Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
Подія дня [669]
Висвітлюються цікаві новини
Книжкова новинка [923]
Новинки літератури та періодики, що надходить до фондів бібліотеки
Наші інтерв’ю [22]
Інтерв’ю з користувачами бібліотеки, колегами, відомими людьми Рокитнівщини
Колонка оголошень [138]
Оголошення про заходи бібліотеки, району
Book-симпатія [88]
Читацькі вподобання наших користувачів
Пошук
Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Наше опитування
Оцініть наш блог
Всього відповідей: 1110
Друзі сайту




    






Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


П`ятниця, 29.03.2024, 09:20ГоловнаРеєстраціяВхід
БІБЛІОNEWS
блог Рокитнівської центральної районної бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » Подія дня
« 1 2 ... 62 63 64 65 66 67 »
«Радіо: засіб масової інформації,
слухаючи яке ще ніхто не зіпсував зору»
— Уолт Стрітіфф
     З 1945 року День радіо відзначається щорічно 7 травня і вважається святом працівників всіх галузей зв’язку, радіоаматорів і радіожурналістів.
     Поява цього свята нерозривно пов'язана з діяльністю видатного російського електротехніка Олександра Попова, який одним з перших спробував перетворити електромагнітні коливання в зрозумілу ретрансляційну людську мову і таким чином створив перший прототип радіоприймача.
     Саме у цей день 1895 Олександр Степанович Попов здійснив перший сеанс радіозв’язку і продемонстрував світові перший радіоприймач.
Вперше ця дата була урочисто відзначена в СРСР у травні 1925 року.


Підготувала О. Лісовець ... Читати далі »
Категорія: Подія дня | Переглядів: 984 | Додав: Ксюша | Дата: 07.05.2012 | Коментарі (0)

«Той хто впав духом гине раніше терміну»
— Омар Хайям

 

Міжнародний день боротьби за права інвалідів світова спільнота відзначає 5 травня.

Ні одна категорія громадян не повинна залишитися без уваги влади. Незалежно від національності, релігії, майнового стану, стану здоров’я.

У нас кажуть - інваліди. На Заході - люди з обмеженими можливостями здоров’я. По суті - одне й те саме, але в Україні інваліди - одна з самих малозахищених верств населення, - вважають борці за їхні права. Кожен п’ятий має пенсію нижче величини прожиткового мінімуму. Багато з них потребують постійного стороннього догляду.

В Україні за останніми офіційними статистичними даними кількість інвалідів зростае. Щороку інвалідами стають декілька тисяч чоловік.

У 1983 р. Організація Об‘єднаних Націй почала проводити так зване Десятиліття інвалідів. Десятиліття було покликане стати періодом підвищення інформованості і вживання заходів в цілях поліпшення положення інвалідів і забезпечення для них рівних можливостей.

У 1992 р. в ознаменування закінчення циклу Генеральна асамблея ООН проголосила Міжнародний день інвалідів — 3 грудня. Мета, заради якої проголошуються «дні інвалідів», — повне і рівне дотримання прав людини і участь інвалідів в житті суспільства. Ця мета була визначена в Усесвітній програмі дій відносно інвалідів, прийнятою Генеральною асамблеєю ООН в 1982 р.

Проблемам фігурантів сьогоднішнього дня в Україні присвячена величезна кількість офіційних нормативних документів. Один з основних є — Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21 березня  1991 р., даний документ визначає основи соціального захисту інвалідів в України і гарантує їм рівні з усіма іншими громадянами можливості для участі у всіх сферах життя суспільства, варто також згадати про Закон України «Про реабілітацію інвалідів в Україні» від 6 жовтня 2005 р., який відповідно до Конституції України визначає основні принципи створення правових, соціально-економічних, організаційних умов для усунення або компенсації обмежень життєдіяльності, викликаних порушенням здоров’я і функцій організму, функціонування системи підтримки інвалідами фізичного, психічного, соціального благополуччя, сприяння ним в досягненні соціальної і матеріальної незалежності, а також Указ Президента «Про додаткові невідкладні заходи щодо створення сприятливих умов для життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями» від 18 грудня 2007 р.

  На жаль, життя людей з обмеженими фізичними можливостями продовжує залишатися дуже складним. Такі проблеми, як недолік спецпристосувань для пересування, складність отримання освіти, брак робочих місць і невелика грошова допомога, позбавляють інвалідів можливості вести повноцінний спосіб життя й ізолюють їх від суспільства.

