Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
Подія дня [669]
Висвітлюються цікаві новини
Книжкова новинка [923]
Новинки літератури та періодики, що надходить до фондів бібліотеки
Наші інтерв’ю [22]
Інтерв’ю з користувачами бібліотеки, колегами, відомими людьми Рокитнівщини
Колонка оголошень [138]
Оголошення про заходи бібліотеки, району
Book-симпатія [88]
Читацькі вподобання наших користувачів
Пошук
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Наше опитування
Оцініть наш блог
Всього відповідей: 1110
Друзі сайту




    






Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


П`ятниця, 29.03.2024, 14:26ГоловнаРеєстраціяВхід
БІБЛІОNEWS
блог Рокитнівської центральної районної бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2012 » Листопад » 26

Олександр Павлович (Олесь) Бердник (27 листопада 1926, офіційно 25 грудня 1927 — †18 березня 2003) — український письменник-фантаст, автор понад 20 романів і повістей. Член-засновник Української Гельсінкської групи (УГГ).

Олесь Бердник... Для шанувальників фантастичного жанру це ім'я ніколи не потребувало рекомендацій. З цікавістю й захопленням, у передчутті духовного свята відкривають вони чергову книжку улюбленого автора. А ще зовсім недавно, у задушливій атмосфері комуністичної дійсності ковтком свіжого, напоєного нетутешніми ароматами повітря, було його слово. Очевидно, саме для тих, чия шкільна юність, час духовного формування та шукань припав на шістдесяті роки, живою планетою у безживному вакуумі мертвого всесвіту був світ, створений цим письменником-фан-тастом.

       Твори Олеся Бердника, крім того, що показують людину мислячу, здатну вирватися думкою з обмеженості реального світу, виховують ще й патріота України, будучи за суттю своєю явищем глибоко національним. Закинутий на тисячоліття у майбутнє, в центр Галактики або в інший вимір, залишаючись незламним володарем простору і часу, енергії та матерії, герой творів Бердника завжди лине думкою до своєї рідної землі, відчуваючи нерозривний зв'язок із Дніпровими кручами й квітучими заплавами; звідти черпає він сили і мудрість, благородство і ніжність любові.

       Народився Олександр Павлович Бердник у с. Вавилове Херсонської області в сім'ї коваля. 1930 р. родина переїхала до Києва, через два роки - до с. Кийлів Бориспільського району, де майбутньому письменникові випало винести голодомор. Восьмилітню школу закінчив у Кагарлицькому районі. Там пережив фашистську окупацію. 16-річним підлітком пішов на фронт, де доволі скуштував солдатської каші з пороховим димком.

       У 1945-1949 рр. Олесь навчався у Київській драматичній студії при театрі ім. І.Франка. Після закінчення почав працювати у театрах України.

 Здавалося б, шлях відкривався, хоч і нелегкий, але більш-менш визначений. Однак усе те обірвалося того ж таки 1949-го. На відкритих партійних зборах, що проходили у театрі ім. І.Франка, Олесь Бердник з юначим запалом виступив із критикою репресивної щодо мистецтва політики першого секретаря ЦК КП(б)У Лазаря Кагановича. Дирекція театру витрактувала цей виступ як антипартійний і направила в МДБ відповідне подання.

... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 1025 | Додав: WWWWW_W | Дата: 26.11.2012 | Коментарі (0)

«Як правило, найбільшого успіху досягає той, хто володіє кращою інформацією»
Бенджамін Дізраелі
 
     Всесвітній день інформації відзначають у багатьох країнах. Міжнародна академія інформатизації вибрала для цього свята 26 листопада. Ця організація має статус консультанта в двох радах ООН: Економічній та Соціальній.
     Сьогодні світом рухає інформація. Це можуть бути будь-які відомості, які передаються між людьми всілякими способами: усним, письмовим, візуальним та іншими. Всесвітній день інформації був ініційований Міжнародною академією інформатизації, щоб вказати на всю важливість передачі інформації в сучасному суспільстві. Сьогодні цей процес помітно прискорився, оскільки 20 століття принесло людині безліч нових технологій, за допомогою яких транслювати інформацію можна в онлайн-режимі в дуже великих обсягах і буквально в будь-яку точку планети та навіть за її межі.
     Соціальний прогрес, активний розвиток науки зробили інформацію більш доступною для людей. Сьогодні у Всесвітній день інформації обов'язково згадують про таке поняття, як інформаційний вибух. Так прийнято називати  постійне та стрімке накопичення інформації у світі.
     Інформація, в широкому сенсі, - відомості, що передаються одними людьми іншим людям усним, письмовим або будь-яким іншим способом (наприклад, за допомогою умовних сигналів, з використанням технічних засобів і т. п.), а також сам процес передачі або отримання цих відомостей. Тож, бажаємо, щоб Ви ніколи не відчували брак інформації.
 
Категорія: Подія дня | Переглядів: 833 | Додав: WWWWW_W | Дата: 26.11.2012 | Коментарі (0)


Хостинг від uCoz Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 ¦ Розробка та дизайн: Іван Соколов