Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
Подія дня [669]
Висвітлюються цікаві новини
Книжкова новинка [923]
Новинки літератури та періодики, що надходить до фондів бібліотеки
Наші інтерв’ю [22]
Інтерв’ю з користувачами бібліотеки, колегами, відомими людьми Рокитнівщини
Колонка оголошень [138]
Оголошення про заходи бібліотеки, району
Book-симпатія [88]
Читацькі вподобання наших користувачів
Пошук
Календар
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Наше опитування
Оцініть наш блог
Всього відповідей: 1110
Друзі сайту




    






Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Середа, 24.04.2024, 07:01ГоловнаРеєстраціяВхід
БІБЛІОNEWS
блог Рокитнівської центральної районної бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2012 » Серпень » 1 » ДЕНЬ ПРОРОКА ІЛЛІ
16:17
ДЕНЬ ПРОРОКА ІЛЛІ

Серпень здавна називають маківкою літа. Земля наділяє нас дарами, завершується хлібозбір. Саме цієї пори за церковним календарем відзначається вельми шановане в народі свято, 2 серпня - День пророка Іллі.

       Згідно з біблійною міфологією Ілля жив приблизно у 900-х роках до Різдва Христового. Це були часи царювання в Ізраїлі імператора-ідолопоклонника Ахави, який при житті зажив слави тирана-нечестивця. Цькуванню і гонінню підлягали всі, хто не корився його волі. Втім, знайшлася людина, яка вказала ізраїльському народові шлях до прозріння, своєю духовною стійкістю подолала душевне сум'яття й зневіру тисяч людей. Ім'я його - Ілля, син Саваха.

       Народився Ілля у м. Фесфії Галаадській, в племені Аарона. Ще юнаком виявляв схильність до аскетизму; полюбляв на самоті годинами проводити у молитвах. З волі Господньої йому являлися видіння, які вказували на те, що мало відбутися. Так, устами цього пророка проповідувалось слово Боже. Ілля благав людей покаятись у своїх гріхах, застерігав їх від кари Господньої. Проте вони не послухали. Тоді Бог покарав їх. Упродовж багатьох місяців не було ні дощу, ні роси на траві, палюче сонце знищило усю рослинність, дерева не вродили ніякого плоду. Ілля сумував, що народ голодує, і почав благати Господа послати дощу, аби зросити поля і луки. Всевишній почув молитви пророка й звелів йому зібрати народ на горі Кар-мел. І сталося диво: пішов дощ, який наповнив висохлі ставки, освіжив зів'ялу траву, напоїв спечені на сонці ниви. Побачивши це, люди падали горілиць й промовляли: "Господь - це Бог! Господь - це Бог!".

       Розгніваний імператор наказав стратити Іллю як лжепророка. Дізнавшись про це, Ілля усамітнився в пустелі. На сороковий день перебування там Господь передрік йому зустріч з людиною на ім'я Єлисей, якого він також помазав на пророка. То ж тепер Ілля мав духовного брата, з яким ділив усі злигодні. Імператора ж Ахаву та його родину переслідували нещастя й смерть.

       Багато років від міста до міста Ілля та Єлисей ходили разом, проповідуючи слово Боже. За те, що Ілля вище власного життя ставив волю Господа, він не помер, а живим потрапив на небо. Одного разу на очах у Єли-сея з'явилася вогняна колісниця з ангелами; це означало, що настав час прощатися. Відходячи у Царство Небесне, пророк Ілля заповів Єлисеєві свого плаща. Коли той надів його, води Йордані розступилися, й він пройшов, не змочивши ніг. На другому березі стояли друзі Іллі й бачили це Боже чудо. Вони підійшли до Єлисея і вклонилися йому як пророку.

       Під час земного життя Ісуса Христа іудеї, спостерігаючи великі чудеса, приймали його за пророка Іллю.

       В день Преображення Господа Ілля як представник пророків у світлі явився разом з Мойсеєм на горі й розмовляв із Всевишнім. Святого пророка Іллю поважають монголи, забайкальські буряти. Татари в цей день не працюють. У своїх піснях церква називає пророка провідником великих справ Божих.

       За народною міфологією, Ілля є наступником громовика Перуна. З ним пов'язується багато вірувань та легенд. Зокрема, діти не сміли купатися в річці після Іллі, бо начебто в цей день пророк бере під свою опіку воду і дозволяє раювати в ній лише праведним душам, які одійшли з цього світу, а також "обмивати грішникам свої гріхи".

       Християнізований пророк Ілля виступає у народних віруваннях у кількох іпостасях. Насамперед він відає дощами та зливами ("Як прийде Ілля - наробить гнилля"). Крім того, вважають: коли зернові зібрано, Ілля вже не навідує ниви ("Пішов Ілля водою і тепло повів за собою", "Урожай зібрано і тепло відібрано"). Ілля правує громами та блискавками (звідси і назва "громовержець"); він є опікуном кіп та збіжжя ("Куди махне - жито росте; жито-пшениця, всяка пашниця"). Іллю сприймають як оберігача усіх трьох етапів жнив - зажинок, власне жнив та обжинків, у переважній більшості місцевостей України. День цього свята співпадає з останнім періодом - обжинками. З цього приводу кажуть: "То не ґазда, що на столі нема свіжого хліба на Іллі".

 

http://sofiynist.donntu.edu.ua/kalendar/2012/august/illya.html

http://www.ukrlit.vn.ua/habits/3tvwe.html

http://uk.wikipedia.org/wiki/Ілля_(пророк)

Підготувала Оксана Лісовець

Категорія: Подія дня | Переглядів: 982 | Додав: Ксюша | Рейтинг: 0.0/0
   
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Хостинг від uCoz Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 ¦ Розробка та дизайн: Іван Соколов