Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
Подія дня [669]
Висвітлюються цікаві новини
Книжкова новинка [923]
Новинки літератури та періодики, що надходить до фондів бібліотеки
Наші інтерв’ю [22]
Інтерв’ю з користувачами бібліотеки, колегами, відомими людьми Рокитнівщини
Колонка оголошень [138]
Оголошення про заходи бібліотеки, району
Book-симпатія [88]
Читацькі вподобання наших користувачів
Пошук
Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Наше опитування
Оцініть наш блог
Всього відповідей: 1110
Друзі сайту




    






Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вівторок, 19.03.2024, 08:06ГоловнаРеєстраціяВхід
БІБЛІОNEWS
блог Рокитнівської центральної районної бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » Наші інтерв’ю
1 2 3 »

«Любов до рідної землі не дається з материнським молоком, вона виховується»: інтерв’ю з рокитнівським краєзнавцем та журналістом Юрієм Хмельовським

Юрій Хмельовський – краєзнавець, журналіст, вчитель географії, керівник гуртків, організатор туристсько-краєзнавчих екскурсій, експедицій, змагань та велоквестів. Автор краєзнавчих нарисів про заповідні куточки та минувщину Рокитнівщини. Нещодавно вийшла книжка Юрія Хмельовського «На межиріччі Льви та Ствиги». Ми зустрілися з автором, щоб почути як створювалася книга. А також дізнатися звідки він родом, коли почав цікавитися та вивчати історію Рокитнівщини, які найближчі літературні, туристичні та життєві плани.

– Пане Юрію, розкажіть коротко про себе, звідки родом, хто Ви за професією, коли почали займатися науковою та краєзнавчою діяльністю?

 – Я не корінний рокитнівчанин, оскільки народився на Млинівщині, де зустрілися мої батьки після навчання у Рівному. Мама родом з Дніпропетровщини, на Полісся потрапила вимушено, під час голоду 1946 року. Батько народився під Славутою в українізованій польській родині простих селян. Дід Людвиг був мобілізований в 1944 році й відразу загинув у прибалтійських болотах. До Рокитного я потрапив у 4-річному віці, тобто все своє свідоме життя прожив на Рокитнівщині. Навчався у першій школі смт. Рокитне, згодом закінчив природничо-географічний факультет Луцького педінституту. Трудову діяльність розпочав на посаді вчителя географії у Борівській школі, а згодом був переведений до колективу Рокитнівської школи №2, де й працюю донині. Викладаю географію, образотворче мистецтво та є керівником туристсько-краєзнавчого гуртка.

До краєзнавства я прийшов наступним чином. Спочатку захопився туризмом, до речі, ще зі студентської лави. Вже в перший рік своєї роботи у Боровому почав водити дітей у походи. На початку дев’яностих років опрацював всю, існуючу на той час, краєзнавчу літературу рівненських письменників та журналістів, особливо Григорія Дем’янчука, Євгена Шморгуна, Георгія Сербіна, Петра Ричкова тощо. Мене дуже зачепило, що Рокитнівський район увагою краєзнавців був обділений

Поступово почав поєднувати спортивний туризм із краєзнавством, разом із директором В.П. Близнюком започаткували у школі унікальну на теренах Рівненщини 2-денну спортивно-туристичну гру «Беркут» з елементами краєзнавства, яку проводили 15 років поспіль на Чорному озері. Згодом участь гуртківців у різних туристсько-краєзнавчих експедиціях, зльотах, конкурсах Малої академії наук, в яких наші діти незмінно ставали переможцями не тільки на обласному, а й на всеукраїнському рівні. Розробив багато місцевих туристських маршрутів, в 2017 році разом із вчителем географії Купельської школи Миколою Павлушенком створили туристську карту Рокитнівщини. З 1996 року почав регулярно друкуватися у районній газеті, через деякий час став редактором краєзнавчої сторінки «Журавлинний край», яка в 2014 році змінила свою назву на «Вічний поклик». Останніми роками, співпрацюю з викладачами Східноєвропейського університету ім. Л. Українки м. Луцька, публікуємось в українських та іноземних наукових виданнях. Всі напрацювання пов’язані з Рокитнівщиною. Ось саме так, якщо коротко, я прийшов до краєзнавства.

