Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
Подія дня [669]
Висвітлюються цікаві новини
Книжкова новинка [923]
Новинки літератури та періодики, що надходить до фондів бібліотеки
Наші інтерв’ю [22]
Інтерв’ю з користувачами бібліотеки, колегами, відомими людьми Рокитнівщини
Колонка оголошень [138]
Оголошення про заходи бібліотеки, району
Book-симпатія [88]
Читацькі вподобання наших користувачів
Пошук
Календар
«  Вересень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Наше опитування
Оцініть наш блог
Всього відповідей: 1110
Друзі сайту




    






Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Середа, 17.04.2024, 01:19ГоловнаРеєстраціяВхід
БІБЛІОNEWS
блог Рокитнівської центральної районної бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2021 » Вересень » 21
Мир — це те, до чого прагнуть всі народи світу.

Міжнародний день  миру згідно постанови  п'ятдесят п'ятої сесії Генеральної Асамблеї (A/res/55/282)  святкується щорік 21 вересня всіма народами як свято миру.  

Створення в 1945 році в кінці най спустошливішої в людській історії війни Організації Об'єднаних Націй було реальним втіленням цього загального прагнення. Збереження миру і розвиток дружніх взаємин між державами є головними цілями роботи Організації Об'єднаних Націй.  Для увічнення і зміцнення ідеалів миру серед всіх народів Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй в 1981 році оголосила день відкриття своєї чергової сесії Міжнародним днем миру. У своїй резолюції Генеральна Асамблея закликала всі держави-члени, установи і організації системи Організації Об'єднаних Націй, неурядові організації, народи і всіх людей відповідним чином відсвяткувати цей день. 

Хоча різні організації і групи відзначають свято миру і в інші дні, Міжнародний день  миру є єдиним офіційним святом, проголошеним Організацією Об'єднаних Націй. 

У Центральних установах Організації Об'єднаних Націй цей день  святкується щорік спеціальною церемонією біля Дзвону миру. Дзвін, відлитий з монет, пожертвуваних людьми  з 60 країн, переданий в дар Організації Об'єднаних Націй японською Асоціацією сприяння Організації Об'єднаних Націй. Дзвін  миру встановлений в західній частині саду у дворі комплексу на газоні перед будівлею Секретаріату Організації Об'єднаних Націй. 

Щороку, зазвичай о 10 год.. 00 хв. за місцевим часом (14 год. 00 хв. по грінвічському), Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй, перш ніж ударити в дзвін, виступає із спеціальним зверненням і закликає народи всього світу задуматися на мить над  значенням миру для всіх людей. Після хвилини мовчання Голова Ради Безпеки також виступає із заявою від імені членів Ради. 

Найбільш поширеним способом святкування цього дня є дотримання хвилини мовчання. У багатьох країнах місцеві цивільні об'єднання і школи організовують спеціальні заходи і церемонії в ознаменування цього дня.  Справжній  сенс цього дня полягає в участі всіх людей в світі в спільних роздумах про значення  миру і рішучості втілити його в життя. 

Мир у наших руках!
Зі святом Вас, дорогі друзі!

 

 
Категорія: Подія дня | Переглядів: 1641 | Додав: WWWWW_W | Дата: 21.09.2021 | Коментарі (0)

     21 вересня за церковним календарем – Різдво Пресвятої Богородиці. Це дванадесяте свято, яке відкриває річний цикл. Його відзначають з ІV ст.
     За переказом, Богородиця наслідувала високе походження як з боку батька, так і з боку матері. Батько Діви Марії, Іоаким, походив з царського роду, від коліна Іудового, від дому Давидового, до нащадків якого відносилося біблійне пророцтво про народження Месії. Її мати, Анна, походила з високого священицького роду і вела родовід від коліна Левиного, від дому Ааронового.
     Народження Богородиці було першим чудом у ланцюзі подій, пов’язаних з історією спасіння світу. Довгий час Іоаким та Анна були бездітними, а це вважалося у іудеїв великим нещастям, що послане Богом за гріхи. І бездітних зневажали, як таких, що несуть покарання за тяжкі гріхи, їх обмежували навіть у багатьох громадських справах.
     Молячись Богові та благаючи його дати дитину, Іоаким хотів принести у храмі жертву, але первосвященик її не прийняв. Тоді він пішов у пустелю і дав обітницю постувати до тих пір, поки Господь не почує його молитви.
     Дізнавшись про образу чоловіка первосвящеником, Анна плакала та молилась. І ось несподівано з’явився ангел і сказав, що у неї народиться дочка, і назвати її необхідно Марія, через неї світові буде спасіння. Таке ж пророцтво ангела було дане й Іоакиму. І все передбачене Богом здійснилось.
     Старозавітні пророцтва читаються щороку у церкві в день Різдва Богородиці, за образним церковним висловом, – «двері, що розкрилися у небо». Відзначають свято тиждень.
     У народному побуті свято має назву Друга Пречиста. Відзначають його як свято врожаю.
     В цю пору збирають врожай цибулі. У давнину існувало повір’я, згідно з яким, якщо спечеш хоча б одну цибулину до того, як буде уся зібрана з городу, то вся цибуля почорніє.
     Це свято було також символом породіль. З цього приводу жінки, що не мають дітей, справляли обід та запрошували бідних, «щоб молилися Богородиці за її дітей», вони також замовляли службу у церкві, а потім запрошували людей до себе на обід.
     Як і день весняного рівнодення, цього дня обновляли вогонь в хатах – старий гасили, а новий запалювали.
 
З цим святом пов’язані прислів’я:
 
Категорія: Подія дня | Переглядів: 978 | Додав: WWWWW_W | Дата: 21.09.2021 | Коментарі (0)


Хостинг від uCoz Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 ¦ Розробка та дизайн: Іван Соколов