    Тим часом, хоча інваліди обмежені фізично, вони безмежні у своїх здібностях, талантах і прагненні до самовираження. Завдяк ... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 1264 | Додав: WWWWW_W | Дата: 04.05.2012 | Коментарі (0)

  5 травня виповнюється - 105 років від дня народження Ірини Вільде     (Дарії Макогон-Полотнюк) (1907-1982), української письменниці, автора численних романів, повістей, оповідань з життя Західної України.

Ірина Вільде (справжнє ім'я Дарина Дмитрівна Макогон) - відома українська письменниця народилась 5 травня 1907 року в Чернівцях у родині письменника й педагога Дмитра Макогона. Закінчила гімназію в місті Станіславі (нині - Івано-Франківськ). У 1928-1933 роках навчалась у Львівському університеті. Працювала вчителькою, літературним редактором журналу "Жіноча доля" в Коломиї (1933-1939), була редактором щомісячного додатку до цього журналу - "Світ молоді". У 1945-1949 роках працювала спецкором газети "Правда Украины". 1947 року Ірину обрано депутатом Верховної Ради Української РСР другого скликання. Очолювала Львівську організацію Спілки письменників України. Друкуватися почала з 1930 року, через 5 років отримала літературну премію імені І. Франка за збірку новел "Химерне серце" і повість "Метелики на шпильках". Із 1940 року її прийняли до Спілки письменників СРСР. 1965 року Ірині Вільде за роман "Сестри Річинські" присуджено Шевченківську премію. Письменниця була нагороджена: орденом Трудового Червоного Прапора, орденом Знак Пошани. Померла Ірина Вільде 30 жовтня 1982 року у Львові, похована на Личаківському кладовищі. У жовтні 2006 року було також прийнято окрему постанову Верховної Ради України "Про відзначення 100-річчя з дня народження української письменниці Ірини Вільде". У 2007 році Львівська організація Національної спілки письменників України та народний депутат України Петро Писарчук заснували Всеукраїнську літературну премію імені Ірини Вільде.

ПРО ПИСМЕННИЦЮ

http://uk.wikipedia.org/wiki/Ірина_Вільде

http://photo.ukrinform.ua/ukr/current/photo.php?id=459528

http://dyvensvit.org/osobystist/169-osobystist-statti/4724-vilna-i-neskorena-abo-drama-zhyttja-iryny-vilde

http://dt.ua/SOCIETY/irina_vilde_ne_bula_dikoyu-47130.html

http://vsiknygy.net.ua/shcho_pochytaty/review/620/

ТВОРИ

http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=3395979

... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 1244 | Додав: WWWWW_W | Дата: 03.05.2012 | Коментарі (0)

     Шановна громадо! ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ у громадських обговореннях «Якою має бути бібліотека нашої громади». Долучитися до них можна буде впродовж березня-вересня 2012 року, подавши пропозицію у Рокитнівську центральну районну бібліотеку та всі бібліотеки-філіали району. ВАША ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ  НАС!
     Демократія починається з усвідомлення кожним громадянином причетності до життя своєї держави і прагнення долучитися до створення в ній дієвого суспільства та прозорої та відповідальної влади. Одним із  найважливіших принципів демократичного суспільства є забезпечення конституційного права громадян на вільний доступ до інформації та знань, можливість долучатися до національного надбання та цінностей світової культури.
        Серед усіх закладів культури саме бібліотеки найбільш користуються довірою населення, знають їх потреби та гарантують право на безкоштовне отримання інформаційних послуг. В сільській місцевості книгозбірні залишаються єдиними соціальними, культурно-інформаційними закладами покликаними лобіювати інтереси територіальних громад.
     Проте для більшості громадян існують перешкоди в отримані бібліотечних послуг: застаріла матеріально-технічна база, відсутність належного опалення в більшості сільських філіях, незадовільний рівень комплектування бібліотечних фондів та недостатня поінформованість громадськості щодо діяльності та сучасних можливостей бібліотечних установ.
     На Рівненщині впродовж березня-вересня 2012р. планується проведення громадських обговорень на тему «Якою має бути бібліотека нашої громади?». Ідея даних обговорень ґрунтується на принципах гарантування права громадянам висловити власну позицію та думку про сучасне бібліотечне обслуговування та доступність інформації. 
     Громадські обговорення ... Читати далі »
Категорія: Подія дня | Переглядів: 1034 | Додав: Ксюша | Дата: 28.04.2012 | Коментарі (2)

