Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
Подія дня [669]
Висвітлюються цікаві новини
Книжкова новинка [923]
Новинки літератури та періодики, що надходить до фондів бібліотеки
Наші інтерв’ю [22]
Інтерв’ю з користувачами бібліотеки, колегами, відомими людьми Рокитнівщини
Колонка оголошень [138]
Оголошення про заходи бібліотеки, району
Book-симпатія [88]
Читацькі вподобання наших користувачів
Пошук
Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Наше опитування
Оцініть наш блог
Всього відповідей: 1110
Друзі сайту




    






Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


П`ятниця, 29.03.2024, 16:41ГоловнаРеєстраціяВхід
БІБЛІОNEWS
блог Рокитнівської центральної районної бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 152 153 154 155 156 ... 184 185 »

Безтурботне літо. Канікули - чарівна  пора. Хто не здає екзаменів ходить до літнього табору, який працює при Рокитнівській ЗОШ №3.

Сьогодні, 6 червня 2013 року учні 10-А класу, з вчителем української мови та літератури Марією Петрівною Ониськевич, прийшли на екскурсію в Рокитнівську районну бібліотеку. Працівники бібліотеки Антоніна Боровська та Валентина Лінкевич ознайомили присутніх з книжковим фондом бібліотеки. Фонд бібліотеки представлений не тільки в паперовому вигляді  а й на  електронних носіях. Створена електронна база творів української  та зарубіжної літератури на допомогу вивченню шкільної програми для учнів 9-11 класів, краєзнавчий куточок, де зібрано літературу про наш край та твори письменників Рівненщини. Тут на електронних носіях зібрано легенди нашого краю, історію сіл Рокитнівщини та інше. Ознайомили з Пунктом Доступу Громадян до офіційної інформації. Розповіли про роботу Інтернет центру, який працює при читальному залі бібліотеки. Ознайомили з періодикою, яку одержує читальний зал.

Валентина Лінкевич.

Категорія: Подія дня | Переглядів: 724 | Додав: Ксюша | Дата: 05.06.2013 | Коментарі (0)

Щороку 5 червня світова громадськість відзначає Всесвітній день навколишнього середовища.

15 грудня 1972 р. Генеральна Асамблея ООН проголосила 5 червня Всесвітнім днем навколишнього середовища (резолюція 2994 (XXVII)), який буде проводитись з метою поглиблення суспільного усвідомлення необхідності зберігати і покращувати довкілля. Вибір цієї дати обґрунтовано тим, що саме в цей день відкрилася Конференція ООН із проблем навколишнього середовища (Стокгольм, 1972), за результатами якої створено Програму ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП). Приводом до проведення цієї всесвітньої акції послужило звернення, що надійшло 11 травня 1971 року генеральному секретареві ООН. На конференції були присутні повноважні представники 113 держав світу, у тому числі й Радянського Союзу. Звернення підписали 2200 діячів науки й культури з 23 країн світу. Вони попереджали людство про безпрецедентну небезпеку, що загрожує йому у зв'язку із забрудненням навколишнього середовища.

http://www.calendarium.com.ua/ua/vsesvitnii_den_ohoroni_navkolishnogo_seredovishcha

http://www.vindei.gov.ua/do-vidoma/vazhlivo-znaty/vsesvіtnіj-den-oxoroni-navkolishnogo-seredovishha.html

Категорія: Подія дня | Переглядів: 1154 | Додав: Ксюша | Дата: 05.06.2013 | Коментарі (0)

І знову в режимі відео - конференцзвя’зку, 03 червня 2013 року, в читальному залі Рокитнівської районної бібліотеки, відбувся круглий стіл на тему: «Соціальний захист дітей - інвалідів та дітей з вадами розвитку».

Присутні всі служби райцентру, які займаються цим питанням, які представляють: Л.О. Пишняк – заступник голови райдержадміністрації; С.І. Бунько – головний спеціаліст служби у справах дітей райдержадміністрації; М.А.Киркова – начальник управління праці та соціального захисту населення; І.Ф.Наумович – заступник головного лікаря з дитинства та пологової допомоги; Л.Й.Федорович – начальник відділу молоді та спорту райдержадміністрації; В.М.Григор’єва – директор Рокитнівського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та інші.

