Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
Подія дня [669]
Висвітлюються цікаві новини
Книжкова новинка [923]
Новинки літератури та періодики, що надходить до фондів бібліотеки
Наші інтерв’ю [22]
Інтерв’ю з користувачами бібліотеки, колегами, відомими людьми Рокитнівщини
Колонка оголошень [138]
Оголошення про заходи бібліотеки, району
Book-симпатія [88]
Читацькі вподобання наших користувачів
Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Наше опитування
Оцініть наш блог
Всього відповідей: 1110
Друзі сайту




    






Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Четвер, 18.04.2024, 04:40ГоловнаРеєстраціяВхід
БІБЛІОNEWS
блог Рокитнівської центральної районної бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 142 143 144 145 146 ... 184 185 »

       Народився Гнат Майстренко на Київщині в сім'ї колгоспника. Коли настав час іти до школи - почалася війна. Навчання майбутній письменник розпочав лише після того, як Радянська Армія звільнила його рідне село від гітлерівських загарбників. Закінчивши десятирічку, він працював, потім служив в армії на Крайній Півночі. Звідти Г.Майстренко повернувся в рідне село, працював бухгалтером і одночасно редактором на громадських засадах у багатотиражці "Вперед". В 1970 році він закінчив Київський інститут народного господарства.

       Літературну працю Гнат Петрович Майстренко починав сількором, перейшовши згодом від заміток та нарисів до невеличких оповідань, переважно про життя природи. 1979 року побачила світ його перша книжка для дітей - збірка "Незвичайні пасажири". Далі вийшли друком збірки оповідань "Весняний передзвін"(1980), "Кому співав жайвір"(1983), "Хто кого піймав"(1987). В цих оповіданнях Г.П.Майстренко з великою любов'ю та легким гумором розповідає про свої спостереження над домашніми й дикими тваринами, про цікаві випадки в їхній поведінці, свідком яких був він сам чи його друзі.

Гнат Майстренко був змалку закоханий у рідну природу. Він спостерігав і вивчав життя різних пташок та звірят і добре знав їхні повадки. Одного разу, завзятого природолюба просто-таки вразила наша звичайна синичка. Ця ляклива пташина звила гніздечко під вагоном рухомого складу. І, переїжджаючи з ним десятки кілометрів з місця на місце, вона все ж вивела й вигодувала своїх маленьких "мандрівників". Іншого разу Г.Майстренка збила з пантелику хитрюща лисиця, яка вміла ловити рибу, а відпочивала майже на самій верхівці ялини в старому сорочому гнізді. Незабутніх вражень додав кмітливий заєць, який зумів прокататися озером верхи на собаці, а потім стрибнув на берег і зник в чагарнику. Як же було не розказати про такі цікаві випадки іншим! Отак з-під пера молодого природознавця і з'явилися оповідання для дітей - "Незвичайні пасажири", "Найхитріша лисиця", "Заєць і Нерона" та інші.

Джерело:

http://www.chl.kiev.ua/default.aspx?id=1507

Категорія: Подія дня | Переглядів: 997 | Додав: Ксюша | Дата: 03.01.2014 | Коментарі (0)

03 січня 2014 року розпочинається реєстрація осіб, які виявили бажання взяти участь у зовнішньому незалежному оцінюванні. Абітурієнти матимуть можливість подати реєстраційні документи до 5 березня.

З детальною інформацією про порядок подання документів, необхідних для здійснення реєстрації, можна ознайомитися у розділі «Реєстрація». Українського Центру Оцінювання Якості Освіти за посиланням - http://testportal.gov.ua/register/.

Завантажити Програму створення заяви-реєстраційної картки особи, яка бажає пройти зовнішнє незалежне оцінювання в 2014 році, що розміщена на веб-сайті Українського центру оцінювання якості освіти (http://testportal.gov.ua/) можна скориставшись Інтернет-центром нашої бібліотеки (безкоштовно). ЗАПРОШУЄМО!


Категорія: Подія дня | Переглядів: 607 | Додав: Ксюша | Дата: 03.01.2014 | Коментарі (0)

Пота́пенко В'ячесла́в Опана́сович (*21 грудня 1863 (2 січня 1864), село Веселий Кут (Березань) поблизу Миколаєва — †8 серпня 1937, Краснодар, тюрма НКВД СССР) — український письменник і актор.

Жертва сталінського терору.