     Чорно́бильська катастро́фа — екологічно-соціальна катастрофа, спричинена вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції в ніч на 26 квітня 1986 року, розташованої на території України (у той час — Української РСР). Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Відбувся радіоактивний викид потужністю в 300 Хіросім. На думку багатьох людей, зокрема Валентини Семенівні Шевченко, тодішньої голови Президії Верховної Ради УРСР, ця подія так само як офіційна реакція, яка була продемонстрована у Москві, стала однією з причин розвалу СРСР.
     Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики до вибуху на АЕС «Фукусіма-1», як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.
     Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Приблизно 60% радіоактивних речовин осіло на території Білорусі. Близько 200 000 чоловік були евакуйовані із зон забруднення.
     Чорнобильська аварія стала подією великого суспільно-політичного значення для СРСР і світу. Це наклало деякий відбиток на хід розслідування її причин. Підхід до інтерпретації фактів і обставин аварії мінявся з часом і повністю єдиної думки не існує досі.
     Спершу керівництво УРСР та СРСР намагалося приховати масштаби трагедії, але після повідомлень з Швеції, де на Фоксмаркській АЕС були знайдені радіоактивні частинки, які були принесені з східної частини СРСР та оцінки масштабів зараження, розпочалася евакуація близько 130 000 мешканців Київської області із забруднених районів. Радіоактивного ураження зазнали близько 600 000 осіб, насамперед ліквідатори катастрофи. Навколо ЧАЕС створена 30-кілометрова зона відчуження.
 
      Про те, що сталось, не можна забувати. Лише пам’ять і вдячність тих, хто живе на обпаленій радіацією землі, може бути хоч якоюсь винагородою тим, хто поклав на цей «атомний вівтар» своє здоров’я та життя. Пам’ять – це данина живих усім, хто загинув, рятуючи інших. Нехай ніколи не замовкають дзвони людської пам’яті, що не даватимуть забути про трагедію.
 
Категорія: Подія дня | Переглядів: 2620 | Додав: WWWWW_W | Дата: 25.04.2012 | Коментарі (0)

 Віртуальна нагорода «ЧУДО –БЛОГ»
 
     Наш блог отримав віртуальну нагороду «ЧУДО –БЛОГ»
     За це ми вдячні блогу відділу обробки літератури і організації каталогів Волинської ОУНБ імені Олени Пчілки – Бібліологи  http://indentkn.blogspot.com/  
 
 
     За правилами ми повинні передати естафету іншим цікавим блогам:

Категорія: Подія дня | Переглядів: 717 | Додав: WWWWW_W | Дата: 23.04.2012 | Коментарі (0)

Книга є альфа і омега усякого знання,
початок початків кожної науки.
Цвейг С. 

     Всесві́тній день кни́ги й а́вторського пра́ва святкується щороку 23 квітня. 1995 Генеральна конференція ЮНЕСКО обрала цю дату з огляду на її символічність для світової літератури. Адже саме цього дня 1616 року померли Сервантес, Шекспір і де ля Вега, народилися Моріс Дрюон і Володимир Набоков.
     Традиція святкування Дня книжки народилася у Каталонії, де 23 квітня на День Юрія традиційно дарували троянду за кожну куплену книжку. Нині Всесвітній день книги й авторського права святкують у 190 країнах світу.
     Завдяки книзі, перш за все, ми отримуємо доступ до знань, ідей, духовних і моральних цінностей, до розуміння краси та творчих досягнень людини. 
     Носій інформації, основа освіти і творчості, книга дає можливість кожній культурі розповісти про себе, знайомить із звичаями та традиціями різних народів. Книга - це вікно в світ культурного різноманіття, це міст, що сполучає різні цивілізації в часі і просторі. 
     Відзначаючи Всесвітній День книги і авторського права в нинішньому році, ми всі повинні особливу увагу приділити важливій ролі книги у збереженні і примноженні культури кожної держави. Адже книга - це найкращий помічник в наших спільних зусиллях із захисту і збагачення культурної спадщини людства. 

Категорія: Подія дня | Переглядів: 3384 | Додав: Ксюша | Дата: 20.04.2012 | Коментарі (1)

     Міжнародний День Землі - свято чистої води, чистої землі, чистого повітря. День нагадування про екологічні катастрофи, день, коли кожна людина повинна задуматися над тим, що ЗЕМЛЯ потребує турботи й захисту. Цей день покликаний об'єднати людей планети в справі захисту навколишнього середовища, нагадати про те, що планета, яка дарувала нам життя, унікальна й має потребу в турботі і захисті. Ця проблема не має територіальних кордонів та мовних бар'єрів.
 
