Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
Подія дня [669]
Висвітлюються цікаві новини
Книжкова новинка [923]
Новинки літератури та періодики, що надходить до фондів бібліотеки
Наші інтерв’ю [22]
Інтерв’ю з користувачами бібліотеки, колегами, відомими людьми Рокитнівщини
Колонка оголошень [138]
Оголошення про заходи бібліотеки, району
Book-симпатія [88]
Читацькі вподобання наших користувачів
Пошук
Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Наше опитування
Оцініть наш блог
Всього відповідей: 1110
Друзі сайту




    






Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


П`ятниця, 03.05.2024, 03:58ГоловнаРеєстраціяВхід
БІБЛІОNEWS
блог Рокитнівської центральної районної бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2015 » Травень » 22 » 22 травня 2015 року - 70 років від дня народження Юрія Євгеновича Рибчинського (1945), українського поета, пісняра, драматурга.
11:44
22 травня 2015 року - 70 років від дня народження Юрія Євгеновича Рибчинського (1945), українського поета, пісняра, драматурга.

     Рибчинський Юрій Євгенович (1945), відомий український поет, драматург, сценарист, заслужений діяч мистецтв України, один із основоположників сучасної української естрадної пісні.

     У творчому доробку пісняра понад три тисячі пісень, а поет продовжує дивувати своєю плідною роботою. З-під пера майстра виходять все нові й нові пісні, що прикрашають репертуар найпопулярніших виконавців не тільки в Україні, а й в Росії, Білорусії, Грузії.

     За вагомий особистий внесок у розвиток української культури і мистецтва, багаторічну плідну творчу діяльність Ю.Є. Рибчинському в 2000р. присвоєно звання Народного артиста України.

     Ю.Рибчинський народився в Києві, в старовинному районі міста — Подолі.
     Серйозно поезією він захопився в 60-ті роки ХХ ст.. То був період високого піднесення й розквіту літературного жанру. Своїми вчителями він вважає Є.О.Євтушенка, якому школяр показав перші поетичні спроби, та відомого українського режисера, поета, а тепер політика — Леся Танюка. Від Л.Танюка юний поет почув про такі імена, як Микола Зеров, Євген Плужник, дізнався про інших — не хрестоматійних — Т.Шевченка, П.Тичину, М.Рильського. Безперечно це відіграло певну роль у визначенні світоглядних позицій Ю.Рибчинського та у формуванні його літературних смаків.

     Навчаючись у Київському університеті, Рибчинський друкує свої поезії в періодичних виданнях. Коли Юрію було вісімнадцять років, його твори з’явилися в популярному журналі «Юність» та газеті «Комсомольская правда». Відтоді ім’я Ю.Рибчинського стало відомим далеко за межами України.

     Основою творчості поета була і залишається вічна тема світової поезії — кохання. В його віршах розкривається складний внутрішній світ людини, звучить тема природи. Він також пише вірші, пов’язані з історією України, її сьогоденням. У доробку Ю.Рибцинського є вірші, які мають політичне забарвлення. У 2003р. з’явився новий неординарний твір митця — поема «Поїзд».

     Доля подарувала Ю.Рибчинському зустріч з талановитим композитором Ігорем Покладом. Він допоміг Юрію відчути й опанувати закони пісенного жанру. Першою їх спільною роботою була пісня «Очі на піску», наступною — «Забудь». З цих пісень почалася творча кар’єра Ю.Рибчинського як поета-пісняра. Потім були широковідомі й улюблені пісні «Зелен клен», «Тиха вода», «Чарівна скрипка», «Дикі гуси» та ін. Пісня «Дикі гуси» набула такої популярності, що давно вже вважається народною.
     Співпраця з такими талановитими композиторами, як В.Івасюк («Кленовий вогонь», «У долі своя весна»), Б.Монастирський (шкільний цикл пісень), Є.Ханок («Верба») зміцнила успіх поета. Разом з незабутнім І.Шамо написана чудова пісня «Три поради» («Край дороги не рубай тополі»), що ввійшла до золотого фонду української естрадної пісні.

     З роками зростали популярність й авторитет Ю.Рибчинського, розширювалося коло композиторів, з якими він працював. Загалом їх понад 150. Серед них — М.Мозговий, В.Мулявін, М.Дунаєвський, І.Демарін, А.Укупник, Є.Крилатов. проте Юрій Євгенович завжди вважав основними своїми співавторами І.Поклада і В.Ільїна.
     Цілу низку пісень поет написав разом з Г.Татарченком. Однією з найпопулярніших є, присвячена Олегові Блохіну «Віват, король!». Цим творчим колективом створена відома вітчизняна рок опера «Біла ворона». Її успіх зумовлений злободенністю, цікавими образами й сучасною музичною формою.

     Пісні Ю.Рибчинського звучать на престижних міжнародних конкурсах. З його піснями перемагають, стають лауреатами такі виконавці, як Руслана Лисичко, Наталя Могилевська, Катя Чужинська.

     Своєрідним підсумком багаторічної творчої біографії Пісняра є випуск тринадцяти дисків, підготовлений у межах унікального CD-проекту аудікомпанії «Атлантік» «Українська колекція». Ця пісенна антологія складається з 182 творів у виконанні зірок української та російської естради.

     Філософічний і мудрий, дотепний і ліричний Ю.Рибчинський гостро відчуває час і залишається актуальним на кожному етапі свого життя. Митець належить до тієї категорії людей, які вважають себе щасливими, бо живе він на крилах своїх пісень.

Джерела:

http://uk.wikipedia.org/wiki/Рибчинський_Юрій_Євгенович

http://k-ua.net/рибчинський-юрій-євгенович-біографі/

http://ribchinskiy.com

http://www.pisni.org.ua/persons/105.html

Твори:

http://www.pisni.org.ua/persons/105.html

http://ribchinskiy.com/ru/activitypoet/poetryliterature.html

Категорія: Подія дня | Переглядів: 577 | Додав: WWWWW_W | Рейтинг: 0.0/0
   
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Хостинг від uCoz Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 ¦ Розробка та дизайн: Іван Соколов