Біографія.

Народився у шляхетній українській родині козачого походження.

Навчався в юнкерській школі в Петербурзі. В 1883–1900 був актором у трупах Марка Кропивницького та Миколи Садовського. З 1904 жив у Катеринодарі (тепер Краснодар), видавав газету «Нова зоря» (рос. «Новая заря»).

Пережив Голодомор 1932-1933 на Кубані. Але 1937 заарештований групою НКВД та розстріляний ними у краснодарській катівні.

Родина письменника довгий час підтримувала вигадку спецслужб, згідно з якою Потапенко був в'язнем до 1942 року і нібито самі комуністи звільнили його перед приходом німецьких військ і той навіть став сталінським диверсантом «в тилу ворога».

Творчість.
Категорія: Подія дня | Переглядів: 741 | Додав: WWWWW_W | Дата: 02.01.2014 | Коментарі (0)

Васи́ль Миха́йлович Гре́ба (*2 січня 1939, Залужжя) — прозаїк.

Народився 2 січня 1939 р. в с. Залужжя Мукачівського району Закарпатської області.

Закінчив факультет журналістики Львівського університету ім. І. Франка. Працює заступником головного редактора Мукачівської газети «Панорама».

Окремими книгами вийшли «Зрушений пласт», «Гомін ранку», «Вже сходить сонце», «Поруч — ветерани», «Зелені висоти», «Честь», роману «Спаленої землі не буде».

Джерело:
Категорія: Подія дня | Переглядів: 541 | Додав: WWWWW_W | Дата: 02.01.2014 | Коментарі (0)

ДОРОГІ ДРУЗІ!
Ми щиро з Новим роком Вас вітаєм,
Здоров’я, миру і добробуту бажаєм, 
Щоб всюди злагода і радість панувала. 
Щоб усмішка усіх Вас прикрашала, 
Йде Новорічна радісна пора. 
Достатку, щастя, успіхів бажаєм 
Вам на добро – на многії літа!
Колектив Рокитнівської ЦСПШБ
 
Категорія: Подія дня | Переглядів: 671 | Додав: WWWWW_W | Дата: 31.12.2013 | Коментарі (0)

     Красю́к Петро́ Харито́нович (1 січня 1924, село Трахтемирів, Черкаська область — січень 2008, село Висоцьк, Рівненська область) — відомий український поет-сатирик, байкар.
     Більше піввіку жив у с. Висоцьк Петро Харитонович Красюк. Від широкого Дніпра до Горині пролягла його життєва дорога, від нашого Поліського краю до столичного Києва і до всієї України, а також далеко за її межі простелився його творчий шлях. Народився він 1 січня 1924р. у селянській родині в с.Трахтемирів Канівського району Черкаської області. Після закінчення семирічки вчився у Переяслав-Хмельницькому педагогічному училищі, два курси якого встиг закінчити до війни. У 1943р. гітлерівці вивезли юнака на примусові роботи до Німеччини. Після війни завершив навчання і був направлений вчителем на Рівненщину.
     Відтоді, з 1946р., почав працювати вчителем Висоцької середньої школи. У 1958р. заочно закінчив українське відділення філологічного факультету Рівненського державного педагогічного інституту. У цій школі працював усе життя.
     Уже з перших років учителювання він почав публікувати свої твори у місцевий і обласній пресі. У 1957р. вийшла його перша книжка «Байки і гуморески». Згодом побачили світу різні роки книги «Яке коріння, таке й насіння» і «Премійований Кіт». За ці збірки, які викликали широкий резонанс серед читачів, у 1965р. Петра Красюка було прийнято у члени Спілки письменників України. І ось уже сорок років він у цій творчій організації.
      За своє активне життя видав уже два десятки книжок сатири і гумору, кілька з них вибраного. Його творчість відзначена преміями ім. Миколи Максися (1967), ім. Валер'яна Поліщука (1983) та ім. Микити Годованця (1987). У 2003р. в с. Нобель Зарічненського району відбувся перший всеукраїнський фестиваль гумору «Лауреат Нобельської премії». І першим лауреатом тут став Петро Красюк. І нині він плідно працює на сатирично-гумористичній ниві Його нові твори часто з'являються на сторінках рівненської газети «Вільне слово» (раніше «Червоний прапор»), постійним автором якої він є уже більше 50 років. Друкується патріарх сучасного українського гумору і сатири й у багатьох інших періодичних виданнях.
     Його творчість має широкий розголос, а його ім'я стоїть в одному ряду з відомими творцями байки і сатирично-гумористичних творів в українській літературі Степаном Олійником, Микитою Годованцем, Іваном Сварником, Олександром Ковінькою, Сергієм Воскрекасенком, Петром Сліпчуком та іншими майстрами дотепного слова.
     Високо оцінена його творчість у багатьох рецензіях на його збірки, авторами яких, зокрема, є відомі літературознавці, критики і журналісти Петро Лещенко, Григорій Дем'янчук, Іван Пащук, Володимир Грабоус, Василь Попенко, Георгій Сербін тощо. Наш земляк впевнено продовжував кращі традиції українського гумору, творчо розвивав їх.
     Про життєвий і творчий шлях письменника йдеться у літературному портреті Георгія Сербіна «Петро Красюк» (2001), де у розділах під промовистими назвами «Полісся - його земля, душа і пісня», «Школа байкарства», «Весела штука - гумор» і «Роки дух не зломили» сказано багато добрих слів про його життєві будні, широку художню палітру його доробку, актуальність і злободенність звучання байок, гуморесок, смішинок.
Категорія: Подія дня | Переглядів: 927 | Додав: WWWWW_W | Дата: 31.12.2013 | Коментарі (0)

