Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
Подія дня [669]
Висвітлюються цікаві новини
Книжкова новинка [923]
Новинки літератури та періодики, що надходить до фондів бібліотеки
Наші інтерв’ю [22]
Інтерв’ю з користувачами бібліотеки, колегами, відомими людьми Рокитнівщини
Колонка оголошень [138]
Оголошення про заходи бібліотеки, району
Book-симпатія [88]
Читацькі вподобання наших користувачів
Пошук
Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Наше опитування
Оцініть наш блог
Всього відповідей: 1110
Друзі сайту




    






Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Субота, 11.05.2024, 15:01ГоловнаРеєстраціяВхід
БІБЛІОNEWS
блог Рокитнівської центральної районної бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 9 10 11 12 13 ... 184 185 »

Шановні колеги!

     В день професійного свята найщиріші вітання з побажаннями миру, злагоди, взаєморозуміння, професійного злету, прийміть від колективу Рокитнівської центральної селищної бібліотеки.

Долі світлої, щоб освітлювала вам шлях.

- Ангела спасителя, щоб оберігав вас.

- Мрії блакитної, щоб обов’язково збулась.

- Любові неземної, щоб полонила вас.

- Краси золотої, щоб зігрівала серця.

- Надії на краще у майбуття.

З святковим настроєм

та найкращими побажаннями

завжди Ваші, колектив Рокитнівської ЦСБ.

Категорія: Подія дня | Переглядів: 1141 | Додав: Ксюша | Дата: 30.09.2021 | Коментарі (0)

     29 вересня 1941 року в окупованому нацистами Києві в Бабиному Яру почались масові розстріли мирного населення міста - за два дні було вбито 33 771 тисячі євреїв. До 1943 року Бабин Яр став місцем розстрілу до 200 000 чоловік.

     Німецька армія окупувала Київ 19 вересня і з наступного дня спеціальні підрозділи СС почали підготовку виконання наказу Гітлера про знищення усіх євреїв і радянських офіційних осіб. Перший розстріл відбувся 27 вересня — були знищені 752 пацієнта психіатричної лікарні ім. Івана Павлова, яка знаходилась поблизу Бабиного Яру. Цього ж дня німецьким комендантом міста було видано наказ усім євреям разом з речами з'явитись 29 вересня з документами і цінними речами в збірний пункт біля Бабиного Яру для евакуації.

     Зранку 29 вересня понад 30 тисяч євреїв прибули на північну околицю Києва невеликими групами. Їх розстрілювали по 30-40 чоловік і скидали в рів. Після того як він наповнювався 2-3 рядами тіл, мертвих присипали землею. За два дні у Бабиному Яру зондеркомандою 4а під командуванням штандартенфюрера Пауля Блобеля і за підтримки двох підрозділів полку поліції «Південь» було розстріляно 33 771 чоловік. Наступні розстріли євреїв відбулись 1, 2, 8 і 11 жовтня 1941 року.

     Протягом 1941-43 років у Бабиному Яру було розстріляно 621 члена Організації українських націоналістів, 100 матросів Дніпровського загону Пінської воєнної флотилії, знищено 5 циганських таборів. За оцінками, за три роки у Бабиному Яру було розстріляно від 70 000 до 200 000 чоловік. Крім того, у Сирецькому концтаборі, де утримувались колишні комуністичні активісти, підпильники і військовополонені, за роки війни загинуло більше 25 тисяч осіб. Коли почався відступ німецької армії з території СРСР, нацисти намагались сховати сліди злочинів - їм вдалось ексгумувати частину тіл і спалити їх, але залишились числені свідки і криміналістичні докази розстрілів мирного населення Києва.

     У повоєнний час пройшли судові процеси над винуватцями розстрілів у Бабиному Яру. Начальник айнзацгруппи Пауль Блобель був засуджений до страти, генерал-майор Курт Еберхард, який віддав наказ про розстріл, помер, не дочекавшись вироку; генеральний комісар Києва Гельмут Квітцрау до відповідальності не притягувався і помер в 1999 році.

Джерела:

http://www.jnsm.com.ua/cgi-bin/m/tm.pl?Month=09&Day=29

http://www.bazarmedia.info/novini/kultura/3075-trahediia-babynoho-yaru-75-rokiv

https://uk.wikipedia.org/wiki/Бабин_Яр

http://clsgbabinyar.blogspot.com/

 

Категорія: Подія дня | Переглядів: 612 | Додав: Ксюша | Дата: 29.09.2021 | Коментарі (0)

Корній Д., Владмирова Т.

