.), вони також мають нагоду побачити свої праці надрукованими у видавництві окремими книжками або в антологіях та збірках.

Фестиваль поезії «Молоде вино»

Фестиваль поезії «Молоде вино» відбувається в Києві щороку, починаючи з 1997-го. Організатор – «Творча Асоціація 500». В програмі фестивалю – конкурс поетів-початківців. При оцінюванні велике значення має рівень декламації та артистичні здібності. Журі фестивалю, що складається з відомих літераторів, журналістів, критиків, визначає переможців за виступами конкурсантів (охочі можуть подати тексти своїх поезій у письмовому вигляді, але при визначенні лауреатів ці матеріали є лише допоміжними). Переможці конкурсу отримують статуетки глиняних жаб, адже на момент заснування конкурсу літературний процес в Україні асоціювався в організаторів із болотом.

«Гранослов»

«Гранослов» – щорічний міжнародний літературний конкурс, на який приймаються твори будь-якого жанру українською мовою, що не друкувалися раніше. Автор має бути не старший 30 років. Конкурс започатковано 1991 року Держкомітетом у справах сім’ї та молоді та Спілкою письменників. Нагорода переможцю – видана книжка.

Літературна премія імені Лесі Українки

Ця премія була заснована ще за радянських часів – у 1971 році, на честь відзначення 100-річчя з дня народження Лесі Українки. Премію Лесі Українки отримують дитячі твори. Так, свого часу нею були нагороджені такі відомі нам із дитинства письменники, як Наталя Забіла, Юрій Збанацький, Платон Воронько, Григір Тютюнник, Всеволод Нестайко, Микола Сингаївський та багато інших. Крім письменників, премію Лесі Українки отримують художники, які оформляють дитячі книжки та кінематографісти й аніматори. Цього року лауреатом став класик Дмитро Чередниченко за книжку «Хлопчик Горіхове Зерня і Лісовичка», а також режисерка Ярослава Руденко-Шведова за мультфільм «Пригоди Котигорошка та його друзів. Чарівний горох». Переможці отримують по 10 тис. грн, а також дипломи.

«Золотий лелека»

Це ще одна «дитяча» премія, якою нагороджуються твори, що написані українською мовою й раніше не друкувалися. Обмеження – твори не мають бути відзначені преміями інших конкурсів, а також премією «Золотий лелека» попередніх років. Ще одне цікаве правило – твори мають бути підписані псевдонімами, хоча автори мають окремо надавати і справжню інформацію про себе. Премія присуджується лише у двох номінаціях – «Літературна казка» та «Пригодницька повість». Грошовий еквівалент – 7 тис. та 5 тис. грн. за перше та друге місце відповідно.

«ЛітАкцент року»

Премія, заснована порталом «ЛітАкцент» спільно з книгарнею «Є», якою відзначаються дві найкращі книжки, написані українською мовою та видані поточного року в Україні або за кордоном. «ЛітАкцент» преміює книжки за номінаціями «Художня література» (твори сучасних авторів) та «Літературознавство» (літературознавчі дослідження). Лауреат кожної номінації отримує по 5 тис. грн. Крім цього, експерти вручають єдину в Україні книжкову антипремію – «Золота булька».

Літературна премія імені Богдана-Ігоря Антонича «Привітання життя»

Поетична премія імені Антонича заснована ще у 1994 році заради стимулювання талановитої письменницької молоді, а також для пропагування високої поетичної майстерності. Присуджується вона молодим авторам, які пишуть українською мовою, за поетичні збірки, позначені високим художнім рівнем, а також утвердженням ідей патріотизму. Згідно з правилами вручення премії, твори оцінюються лише за трьома критеріями – змістовність, майстерність, оригінальність. Вік учасників не може перевищувати 28 років – тобто лауреат не може бути старшим за Антонича. А в якості нагороди переможець отримує видану книжку.

Всеукраїнська літературно-мистецька премія імені Степана Руданського

Щорічна премія, названа іменем славетного українського поета-гумориста, відповідно, і вручається за гумористично-сатиричні твори. Спочатку премія Руданського мала статус Вінницької обласної премії, але згодом виросла до всеукраїнської. Лауреат премії отримує 5 тис. гривень.

Літературна премія імені Василя Мисика

Літературна премія, заснована 1995 року, присуджується за поетичні книги та переклади поетичних творів з інших мов. Названа на честь поета Василя Мисика, який також був відомий завдяки своїм перекладам Байрона, Бернса, Гете, Омара Хайяма. Премію у розмірі 1000 гривень вручає Національна спілка письменників України.

Премія фундації Антоновичів

Щорічна премія, яка надається Фундацією Омеляна та Тетяни Антоновичів за літературні твори українською мовою та українознавчі наукові дослідження. Розмір премії складає 5000 доларів США. Премія надається за літературну цінність творів, не враховуючи місце проживання автора.

Національна премія України імені Тараса Шевченка

Ця премія вважається найвищою відзнакою не лише за твори літератури, але й мистецтва загалом. Премію засновано ще в 1961 році – тоді нею нагороджували видатних митців за високоідейні й високохудожні твори та роботи у галузі літератури, образотворчого мистецтва, музики, театрального мистецтва та кінематографії.

Першими письменниками, які отримали Національну премію імені Тараса Шевченка, стали Павло Тичина та Олесь Гончар. З того часу Шевченківською премією було нагороджено більше 500 осіб та колективів.

Окремими номінаціями премії є «Художня література», яка включає прозу, поезію, драматургію, та «Документальна та науково-критична література», в яку входять есеїстка, критика, бібліографії, мемуари, журналістика тощо.

Розмір Шевченківської премії, згідно останнього указу Президента, складає 130 тис. грн. (хоча ще рік тому вона була 170 тис. – зменшення пояснили фінансовою кризою), а в радянські часи вона складала 2500 карбованців. Крім грошової винагороди, лауреат отримує диплом і почесну медаль лауреата. Ця премія вважається найпрестижнішою державною відзнакою в Україні.

 Матеріал взято з сайту - http://vsiknygy.net.ua/shcho_pochytaty/overview/5602/
Категорія: Подія дня | Переглядів: 1992 | Додав: WWWWW_W | Рейтинг: 0.0/0
   
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Хостинг від uCoz Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 ¦ Розробка та дизайн: Іван Соколов