– На сьогодні Ви автор, чудового краєзнавчого видання. Що, підштовхнуло, надихнуло Вас на видання книжки? Адже всі ми розуміємо, що це дуже клопітка праця, яка вимагає багато часу та фінансової підтримки.

–  Звичайно, що бажання поділитися своїми напрацюваннями з земляками. Скажу відверто, що я планував це зробити, але трішки пізніше. Але, навесні минулого року, зустрів колишнього учня, людину для якого вислів рідна земля не є порожнім місцем, підприємця Олександра Дежнюка, який прямо заявив: «Юрій Леонідович, вже пора видати книгу, не відкладайте, я допоможу!». Я згодився. Після цієї розмови все закрутилося. Практично вся відпустка пішла на підготовку матеріалів, але я про це не жалкую, адже книга вийшла не поганою, такою як і планував. Тільки прикро, що ... Читати далі »

Категорія: Наші інтерв’ю | Переглядів: 229 | Додав: Ксюша | Дата: 18.01.2022 | Коментарі (0)

Друзі, сьогодні поспілкувалась з нашою активною читачкою Марійкою Ковалевич про читання, книги, любов до читання…, запитавши її думку про  «10 простих порад для тих, хто любить читати».

І, от маю від Марійки читацькі поради, якими хочу поділитись з вами. Деякі, дотичні з її думкою поради вона взяла з мережі Інтернет, а деякі з її власного читацького досвіду.

Тож, ознайомлюйтесь, надихайтесь, та поринайте у читання :).

1. Не читайте більше 2 книжок одночасно. Виключенням може стати хіба що професія рецензента чи книжкового критика (але й тоді намагайтесь не змішувати докупи літературу античності, кіберпанк, бізнес-літературу та “нову прозу” – бо не лише напої погано поєднуються і чинять непоправний збиток для мозку: в книжок із різних жанрів, епох та тематик теж є подібна руйнівна властивість).

2. Не бійтесь покидати нецікаві книги. Життя взагалі часто підкидає “розкручених” авторів чи книжки, про які “всі говорять”. Якщо у вас не лежить душа до “50 відтінків сірого” або історії про Джульєтту від Саші Грей – мабуть, не варто силувати себе. Почитайте краще щось про те, як побороти прокрастинацію або зверніться до класики, яка не старішає з часом.

3. Вибір книг. Мати домашню бібліотеку. Або знати дорогу до громадської бібліотеки. Або мати друзів, у яких можна позичати. Тобто завжди мати вибір, що почитати. Бо якщо під рукою немає книги, то під руку одразу потрапить фейсбук чи ще якась зараза…

4. Соціальні мережі. Вийдіть з них, відключіть усі сповіщення. І матимете багато часу, спокійного часу на читання. Адже за годину-дві зависання у фейсбуці, інстаграмі чи в інших мережах можна прочитати чимало сторінок, а то й одну якусь невеличку книжечку.

5. Розвивайте уяву. Щоб глибше розуміти прочитане, спробуйте отримати загальне уявлення про книгу і проведіть аналіз її структури, шукайте спільну мову з автором і глибоко вникайте в суть тексту, формуйте власну критичну думку.

6. Враження. Пишіть чи говоріть про свої враження від прочитаного. Це мотивує читати ще, ділитися досвідом з іншими, дискутувати і сперечатися. Тобто творити живе спілкування про книжки.