Крила кольору хмар / Дара Корній, Тала Владмирова . — Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2015. — 320 с.

Неповторний стиль! Українська міфологія від популярних авторів.

Ада росла без матері, а батька взагалі не знала. Вона навіть не здогадувалася, що народилася в сім`ї янголів і стала вигнанницею, сірим янголом. Ні добро, ні зло не беруть її на свій бік.

Господар клубу «Темний янгол», в якого дівчина працює, теж виявився не простою людиною. Він наказав Аді забрати душу Ірен, її подруги. Дівчина не може відмовитися. Чи може? Адже чимало людських душ у полоні Господаря і благають про допомогу. Вона може загинути, допомагаючи їм. Але настав час робити вибір. Що обере Ада — темну чи світлу сторону?

Книгу в користування можна взяти у фонді абонементу.

ЦІКАВОГО ЧИТАННЯ!

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 250 | Додав: Ксюша | Дата: 22.09.2021 | Коментарі (0)

Мир — це те, до чого прагнуть всі народи світу.

Міжнародний день  миру згідно постанови  п'ятдесят п'ятої сесії Генеральної Асамблеї (A/res/55/282)  святкується щорік 21 вересня всіма народами як свято миру.  

Створення в 1945 році в кінці най спустошливішої в людській історії війни Організації Об'єднаних Націй було реальним втіленням цього загального прагнення. Збереження миру і розвиток дружніх взаємин між державами є головними цілями роботи Організації Об'єднаних Націй.  Для увічнення і зміцнення ідеалів миру серед всіх народів Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй в 1981 році оголосила день відкриття своєї чергової сесії Міжнародним днем миру. У своїй резолюції Генеральна Асамблея закликала всі держави-члени, установи і організації системи Організації Об'єднаних Націй, неурядові організації, народи і всіх людей відповідним чином відсвяткувати цей день. 

Хоча різні організації і групи відзначають свято миру і в інші дні, Міжнародний день  миру є єдиним офіційним святом, проголошеним Організацією Об'єднаних Націй. 

У Центральних установах Організації Об'єднаних Націй цей день  святкується щорік спеціальною церемонією біля Дзвону миру. Дзвін, відлитий з монет, пожертвуваних людьми  з 60 країн, переданий в дар Організації Об'єднаних Націй японською Асоціацією сприяння Організації Об'єднаних Націй. Дзвін  миру встановлений в західній частині саду у дворі комплексу на газоні перед будівлею Секретаріату Організації Об'єднаних Націй. 

Щороку, зазвичай о 10 год.. 00 хв. за місцевим часом (14 год. 00 хв. по грінвічському), Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй, перш ніж ударити в дзвін, виступає із спеціальним зверненням і закликає народи всього світу задуматися на мить над  значенням миру для всіх людей. Після хвилини мовчання Голова Ради Безпеки також виступає із заявою від імені членів Ради. 

Найбільш поширеним способом святкування цього дня є дотримання хвилини мовчання. У багатьох країнах місцеві цивільні об'єднання і школи організовують спеціальні заходи і церемонії в ознаменування цього дня.  Справжній  сенс цього дня полягає в участі всіх людей в світі в спільних роздумах про значення  миру і рішучості втілити його в життя. 

Мир у наших руках!
Зі святом Вас, дорогі друзі!

 

 
Категорія: Подія дня | Переглядів: 1648 | Додав: WWWWW_W | Дата: 21.09.2021 | Коментарі (0)