Юрій Оліферович Збанацький - народився 1 січня 1914 р. в с. Борсуків (нині Чернігівської області). 1937 р. закінчив Ніжинський педагогічний інститут. Учителював, був на партійній та журналістській роботі.

У роки Великої Вітчизняної війни командував партизанським загоном, пізніше — з’єднанням. За бойові заслуги йому присвоєно звання Герой Радянського Союзу. У 1944 р. працював в Українському штабі партизанського руху, 1944—1945 рр. — в Комісії з історії Великої Вітчизняної війни. У 1945—1950 рр. викладав у Київському педагогічному інституті (1946—1949 — декан філологічного факультету). У 1972—1981 рр. очолював Київську організацію СПУ.

Друкуватися Ю. Збанацький почав з 1944 р. і спершу заявив про себе творами для юних читачів. Повість »Таємниця Соколиного бору» (1949) по праву ввійшла до скарбниці літератури для дітей та юнацтва. Писав твори для дітей і в наступні роки.

У збірках оповідань «Над Десною» (1951), «Старший брат» (1952), «Незабутнє» (1953), повістях «Лісова красуня» (1955), «Єдина» (1959), романах «Ми не з легенди» (1973), «Червона роса» (1981) та інших змалював мужність і героїзм народу в боротьбі проти німецько-фашистських загарбників. Актуальні питання сучасного життя, зокрема громадянська активність, людяність, відображені в повісті «Між добрими людьми» (1955), романі «Хвилі» (1967; за цей роман отримав Державну премію УРСР ім. Т.Шевченка, 1970). В історично-біографічному романі «Сеспель» (1961; отримав літературну премію Чуваської АРСР ім. М. Сеспеля, 1967) створив образ мужнього чуваського поета-революціонера. У драмі «Пройти крізь вогонь» (1984) відтворив героїчні сторінки з життя генерала М. П. Кирпоноса.

За романи «Кують зозулі» (1975), повісті «Курилові острови» (1963), «Героподвія» (1966), «Ленінка» (1970) та ін. удостоєний премії ім. Лесі Українки (1975). Повісті «Між добрими людьми», «Морська чайка», «Курячий бог», роман «Сеспель» екранізовані на Київській кіностудії ім. О. П. Довженка. За сценаріями Ю. Збанацького поставлені кінофільми 2Таємниця партизанської землянки», «Чекайте зв’язкового».

Твори Ю. Збанацького перекладено багатьма мовами світу.

Помер у 1994 р.

Вшанування пам'яті

Ім'я Юрія Збанацкого занесено в Книгу Почесну Трудової Слави та Героїзму Чуваської АРСР. Меморіальні дошки встановлені в Києві на будинку по вулиці Михайла Коцюбинського, 2, в якому він жив в 1957–1994 роках (1996; бронза; барельєф; скульптор М. М. Суходолов) ​​і в Чернігові на будівлі колишнього педагогічного технікуму, в якому він навчався в 1930–1931 роках. У районі бойових дій партизанського з'єднання імені Щорса в межиріччі Дніпра і Десни встановлено пам'ятний знак.