Ставилось питання звернути увагу служб медицини, освіти, соціального захисту та інших, які займаються цим питанням, скоординувати свою роботу, охопити дітей даної категорії увагою та піклуванням.

Після закінчення круглого столу присутні жваво обговорювали почуте. Свої пропозиції висловила Гречко Т.М., яка запропонувала об’єднати свої зусилля всім службам і разом співпрацювати її підтримала Пишняк Л.О.

Валентина Лінкевич

Категорія: Подія дня | Переглядів: 617 | Додав: Ксюша | Дата: 03.06.2013 | Коментарі (0)

Людина — найцінніший скарб.
 Кожен із вас - особистість,
 і саме такої людини, як ви,
 більше на Землі немає і не буде.

 Щороку в перший день літа відзначається Міжнародний день захисту дітей - прекрасне свято радості та надії. Адже саме в дітях ми хочемо бачити здійснення своїх мрій і сподівань. Прагнемо, щоб вони росли здоровими та радісними, прославляли свої родини і рідний край. Це одне з найстаріших міжнародних свят.

Історія виникнення Дня захисту дітей:

За однією з версій, у 1925 році Генеральний консул Китаю в Сан-Франциско зібрав групу китайських дітей-сиріт і влаштував для них святкування Дуань-у Цзе (Фестивалю човнів-драконів), дата якого якраз припала на 1 червня. Завдяки щасливому випадку, день збігся і з часом проведення "дитячої" конференції в Женеві.

Категорія: Подія дня | Переглядів: 811 | Додав: WWWWW_W | Дата: 31.05.2013 | Коментарі (0)

 

Друзі, запрошуємо вас до читання книги подарованої автором «Крізь пекло на землі!..». На часі, подарувала книгу, нашій бібліотеці, Любов Василів-Базюк – письменниця, дослідниця, громадський і церковний діяч. Її ім’я добре відоме на Волині, в Україні, українській діаспорі на Заході. У воєнне лихоліття родина переїхала до Торонто. Де мала сім’ю, працю за фахом, можливість творити в ім’я України, свого народу.

«Крізь пекло на землі»: історичний роман, в якому розповідається про життя українців, котрі пережили «пекло на землі», штучно створене загарбницькою московсько-комуністичною владою. Її представники не зупинялися ні перед чим, аби тільки звіль­нити наші землі від ненависного їм свідомого українського населення. Авторка аналізує причини втрати українцями національного духу та прагнення відстоювати важко здобуту незалежність.

В основі твору лежать історичні факти та спогади самої письмен­ниці, а також її земляків.

Запали в душу слова авторки: «Я і в Торонто вічно живу Україною. Україна не лише в моїм серці, душі; вона в моїх дітях, внуках, моїх справах, моїх творах. Без мене то ти будеш жити Україно, а я без тебе задихнуся».

                                                                                  КОРИСНОГО ЧИТАННЯ!

                                                                                            Валентина Лінкевич.

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 556 | Додав: Ксюша | Дата: 29.05.2013 | Коментарі (0)

У 2002 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 29 травня Міжнародним днем миротворців (International Day of United Nations Peacekeepers). Цей день покликаний віддати належне самопожертві і самовідданій відданості миротворців, що несуть службу по всьому світу. Він знаменує собою те, що було зроблено ООН у різних країнах для полегшення страждань та примирення ворогуючих сторін.

Коли в цей день у 1948 році Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй заснувала першу місію з підтримки миру, мало хто з присутніх у залі Ради міг уявити, до якої міри зміниться миротворча діяльність Організації Об'єднаних Націй.

Час легко озброєних миротворців, що здійснюють піше патрулювання вздовж лінії припинення вогню між суверенними державами, давно пішло в минуле. Нинішні миротворчі операції Організації Об'єднаних Націй набувають все більш складний і багатоплановий характер, вони не обмежуються перевіркою дотримання режиму припинення вогню, а фактично вирішують завдання відбудови країн, які опинилися на межі краху, часто після тривали десятиліттями конфліктів.