     21 вересня за церковним календарем – Різдво Пресвятої Богородиці. Це дванадесяте свято, яке відкриває річний цикл. Його відзначають з ІV ст.
     За переказом, Богородиця наслідувала високе походження як з боку батька, так і з боку матері. Батько Діви Марії, Іоаким, походив з царського роду, від коліна Іудового, від дому Давидового, до нащадків якого відносилося біблійне пророцтво про народження Месії. Її мати, Анна, походила з високого священицького роду і вела родовід від коліна Левиного, від дому Ааронового.
     Народження Богородиці було першим чудом у ланцюзі подій, пов’язаних з історією спасіння світу. Довгий час Іоаким та Анна були бездітними, а це вважалося у іудеїв великим нещастям, що послане Богом за гріхи. І бездітних зневажали, як таких, що несуть покарання за тяжкі гріхи, їх обмежували навіть у багатьох громадських справах.
     Молячись Богові та благаючи його дати дитину, Іоаким хотів принести у храмі жертву, але первосвященик її не прийняв. Тоді він пішов у пустелю і дав обітницю постувати до тих пір, поки Господь не почує його молитви.
     Дізнавшись про образу чоловіка первосвящеником, Анна плакала та молилась. І ось несподівано з’явився ангел і сказав, що у неї народиться дочка, і назвати її необхідно Марія, через неї світові буде спасіння. Таке ж пророцтво ангела було дане й Іоакиму. І все передбачене Богом здійснилось.
     Старозавітні пророцтва читаються щороку у церкві в день Різдва Богородиці, за образним церковним висловом, – «двері, що розкрилися у небо». Відзначають свято тиждень.
     У народному побуті свято має назву Друга Пречиста. Відзначають його як свято врожаю.
     В цю пору збирають врожай цибулі. У давнину існувало повір’я, згідно з яким, якщо спечеш хоча б одну цибулину до того, як буде уся зібрана з городу, то вся цибуля почорніє.
     Це свято було також символом породіль. З цього приводу жінки, що не мають дітей, справляли обід та запрошували бідних, «щоб молилися Богородиці за її дітей», вони також замовляли службу у церкві, а потім запрошували людей до себе на обід.
     Як і день весняного рівнодення, цього дня обновляли вогонь в хатах – старий гасили, а новий запалювали.
 
З цим святом пов’язані прислів’я:
 
Категорія: Подія дня | Переглядів: 983 | Додав: WWWWW_W | Дата: 21.09.2021 | Коментарі (0)

Вдовиченко Г.

Пів'яблука. Інші пів'яблука : роман / Галина Вдовиченко . -  Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. — 472 с. (Серія: Художня проза).

     «Пів'яблука. Інші пів'яблука» — історія жіночої дружби, що дозволить читачеві поглянути на звичні речі по-новому, оповідь про долі чотирьох подруг — таких різних, але однаково близьких. Одного разу вони знаходять незвичайний сувенір. Те, що спершу здавалося просто цікавою іграшкою, починає у дивовижний спосіб змінювати життя жінок, виконуючи найпотаємніші бажання кожної з них... Знахідка стане початком нових пригод, вона покаже, чого насправді бажають подруги. Хто зміг створити цей шедевр? І чому майстер Пінзель, найзагадковіший галицький скульптор XVIII століття, що далі помітніше впливає на тих, хто живе у XXI столітті? Дізнайтесь усі таємниці, прочитавши цю чудову книжку. Романи «Пів'яблука» та «Інші пів'яблука», з якими свого часу дебютувала Галина Вдовиченко, — вперше під однією обкладинкою, у новій авторській редакції.

Книгу в користування можна взяти у фонді абонементу.

ЗАПРОШУЄМО ДО ЧИТАННЯ!

 

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 218 | Додав: Ксюша | Дата: 20.09.2021 | Коментарі (0)

Кінг С.

Зелена миля : роман / Стівен Кінг; пер. з англ. О. М. Любенко . — Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2018. — 432 с.

Пол Еджкомб — колишній наглядач федеральної в’язниці штату Луїзіана «Холодна гора», а нині — мешканець будинку для літніх людей. Більш ніж півстоліття тому він скоїв те, чого досі не може собі вибачити. І тягар минулого знову й знову повертає його до 1932 року. Тоді до блоку Е, в якому утримували засуджених до смертної кари злочинців, прибули «новенькі». Серед тих, на кого чекала сумнозвісна Зелена миля — останній шлях, що проходить засуджений до місця страти, — був Джон Коффі. Його визнали винним у зґвалтуванні та вбивстві двох сестер-близнючок Кори й Кеті Деттерик. Поволі Пол усвідомлює, що цей незграбний велетень, який скидався на сумирну дитину, не може бути монстром-убивцею. Але як врятувати того, хто вже ступив на Зелену милю?

Книгу в користування можна взяти у фонді абонементу.

ЗАХОПЛЮЮЧОГО ЧИТАННЯ!

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 206 | Додав: Ксюша | Дата: 15.09.2021 | Коментарі (0)

Друзі запрошуємо Вас до участі у онлайн фотофлешмобі 

«Фото з улюбленою книгою: #Читаю_і_тобі_раджу!».

Умови дуже прості:

З 13 по 30 вересня викладіть на своїй сторінці у фейсбуці фото з книгою (одне або декілька).

