Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
Подія дня [669]
Висвітлюються цікаві новини
Книжкова новинка [923]
Новинки літератури та періодики, що надходить до фондів бібліотеки
Наші інтерв’ю [22]
Інтерв’ю з користувачами бібліотеки, колегами, відомими людьми Рокитнівщини
Колонка оголошень [138]
Оголошення про заходи бібліотеки, району
Book-симпатія [88]
Читацькі вподобання наших користувачів
Пошук
Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Наше опитування
Оцініть наш блог
Всього відповідей: 1110
Друзі сайту




    






Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


П`ятниця, 19.04.2024, 12:57ГоловнаРеєстраціяВхід
БІБЛІОNEWS
блог Рокитнівської центральної районної бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2014 » Квітень » 18

Весна розквітла наче казка,

І сяє сонцем височінь небес.

Вітаємо із світлим святом Пасхи!

 Христос Воскрес! Воістину Воскрес!
 

Категорія: Подія дня | Переглядів: 609 | Додав: WWWWW_W | Дата: 18.04.2014 | Коментарі (0)

      Великдень — великий день Світлого Христового Воскресіння. Чому Пасха по-різному святкується щороку? Чому ми освячуємо паски, запалюємо свічки, цілуємося та розговляємося на Великдень? Ці традиції давно увійшли в наш побут, а от коли і чому саме так повелося?

      У цей день православні християни святкують визволення через Христа Спасителя всього людства від рабства диявола і дарування життя і вічного блаженства. Як хресною Христовою смертю скоєно спокутування, так Його Воскресінням дароване всім віруючим вічне життя.

      Воскресіння Христове — це основа і вінець віри, це перша і найбільша істина, яку почали благовістити апостоли. Це таїнство з таїнств, про які ми знаємо зовсім мало. Священнослужителі допомогли роз'яснити сенс звичних для нас великодніх традицій.

Чому Пасха по-різному святкується щороку?

      День Великодня пов'язаний з астрономічними явищами і вираховується на кожен рік спеціально. Якщо перший повний місяць після дня весняного рівнодення настає не раніше 19 березня, то Великдень святкується в першу неділю після цього повного місяця. Якщо перший повний місяць настає раніше 19 березня, то Великдень справляється в першу неділю після наступного квітневого повного місяця. На першому Вселенському соборі Християнських церков в Нікеї (325 р.) було вирішено перенести православне свято на тиждень пізніше єврейського.

Чому Церква освячує паски?

      Вживання освячених пасок у Світлу Седмицю у православних християн можна уподібнити вживанню старозавітної паски. Це виконання Нового Завіту. Сама форма паски несе велику думку торжества віри: апостоли, які звикли їсти трапезу разом з Господом, і після вознесіння Його на небо відкладали частину хліба для Нього —- і так представляли Його як би присутнім серед них. Той же сенс має і випечена віруючими паска. Освячуючи і куштуючи паски, ми приймаємо Господа в свій будинок і серце.

Чому прийнято дарувати яйця в пасхальний день?

     У давнину дарування яйця як між іудеями, так і іншими народами Азії, було знаком пошани. І тому не дивно, що Марія Магдалина, прийшовши в знаменитий і гордий Рим проповідувати Ім'я Христа, постала перед імператором з яйцем. Подарувати яйце - подарувати надію.

      Яйце ніби служить видимим знаком Воскресіння мертвих, запорука якого — Воскресіння Христа, Переможця смерті. Червоний же колір, який зазвичай використовується при фарбуванні великодніх яєць, вказує на спокутування людського роду проливання крові Боголюдини. Тому, даруючи одне одному в день свята Воскресіння Спасителя червоне яйце, ми висловлюємо свою радісну впевненість у тому, що перейдемо в безсмертя!

Традиції ранкового розговіння

      На пасхальному столі завжди проста, але ситна їжа: курка, печеня, шинка, ковбаси, риба, картопля, вино. На солодке сирна паска, паски, торти, компот. Усе виставлено на красивій скатертині, стіл прикрашають верба і весняні квіти, проросле зерно.

      Уся сім'я в пасхальний день повинна бути разом. Обов'язково в цей де ... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 906 | Додав: WWWWW_W | Дата: 18.04.2014 | Коментарі (0)


Хостинг від uCoz Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 ¦ Розробка та дизайн: Іван Соколов