7. Заходьте у книгарні. Просто ходіть, гортайте книжки, доторкайтеся до них. Зараз видають такі шикарні книжки, що від одного доторку отримуєш естетичне задоволення. Це зробить свою справу…

8. Спробуйте буккроссинг. Хоча б як джерело нових знайомств. Останні півроку-рік ця тема в Україні дещо “зайшла в глухий кут”, а між тим, це хороший спосіб не лише відкрити для себе нових авторів та нові книги, але й отримати несподівані цікав ... Читати далі »

Категорія: Наші інтерв’ю | Переглядів: 286 | Додав: Ксюша | Дата: 17.12.2021 | Коментарі (0)

Привіт, друзі! Напередодні Дня Молоді поспілкувались з нашою активною читачкою, та волонтеркою Вікторією Єремейчук. Поговорили про книги, молодість, захоплення...

Отож, ділюся з вами про почуте.

-Привіт, Вікторіє. Дуже вдячна, що ти погодилась відповісти на мої питання.

Привіт, привіт.

-Віко, перш за все розкажи про себе, щоб ближче познайомитись з нашими читачами.

Наразі, я успішно закінчила університет та складаю плани на майбутнє. Обожнюю читати, постійно розвиватись та проживати кожну хвилину свого життя драйвово!
Я прагну розвиватись і далі йти впевнено до своєї мети!

-Вікторіє, як писалось вище ти наша дуже активна читачка, знаю, що багато купуєш книг. На твою думку в теперішньому, сучасному світі читати модно?

На мою думку читати це модно і корисно. У книгах легко знайти примирення з собою або навчитися чогось нового. В світі є багато книг, які затягують так до читання, що не можливо відірватися. Книга має особливу магію. Вона як близький друг, робить нас кращими.
Шкода, що особливо підлітки сьогодні втрачають інтерес до читання книг.
Та все ж читати завжди на мою думку буде модно і престижно.
"Книжки як парашут. Вони не принесуть вам ніякої користі, допоки закриті".

-Як змінюються твої читацькі вподобання, ти читаєш усе, чи надаєш перевагу якійсь темі, жанру літературі?

Оо... мої читацькі уподобання змінюються дуже часто. Протягом певного часу читала мотиваційні, психологічні та книги про саморозвиток (наприклад: Марк Менсон «Витончене мистецтво забивати на все», Гел Ерлод «Чудовий ранок. Як не проспати життя», Майкл Кузумано Девід Йоффе «Стратегії геніїв. П’ять найважливіших уроків від Білла Гейтса, Енді Гроува та Стіва Джобса»).

Наразі я віддаю перевагу книгам, які описують єврейську трагедію в часи Другої світової війни (це «Щоденник Анни Франк» та «Список Шиндлера»).

... Читати далі »

Категорія: Наші інтерв’ю | Переглядів: 454 | Додав: Ксюша | Дата: 28.06.2020 | Коментарі (0)

- Доброго дня Олено дуже вдячна, що Ви погодились відповісти на мої питання.
- Добрий день!

- Перш за все хочу ближче познайомити наших користувачів із своєю співрозмовницею.
     Олена Сергіївна народилась 27 січня 1996 року в с. Мушня. Студентка Рокитнівського професійно технічного ліцею з ... Читати далі »
Категорія: Наші інтерв’ю | Переглядів: 1164 | Додав: WWWWW_W | Дата: 26.02.2015 | Коментарі (0)

     - Привіт Аня, дуже вдячна, що ти погодилась поспілкуватись зі мною, хоч спілкування наше було і не віч-на-віч, а через VK та чат Google+ Hangouts, та маю надію, що ми зустрінемось і в реальному (не віртуальному) часі. Тож, розповідай про себе.
 
     - Я, Аня Мосаковська. Мене також називають Anya Sayle (Сейлі). Мені 15 років, навчаюсь у 9-А класі Рокитнівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №3.
Категорія: Наші інтерв’ю | Переглядів: 1179 | Додав: WWWWW_W | Дата: 13.02.2015 | Коментарі (0)

     - Доброго дня  пані Світлана, розкажіть нам будь-ласка про свої враженнях від поїздки до Львова на тренінг «Партнерство бізнесу та бібліотек», хочеться почути про неофіційні враження, отриманий досвід, поради для колег… Тож, якщо Ви не проти розкажіть:
     - про свої перші емоції, коли Ви дізнались, що стали учасницею тренінгу.
      - Доброго дня, з радістю поділюсь з колегами про враження від поїздки. Отож,  коли дізналась, що стала учасницею тренінгу була задоволена собою, що була відібрана в двадцятку кращих.