Категорія: Подія дня | Переглядів: 854 | Додав: WWWWW_W | Дата: 31.12.2013 | Коментарі (0)

Кацнельсон Абрам Ісакович (* 1 січня 1914, м. Городня Чернігівської області — † 21 серпня 2003, Лос-Анджелес, штат Каліфорнія) — український поет, автор багатьох збірок віршів та книжок про віршознавство, заслужений діяч мистецтв України, лауреат премій ім. Максима Рильського та ім. Івана Кошелівця, член Член Національної Спілки письменників України. Член міжнародного ПЕН-клубу з 1995 року.


З біографії.

Абрам Ісакович Кацнельсон народився 1 січня 1914 р. в м. Городні на Чернігівщині в сім'ї вчителя математики.

Закінчив Київський університет (1939) та аспірантуру з теорії літератури.

Працював кореспондентом «Литературной газеты» по Українській РСР.

Учасник Німецько-радянської війни.

Нагороджений двома орденами Вітчизняної війни 2-го ст., Червоної Зірки, медалями та Почесною грамотою Президії Верховної Ради УРСР і Грамотою Президії Верховної Ради УРСР.

... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 783 | Додав: WWWWW_W | Дата: 31.12.2013 | Коментарі (0)

Василь Трохимович Бондар народився 31 грудня 1923 р. в с. Бурбино на Полтавщині.

Навчався в Лубенському вчительському інституті. З початком Великої Вітчизняної війни перебував на спорудженні оборонних укріплень. Потрапив до полону, звідти втік і продовжив боротьбу з окупантами. В липні 1942 р. знов потрапив до полону, був у концтаборах. У травні 1945 р. повернувся на Батьківщину. Закінчив Чернігівський вчительський інститут, вчителював, був на журналістській роботі. Друкувався з 1949 р. В 1959 р. вийшла перша збірка віршів поета «Маки на дроту». Поезія В. Бондаря розповідає про героїчний опір і боротьбу в’язнів концтаборів, вона пройнята ідеєю солідарності борців-антифашистів. Виступав і в прозових жанрах (повісті «Листя летить проти вітру», «Вільгельм Тель з-під Полтави», «Рідні пороги» та ін.)


Творчість.

Почав друкуватися 1947року.

1959 року вийшла перша збірка віршів поета «Маки на дроті», (помилково було надруковано «... на дроту»). Далі друкувались: повісті «Листя летить проти вітру» (1963), «Вільгельм Тель з-під Полтави», « Рідні пороги», збірка оповідань «Лебеді летять на південь» (1965), збірка «Поезії» (1968), «Зоре моя непогасная», «Сонце під хмарами» тощо. Поезія В. Бондаря розповідає про героїчний опір і боротьбу в’язнів концтаборів, вона пройнята ідеєю солідарності борців-антифашистів.

Помер 24 вересня 1969 р.

... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 607 | Додав: WWWWW_W | Дата: 30.12.2013 | Коментарі (0)

Василь Павлович Сичевський - український письменник, поет, режисер і драматург народився 31 грудня 1923 року в м. Фастові.

Воював на Північно-Західному, Степовому і Другому Українських фронтах. На пам’ять лишилися ордени і медалі, в тому числі і медаль „За оборону Києва”.

Після закінчення Київського інституту театрального мистецтва ім.. І. Карпенка-Карого обіймав різні посади: заступника редактора газети „Радянська культура”, режисера, директора Української студії хронікально-документальних фільмів та ін.

Василь Сичевський – заслужений працівник культури, член трьох творчих спілок: письменників, кінематографістів, театральних діячів. За його творами зняті кінофільми: „Ніч перед світанком”, „Украдене щастя”, „Платон мені друг”, „Спокута чужих гріхів”. Захоплюють читача п’єси: „Гордіїв вузол”, „Не зрадь себе”, „Чаклунка Синього виру”, „Земні тривоги”, романи „Чорний лабіринт”, „У кожного своє пекло”, „Підірваний рай”. Та ін.

Джерела:
Категорія: Подія дня | Переглядів: 975 | Додав: WWWWW_W | Дата: 30.12.2013 | Коментарі (0)


Хостинг від uCoz Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 ¦ Розробка та дизайн: Іван Соколов