Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
Подія дня [669]
Висвітлюються цікаві новини
Книжкова новинка [923]
Новинки літератури та періодики, що надходить до фондів бібліотеки
Наші інтерв’ю [22]
Інтерв’ю з користувачами бібліотеки, колегами, відомими людьми Рокитнівщини
Колонка оголошень [138]
Оголошення про заходи бібліотеки, району
Book-симпатія [88]
Читацькі вподобання наших користувачів
Пошук
Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Наше опитування
Оцініть наш блог
Всього відповідей: 1110
Друзі сайту




    






Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Субота, 20.04.2024, 06:07ГоловнаРеєстраціяВхід
БІБЛІОNEWS
блог Рокитнівської центральної районної бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2015 » Травень » 22

     Смик Н.

     Болючий спогад: Повість, оповідання .- Рівне: «Овід», 2008 .- 308 с.

     Про долі людей їх будні та свята книга автора, Ніни Смик.

     Для широкого кола читачів.

Книгу в користування можна взяти у фонді абонементу, читального залу.

ЦІКАВОГО ЧИТАННЯ!

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 600 | Додав: WWWWW_W | Дата: 22.05.2015 | Коментарі (0)

     Рибчинський Юрій Євгенович (1945), відомий український поет, драматург, сценарист, заслужений діяч мистецтв України, один із основоположників сучасної української естрадної пісні.

     У творчому доробку пісняра понад три тисячі пісень, а поет продовжує дивувати своєю плідною роботою. З-під пера майстра виходять все нові й нові пісні, що прикрашають репертуар найпопулярніших виконавців не тільки в Україні, а й в Росії, Білорусії, Грузії.

     За вагомий особистий внесок у розвиток української культури і мистецтва, багаторічну плідну творчу діяльність Ю.Є. Рибчинському в 2000р. присвоєно звання Народного артиста України.

     Ю.Рибчинський народився в Києві, в старовинному районі міста — Подолі.
     Серйозно поезією він захопився в 60-ті роки ХХ ст.. То був період високого піднесення й розквіту літературного жанру. Своїми вчителями він вважає Є.О.Євтушенка, якому школяр показав перші поетичні спроби, та відомого українського режисера, поета, а тепер політика — Леся Танюка. Від Л.Танюка юний поет почув про такі імена, як Микола Зеров, Євген Плужник, дізнався про інших — не хрестоматійних — Т.Шевченка, П.Тичину, М.Рильського. Безперечно це відіграло певну роль у визначенні світоглядних позицій Ю.Рибчинського та у формуванні його літературних смаків.

     Навчаючись у Київському університеті, Рибчинський друкує свої поезії в періодичних виданнях. Коли Юрію було вісімнадцять років, його твори з’явилися в популярному журналі «Юність» та газеті «Комсомольская правда». Відтоді ім’я Ю.Рибчинського стало відомим далеко за межами України.

     Основою творчості поета була і залишається вічна тема світової поезії — кохання. В його віршах розкривається складний внутрішній світ людини, звучить тема природи. Він також пише вірші, пов’язані з історією України, її сьогоденням. У доробку Ю.Рибцинського є вірші, які мають політичне забарвлення. У 2003р. з’явився новий неординарний твір митця — поема «Поїзд».

     Доля подарувала Ю.Рибчинському зустріч з талановитим композитором Ігорем Покладом. Він допоміг Юрію відчути й опанувати закони пісенного жанру. Першою їх спільною роботою була пісня «Очі на піску», наступною — «Забудь». З цих пісень почалася творча кар’єра Ю.Рибчинського як поета-пісняра. Потім були широковідомі й улюблені пісні «Зелен клен», «Тиха вода», «Чарівна скрипка», «Дикі гуси» та ін. Пісня «Дикі гуси» набула такої популярності, що давно вже вважається народною.
     Співпраця з такими талановитими композиторами, як В.Івасюк («Кленовий вогонь», «У долі своя весна»), Б.Монастирський (шкільний цикл пісень), Є.Ханок («Верба») зміцнила успіх поета. Разом з незабутнім І.Шамо написана чудова пісня «Три поради» («Край дороги не рубай тополі»), що ввійшла до золотого фонду української естрадної пісні.

     З роками зростали популярність й авторитет Ю.Рибчинського, розширювалося коло композиторів, з якими він працював. Загалом їх понад 150. Серед них — М.Мозговий, В.Мулявін, М.Дунаєвський, І.Демарін, А.Укупник, Є.Крилатов. проте Юрій Євгенович завжди вважав основними своїми співавторами І.Поклада і В.Ільїна.
     Цілу низку пісень поет написав разом з Г.Татарченком. Однією з найпопулярніших є, присвячена Олегові Блохіну «Віват, король!». Цим творчим колективом створена відома вітчизняна рок опера «Біла ворона». Її успіх зумовлений злободенністю, цікавими образами й сучасною музичною формою.

    &n ... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 576 | Додав: WWWWW_W | Дата: 22.05.2015 | Коментарі (0)

     Марко Лукич Кропивницький (* 10 (22) травня 1840, с. БежбайракиНовоукраїнський районКіровоградська область — † 8 (21) квітня 1910) — український письменникдраматург, театральний актор. З ім'ям М. Кропивницького пов'язані створення українського професійного театру й наступний етап розвитку реалістичної драматургії.

Ранні роки

     Його батько Лука Іванович — «чоловік труда, труда мозольного», — досяг достатку й становища в суспільстві (мав посаду управителя панських маєтків).

     Дитячі роки Марко провів в маєтку князя Олексія Миколайовича Кантакузена[1] в селі Катеринівка (яке з 1862 є частиною села Новокрасне, що в наш час входить до Арбузинського району Миколаївської області), де його батько працював управителем. Там він проживав (з перервами) до 14- річного віку. Також він жив у нинішній Дмитрівці на  ... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 717 | Додав: WWWWW_W | Дата: 22.05.2015 | Коментарі (0)


Хостинг від uCoz Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 ¦ Розробка та дизайн: Іван Соколов