Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
Подія дня [669]
Висвітлюються цікаві новини
Книжкова новинка [923]
Новинки літератури та періодики, що надходить до фондів бібліотеки
Наші інтерв’ю [22]
Інтерв’ю з користувачами бібліотеки, колегами, відомими людьми Рокитнівщини
Колонка оголошень [138]
Оголошення про заходи бібліотеки, району
Book-симпатія [88]
Читацькі вподобання наших користувачів
Пошук
Календар
«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Наше опитування
Оцініть наш блог
Всього відповідей: 1110
Друзі сайту




    






Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Понеділок, 29.04.2024, 10:03ГоловнаРеєстраціяВхід
БІБЛІОNEWS
блог Рокитнівської центральної районної бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2015 » Вересень » 22

     Казка Аркадій Васильович народився 23 вересня 1890 року в місті Седнів на Чернігівщині в родині шевця. Батько поета за походженням козак, любив спів та музику, керував церковним хором. Цю пристрасть до пісні перейняв і син. 

     Закінчив Чернігівське реальне училище. Під час навчання заприязнився з Павлом Тичиною, з яким мешкав в інтернаті при монастирі, разом співали в хорі, відвідували славнозвісні "суботи" Михайла Коцюбинського. 

     Навчався Аркадій Казка в Київському комерційному інституті, але не закінчив його через нестатки. Повернувся до Чернігова, працював креслярем у земській управі. Згодом учителював у селах Київщини та Дніпропетровщини, в Одесі, викладав співи та українську мову. 

     Ще до Жовтневої революції Казка перекладав із західноєвропейських та російської літератур. У радянський час власні вірші і поеми друкував у журналах "Літературно - науковий вісник", "Нова громада", "Плуг". 

     На початку 20-х років підготував рукописну збірку поезій "Lamentabile" ("Сумливе"), яку подарував Григорієві Верьовці. З листа до Тичини від 11 лютого 1925 року видно, що Казка готував до видання збірку "Розірване намисто", а в листі до свого учня Василя Мисика писав про підготовку збірки "Васильки". 

     Та цим творчим планам не судилося здійснитися: вночі 10 вересня 1929 року Казку було заарештовано у справі так званої СВУ й відправлено до Одеської в'язниці. Не відаючи за собою вини, у відчаї Аркадій Казка 23 листопада того ж року наклав на себе руки. 

     Матеріалів слідства в архівах не виявлено. 

     Видати збірку свого друга мріяв Павло Тичина ще на початку 60-х років, хоча ім'я Казки, як і всіх репресованих у справі СВУ, було під забороною. Лише 1965 року у збірнику "День поезії" Василь Мисик опублікував добірку віршів незабутнього свого вчителя. 

     1989 року у видавництві "Радянський письменник" побачила світ книжка Аркадія Казки "Васильки" (упорядкування і вступна стаття С. Тельнюка). Там подано оригінальні вірші, поеми, листи до Павла Тичини та Лідії Папарук, переклади з І. Буніна, В. Маяковського, В. Мюллера, Г. Стефані. 

     Архів Казки втрачено під час Великої Вітчизняної війни. 

      Тичина, який називав Казку "дивовижно совісним і щирим поетом", засвідчив, що дружба з цією людиною дала йому безмірно багато. У зв'язку з трагічною смертю А. Казки у в'язничній камері він писав до Дружини Лідії Петрівни: "Так не повелося йому в житті (...) і таланту не розвинув. І світу білого не випив". 

     Ця сумна сентенція звучить болісно й символічно, адже "світу білого не випив" кожен, кого вшановуємо в цьому мартиролозі.&nb ... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 559 | Додав: WWWWW_W | Дата: 22.09.2015 | Коментарі (0)

     Бандурак Володимир Юрійович (*23 вересня 1915, Городенка —†4 листопада 1982, Коломия) — український радянський письменник, громадський діяч, педагог.

Біографічна замальовка

     Так сталося, що примхлива доля поернулая обличчям до селянського сина - Влодка Бандурака. Мешкаючи в присілку Городенки його чекала доля більшості тодішніх селян, та мав Володя мрію, яка невдовзі почала збуватися. Спершу то були школярські роки у місцевих школах, потім робота й мрії на кращу долю.
     Аж тут, сталася війна між совітами та німчуками, а відтак і його моблізація на фронт та важкі воєння часи. Потім було повернення та післяєнне лихоліття, та Володимиру вдалося поступити до Івано-Франківського учительського інституту і вивчившись, у 1949 році) він подався до школи - учителювати. Та ще було у Володимира Бандурака захоплення - він писав оповідки. нариси і це, пізніше, стало його головним фахом - став Володимир Юрійович знаним у краї літератором.

Творчі набутки

     Уже в 1945 році Володимир Бандурак почав друкуватися. Спершу це були короткі нариси у місцевій пресі та згадки про війну. І так, рік за роком, пишучи в газети, альманахи, Бандурак став відомим за своїми нарисами, фейлетонами та добірками гумористичних оповідань для дітей. Його твори перекладалися російською, литовською, молдавською, угорською та англійськими мовами.

     Наразі, дослідникам відомі з десяток збірок Володимира Юрійовича Бандурака:

* «Як бичка на суддю вивчили» → видана в 1958 році.
* «Лис Микита і нова крисаня» → видана в 1960 році.
* «Лесь Мартович сміється» → видана 1961 році → 
* «
Козацька дитина» → видано → оповідання з козацької бувальщини
* «
Під високими Татрами» → видана в 1967 році → повість про перебування В. І. Леніна в Татрах.
* «Червоні легіні» → видані в 1968 році → нариси
* «Під Татрами» → видані в 1970 році → оповідоння
* «Чарівне горнятко» → видані в 1971 році → збірка казок (14 казок у збірці)
* «Оповідання про Леся Мартовича» → видані в 1977 році → оповідання

Джерела:

https://sites.google.com/site/xatachytalnya1/pismenniki-prikarpatta/bandurak-volodimir

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%

... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 627 | Додав: WWWWW_W | Дата: 22.09.2015 | Коментарі (0)


Хостинг від uCoz Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 ¦ Розробка та дизайн: Іван Соколов