Обов’язково поставте хештег #Читаю_і_тобі_раджу!

Підпишіться на сторінку Рокитнівська Центральна Селищна Бібліотека.

Щоб більше людей залучити до флешмобу відмітьте друга або друзів (через @) і поінформуйте їх про умови флешмобу.

Усі фото будуть зібрані у відеоколаж, який буде опубліковано на сторінці у фейсбуці, сайті та блозі бібліотеки.

Долучайтеся, адже «Читати – це модно!»:)

Оксана Лісовець.

Категорія: Колонка оголошень | Переглядів: 204 | Додав: Ксюша | Дата: 13.09.2021 | Коментарі (0)

Бадью Ален.

Століття / Ален Бадью ; пер. з фр. Андрій Рєпа . — Львів : Видавництво Анетти Антоненко, 2019. — 304 с.

Ця книжка – водночас знайомство з думкою видатного французького філософа Алена Бадью (нар. 1937), а також філософське переосмислення ХХ століття. Автор прагне дати висловитися самому століттю, його різноманітним практикам, голосам його активістів – політичних, художніх, поетичних, театральних, наукових, психоаналітичних тощо. На переконання Бадью, головна пристрасть, що рухала століття, була «пристрасть реального»: ХХ століття надихалося не мріями, ілюзіями та утопіями, а саме мужністю поглянути реальному в вічі, стати частиною події, перейти до прямої реалізації, винайти щось нове – насамперед «нову людину» замість «старої». Саме тому все ХХ століття перебуває в парадигмі Війни, епічного зіткнення віч-на-віч, співіснування непоєднуваних речей. Усі активісти століття живуть і творять у фігурі антагонізму, зсередини якого потрібно відшукати нову організаційну дисципліну думки, нове «братерство», нове «ми». Сьогодні, залишаючись вірними пристрасті ХХ століття, нам треба запитати вслід за Бадью: «Що значить «ми» в часи миру, а не війни?».

Книги в користування можна взяти у фонді абонементу книгозбірні.

Цікавого та корисного читання.

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 224 | Додав: Ксюша | Дата: 13.09.2021 | Коментарі (0)

Свято День фізичної культури і спорту в Україні відзначається в другу суботу вересня. Офіційно засновано в 1994 році. Це свято здорового способу життя і радості, що виникає при використанні корисної фізичної діяльності. В 2021 році День фізичної культури і спорту України припадає на 11 вересня.

Свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи фізкультурних і спортивних організацій та об'єднань громадян…» згідно з Указом Президента України «Про День фізкультури і спорту» від 29 червня 1994 року № 340/94.

Європейські види спорту, такі як футбол і боротьба почали поширюватися в Україні з кінця XIX ст. Всій Європі було відоме ім’я українського борця греко-римського стилю Івана Піддубного.

Багато перемог здобули українські спортсмени, виступаючи в різних видах спорту у складі збірних команд СРСР. Легендами українського спорту є стрибун Сергій Бубка (35 світових рекордів), футболісти Олег Блохін та Ігор Бєланов, відзначені «золотим м’ячем" як найкращі футболісти Європи.

Визнана в світі і українська школа художньої гімнастики. Зірками цього виду спорту свого часу були Ірина Дерюгіна і Лариса Латиніна, яка завоювала 18 олімпійських медалей (9 золотих, 5 срібних та 4 бронзові) - це найбільше досягнення в історії олімпіад. Всього українськими спортсменами було завойовано більше чотирьохсот олімпійських медалей. Свято фізичної культури і спорту відзначається в Україні повсюду. Це і День тренера, і День спорту, і урочиста дата для всіх, хто цінує і шанує заняття спортом, одночасно.

Також цього дня неможливо не пригадати таких великих українських спортсменів, як Володимир і Віталій Кличко, Олександр Усик, Яна Клочкова, Ганна Безсонова, Андрій Шевченко та багатьох інших зірок світового спорту, яких знають далеко за межами України.

Любіть спорт, бігайте, стрибайте, забивайте голи, рухайтеся! Зі святом!

Джерела:

https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=204

https://uk.m.wikipedia.org/wiki/День_фізичної_культури_і_спорту

Категорія: Подія дня | Переглядів: 217 | Додав: Ксюша | Дата: 11.09.2021 | Коментарі (0)


Хостинг від uCoz Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 ¦ Розробка та дизайн: Іван Соколов