      - Розкажіть будь-ласка про перші враження від тренінгу.
      - Почувала себе трохи стривожено, так як не маю достатнього досвіду і знань по роботі з проектами.
 
      - Що найбільше сподобалось.
      - ... Читати далі »
Категорія: Наші інтерв’ю | Переглядів: 997 | Додав: WWWWW_W | Дата: 05.03.2014 | Коментарі (0)

- ПРИВІТ ЮЛЯ, на свіжих враженнях від поїздки до Львова на «Зимову школу молодих бібліотекарів» хочеться поговорити з тобою про неофіційні, неформальні враження від поїздки, почути поради для колег, набутий досвіду… Тож, якщо ти не проти розпочинаємо.
 
- Доброго дня, з радістю, розпочинаємо.
 
- Юля, така поїздка випадає не щодня, тож розкажи про свої перші емоції, коли ти дізналась, що стала учасницею школи.
 
- Коли до мене подзвонила Вікторія – представник УБА і повідомила про те, що я пройшла відбір до «Зимової школи молодих бібліотекарів», я, чесно-кажучи, не повірила, подумала,  що це друзі розігрують мене. Та ... Читати далі »
Категорія: Наші інтерв’ю | Переглядів: 1178 | Додав: WWWWW_W | Дата: 21.02.2014 | Коментарі (0)

-          Доброго дня пані Анно дуже вдячна, що Ви погодились відповісти на моє питання.
-          Добрий день!
-          Перш за все хочу ближче познайомити наших користувачів із своєю співрозмовницею. Анна Михайлівна член спілки журналістів України, член літературно-мистецького об’єднання «Рокита», автор 6-ти збірок поезій. Працює у відділі РАЦС Рокитнівського районного управління юстиції.
-          Пані Анно у своїх поезіях Ви розкриваєте різноманітні теми, це і любов до рідного краю, природи, є у Ваших творах і тема кохання та роздумами про Бога. А, що Ви полюбляєте читати на дозвіллі, якому жанру літератури Ви надаєте перевагу?
-      ... Читати далі »
Категорія: Наші інтерв’ю | Переглядів: 829 | Додав: WWWWW_W | Дата: 05.02.2014 | Коментарі (0)

     - В’ячеслав Поштар, студент.

      Користуюсь Інтернет - центром бібліотеки вже 2 роки. Дуже добре, що в бібліотеці можна завести нові знайомства, поспілкуватися з друзями «ВКонтакті», відправити лист е-поштою (використовую платформу mail.ru).  Часто замовляю товари в Інтернет - магазинах  Аukro, Rozetka інші.

В бібліотеці мені подобається, тут дуже зручно.

Категорія: Наші інтерв’ю | Переглядів: 821 | Додав: WWWWW_W | Дата: 19.11.2013 | Коментарі (0)

      - Діма Єремейчук, учень.

     Я, є користувачем бібліотечного Інтернет-центру з першого дня його відкриття.
     Мені дуже подобається в цій бібліотеці, тому що тут можна знайти дуже багато корисної інформації, як у книжках так і в Інтернеті. Зареєструвавшись в соціальній мережі ВКонтакті, я знайшов дуже багато друзів з якими із задоволенням спілкуюсь. Ну, а ще скориставшись послугами Інтернет-центру можна знайти багато корисної інформації для навчання.
Спілкувалась, Оксана Лісовець
Категорія: Наші інтерв’ю | Переглядів: 1024 | Додав: WWWWW_W | Дата: 07.10.2013 | Коментарі (0)

1-10 11-20 21-22

Хостинг від uCoz Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 ¦ Розробка та дизайн: Іван Соколов