Військовослужбовці в блакитних касках та їх цивільні колеги спільними зусиллями організовують вибори, беруть активну участь у реформуванні поліції і судової системи, займаються заохоченням і захистом прав людини, стверджують принципи рівності чоловіків і жінок, організовують добровільне роззброєння колишніх комбатантів, проводять розмінування територій, підтримують заходи з повернення біженців та переміщених осіб в їх рідні місця.

Ця безцінна робота пов'язана з ризиком. Сьогодні в 18 операціях, керованих Департаментом операцій з підтримки миру, служать більше 72 000 військовослужбовців і 15 000 цивільних осіб, і, таким чином, Організація Об'єднаних Націй є найбільшою в світі багатосторонньою організацією, що вирішує завдання постконфліктної стабілізації.

В Україні офіційно відзначається  з 2003 р. Свято було встановлено в Україні після офіційного звернення Асоціації миротворців України до Президента України «…ураховуючи вагомий внесок миротворців у підтримання стабільності у різних регіонах планети та підтримуючи рішення Генеральної Асамблеї ООН…» згідно з Указом Президента України «Про Міжнародний день миротворців» від 30 квітня 2003 р. № 374/2003.

 

ДЖЕРЕЛА:
Категорія: Подія дня | Переглядів: 947 | Додав: WWWWW_W | Дата: 28.05.2013 | Коментарі (0)

     Костянтин Максимович Зіньківський(*17 (29) травня 1873, м. Бердянськ (Таврійська губернія)– †28 березня 1959, м. Бердянськ, Запорізька область) – український поет, перекладач та педагог, автор україномовного перекладу поеми «Слово о полку Ігоревім».

Біографія
     Костянтин Зіньківський народився 17 (29) травня 1873 у Бердянськ на Таврійської губернії у родині портового вантажника, в якій він був найстаршим з 11 дітей.
     Освіту він здобув у початковій школі та трикласному училищі у м. Бердянську, а також у Феодосійському учительському інституті, який закінчив 1892 року.
     У 1892 році він став вчителем математики повітового училища у м. Кишинів та м. Сороки.
     1894 року він повернувся до України, і вчителював у Слов'яносербському повіті Катеринославської губернії, а також у Нікополі, Херсоні, Павлограді, Катеринославі та Маріуполі.
     У 1917 році Костянтин Зіньківський обійняв посаду шкільного інспектора у м. Павлоград Катеринославської губернії.
     1922 року став окружним інспектором народної освіти на Кубані, де працював до квітня 1926 року. По тому він став завідувачем трудової школи імені І. Франка, і обіймав цю посаду до 1930 року.
     Працював на посадах викладача математики Бердянського педагогічного технікуму, інструктора-методиста райвно, завідувача навчально-методичного бюро Першотравневого заводу.
     Загалом на вчительській ниві працював більше 60-ти років.
     Костянтин Зіньківський помер 28 березня 1959 у м. Бердянську Запорізької області, де був і похований.

Творчий доробок
     Почав Костянтин Зіньківський творчу діяльність на початку ХХ століття. Приятелював з учителем Сергієм Сергєєвим та істориком Дмитром Яворницьким.
     Він є автором низки творів: україномовний переклад поеми «Слово о полку Ігоревім» (написано 1906, повністю опубліковано у 1967) поема «Зруйнований мур» (1906) вірші «Морська царівна» (1908), «Прийде час» (1909), «Весняний ранок» (1909).
     Костянтин Зіньківський публікував власні поезії та переспіви з Гайнріха Гейне у журналах «Зоря» (м. Москва), «Рідний край» (м. Полтава), «Молода Україна».
Категорія: Подія дня | Переглядів: 729 | Додав: WWWWW_W | Дата: 28.05.2013 | Коментарі (0)

Валентин Костянтинович Лагода (справжнє прізвище Лагодзинський) народився 27 травня 1913 р. в с. Степанцях на Черкащині в сім’ї службовця.