     Міжнародний день Матері-Землі (на інших офіційних мовах ООН: англ. International Mother Earth Day, ісп. Día Internacional de la Madre Tierra, фр. Journee internationale de la Terre nourriciere) відзначається, починаючи з 2010 року, щорічно 22 квітня. Встановлено Генеральною Асамблеєю ООН в 2009-му році (резолюція № A/RES/63/278).
 
     У резолюції наголошується, що термін «Мати-Земля» загальноприйнятий у багатьох країнах, що він відображає залежність між планетою, її екосистемами і людиною. Пропонуючи всім державам-членам ООН, міжнародним і неурядовим організаціям відзначати «Міжнародний день Матері-Землі», Генеральна Асамблея звертає увагу на те, що свято День Землі вже щорічно відзначається в багатьох країнах. За деякими даними цей Міжнародний день виник на основі відзначається раніше в США Дня дерев.
 
     Спочатку День Землі святкувався у день весняного рівнодення, щоб відзначити момент, коли починається весна (у Північній півкулі) або осінь (у Південній). Проте далі свято набуло значнішої ваги.
 
     Традиція святкування Дня Землі 22 квітня сягає 40-х років XIX сторіччя, коли Дж. Стерлінг Мортон, секретар території штату Небраска (США) запропонував призначити день, який всі мешканці штату присвячували б озелененню. Задум отримав підтримку і вже в 1872 році було висаджено біля мільйона дерев. Традицію проведення Дня Землі було продовжено молоддю США та підтримано дітьми інших країн.
 
      У 1990 році учасниками Дня Землі стали 200 млн. людей із 141 країни світу. І лише в 2009 році Генеральна Асамблея ООН проголосила Міжнародний день Матері-Землі, ухваливши відзначати його 22 квітня.
 
 
 
 
 
 
Підготувала Оксана Лісовець. ... Читати далі »
Категорія: Подія дня | Переглядів: 1684 | Додав: Ксюша | Дата: 20.04.2012 | Коментарі (0)

     Український День навколишнього середовища.
     День навколишнього середовища відзначається в Україні щорічно у третю суботу квітня з 1998 року згідно з Указом Президента України «Про День довкілля» № 855/98. 
     Цього дня громадські організації проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища, очищення водних джерел, озеленення, збереження заповідних об’єктів, поширення екологічних знань. 
     Спочатку свято було задумано для того, щоб відзначити Стокгольмську конференцію з довкілля, яка стала однією з найважливіших в історії екологічного руху. 
     Цього дня була заснована UNEP (United Nations Environment Network) - Екологічна програма ООН, яка зараз є основним організатором та ідеологом Дня довкілля.
     В 2012 році Український День навколишнього середовища припадає на 21 квітня. 
«Прибрався сам – прибери свою планету!»
Антуан де Сент – Екзюпері.
Категорія: Подія дня | Переглядів: 1106 | Додав: Ксюша | Дата: 20.04.2012 | Коментарі (0)

     18 квітня 2012 року о 14. 00 годині у приміщенні центральної районної бібліотеки відбулась Он-лайн конференція "Актуальні питання збереження і відродження культурної спадщини Рівненщини".

Доповіді:
1. Проблеми у сфері охорони історико-культурної спадщини та шляхи їх вирішення (Юрій Калітинський - заступник начальника відділу охорони історико-культурної спадщини і туризму управління культури і туризму Рівненської облдержадміністрації).
2. Моніторинг пам’яток історико-культурної спадщини Рівненської області (Ірина Васильєва - завідуюча відділом охорони культурної спадщини Рівненського обласного краєзнавчого музею).
3. Забезпечення збереження об’єктів, пам’яток археології Рівненської області (Олексій Златогорський - директор ДП «Волинські старожитності»).
4. Археологічні дослідження в м. Рівне у 2007-2010 рр. (Богдан Прищепа - доцент кафедри всесвітньої історії Рівненського інституту слов’янознавства Київського славістичного університету, заступник директора з наукової роботи ДП «Рівненська старовина»).
     Конференцію відвідали педагоги Рокитнівських шкіл, працівники культури, жителі селища.
Категорія: Подія дня | Переглядів: 738 | Додав: WWWWW_W | Дата: 18.04.2012 | Коментарі (0)


Хостинг від uCoz Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 ¦ Розробка та дизайн: Іван Соколов