З 1930 р. працював у пресі, потім на радіо, водночас навчався в Дніпропетровському університеті. Учасник Великої Вітчизняної війни. Друкується з 1931 р. Поет-лірик, гуморист і сатирик. Пише і для дітей. Видав комедію «Заяча позиція». Перша книжка поезій «Квітень» вийшла 1953 р. В ліриці В. Лагоди  — відлуння полум’яних літ, патріотичні, особисті мотиви. Сатирико-гумористичними творами поет «віддає належне» хапугам, бюрократам, бракоробам і неробам, висміює міщанські звичаї в побуті тощо.

Вийшли збірки поезій: «Що посієш, те й пожнеш» (1955), «Мокрим рядном» (1958), «Натхнення» (1960), «Хоч круть, хоч верть» (1962), «Деруни й розтягаї» (1966), «Віддамо належне» (1967), «Сатана у целофані» (1971), «Цвіт і тля» (1973), «Вимушена посадка» (1983), «Гумор, сатира, лірика» (1983) та ін.

 
Категорія: Подія дня | Переглядів: 843 | Додав: WWWWW_W | Дата: 27.05.2013 | Коментарі (0)

Це свято було встановлено постановою Президії Верховної Ради Української РСР від 30.01.91 N 568-I «Про День слов’янської писемності і культури».

 

Щорічно 24 травня у всіх слов’янських країнах урочисто прославляють святих Кирила і Мефодія — творців слов’янської писемності.

 

24 травня православна церква згадує святих рівноапостольних братів Кирила і Мефодія. Брати були православними ченцями, слов’янську абетку створили у грецькому монастирі.

 

Слов’янська писемність була створена в IX столітті, близько 862 року. Новий алфавіт отримав назву «кирилиця» на ім’я візантійця Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому в богоугодній справі освіти слов’янських народів старший брат Мефодій.

 

Кирило створив слов’янську абетку на основі грецької, суттєво змінивши її, щоб передати слов’янську звукову систему. Були створені дві абетки — глаголиця і кирилиця.

 

Святкування пам'яті святих братів ще в старі часи мало місце у всіх слов'янських народів, але потім, під впливом різних історичних і політичних обставин, було забуте. На початку XІX століття, разом із відродженням слов'янських народностей, відновилася й пам'ять про слов'янських первоучителів. У 1863 році на Русі була прийнята постанова святкувати пам'ять святих Кирила й Мефодія 11 травня (24 травня за новим стилем).

 

Одночасно зі створенням абетки було розпочато роботу над перекладом з грецької на слов'янську Євангелія та Псалтиря. Кирило та Мефодій переклали зі старогрецької мови багато книг, що започаткувало слов'янську літературну мову і книжкову справу. У середньовічній Європі слов'янська мова стала третьою мовою після грецької та латинської, за допомогою якої поширювалося слово Боже.

 

Двадцятирічна просвітницька діяльність Кирила та Мефодія і їх учнів мала всеслов’янське значення: вони підняли освіту і спільну культуру слов’янських народів на високий щабель, заклавши тим самим основи церковнослов’янської писемності, фундамент усіх слов`янських літератур.

 

... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 761 | Додав: WWWWW_W | Дата: 23.05.2013 | Коментарі (0)

     Смик Н.В.
     Колючі шипи надії: оповідання / Ніна Василівна Смик. - К. : ДП «Інформ.-аналіт. агентство», 2013. –  с. 160
 
       З десятою книгою Ніни Смик ми поринаємо у таємничий світ людської душі, ходимо життєвими стежками її героїв, таких як і ми з вами людей. Скільки доріг, ситуацій, можливостей болю, щастя, усмішок і надії випадає на життя однієї людини.    
Ніна Смик усе це бачить, відчуває і зображує на сторінках чергової книги.
 
Книгу в користування можна взяти на абонементі нашої бібліотеки.
ПРИЄМНОГО ЧИТАННЯ
Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 771 | Додав: WWWWW_W | Дата: 20.05.2013 | Коментарі (0)


Хостинг від uCoz Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 ¦ Розробка та дизайн: Іван Соколов