Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
Подія дня [669]
Висвітлюються цікаві новини
Книжкова новинка [923]
Новинки літератури та періодики, що надходить до фондів бібліотеки
Наші інтерв’ю [22]
Інтерв’ю з користувачами бібліотеки, колегами, відомими людьми Рокитнівщини
Колонка оголошень [138]
Оголошення про заходи бібліотеки, району
Book-симпатія [88]
Читацькі вподобання наших користувачів
Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Наше опитування
Оцініть наш блог
Всього відповідей: 1110
Друзі сайту




    






Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


П`ятниця, 19.04.2024, 23:22ГоловнаРеєстраціяВхід
БІБЛІОNEWS
блог Рокитнівської центральної районної бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 3 4 5 6 ... 184 185 »

Стіл Д.

Відлуння :  роман / пер. з англ. Та передмова Є. Кононенко . — Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2007 . — 352 с.

У романі «Відлуння» Даніели Стіл розповідається історія життя Амадеї. Історія починається зі знайомства її майбутніх батьків у розпал Першої світової війни. Ані різне походження й громадянство, ані ворожість родин — ніщо не заступило палкого кохання Беати й Антуана. У житті Амадеї — дитини цього кохання — ніби луною відбиваються долі двох родин.

Смерть батька, чернече життя, лихоліття Другої світової війни — це шлях, що зрештою дивним чином привів Амадею до великого кохання, що зцілило її серце.

Книгу для відділу абонементу подарувала постійна користувачка та дарувальниця Пілат Оксана Мирославівна.

ЗАПРОШУЄМО ДО ЧИТАННЯ!

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 205 | Додав: Ксюша | Дата: 03.02.2022 | Коментарі (0)

Книга, яка користувалась найбільшою популярністю серед наших користувачів у січні  «Грона гніву», автор: Джон Стейнбек.

"Грона гніву" - роман Джона Стейнбека, який по праву вважається найкращим твором автора. Його герої, сім'я Джоудів, живуть у дуже непрості часи, часи змін, труднощів і випробувань. Ці злощасні 30-ті роки стали справжнім лихом для багатьох штатів США, особливо розташованих далеко від моря. Сильні посухи знищили останні надії фермерів на будь-який урожай, а пилові бурі зробили проживання на колишніх місцях практично неможливим. Втомлені, розлючені, розорені і злі фермери цілим потоком рушили на нові землі шукати кращого життя і кращих погодних умов. Однією із земель, що прихистила вбитих горем та злістю людей, став штат Каліфорнія. Сімейство Джоудів переїжджає, намагаючись зберегти твердість духу.

Вперше опублікований 1939 року, роман Джона Стейнбека "Грона гніву" отримав Пулітцерівську премію, а згодом і Нобелівську премію. Книга, яку критики назвали "хроніками Великої депресії", оповідає історію сільської родини з Оклахоми, змушеної знятися з рідних місць і вирушити на захід - у пошуках землі обіцяної, Каліфорнії. Ця історія конфлікту сильних і слабких, яка досліджує саму природу рівності й несправедливості, стала поворотним твором у Стейнбека, назавжди увійшовши в американську класику.

ЧИТАЄМО НАЙКРАЩЕ…

Книгу в користування можна взяти у фонді абонементу.

ЗАПРОШУЄМО ДО ЧИТАННЯ!

Категорія: Book-симпатія | Переглядів: 196 | Додав: Ксюша | Дата: 02.02.2022 | Коментарі (0)

 2 лютого - день народження Гребінки Є.П. (1812-1848), українського і російського письменника, славетного байкаря.

Євге́н Па́влович Гребі́нка (*21 січня (2 лютого) 1812, Убєжище, Пирятинський повіт — †3 (15 грудня) 1848, Петербург) — письменник, педагог, видавець.

Євген Павлович Гребінка народився на хуторі Убіжище Пирятинського повіту на Полтавщині (тепер село Мар'янівка Гребінківського району) в сім'ї відставного штаб-ротмістра Павла Івановича Гребінки. Початкову освіту здобув у домашніх умовах. У 1825—1831 роках навчався у Ніжинській гімназії вищих наук. У гімназії почав писати вірші. 1827 року написав драматичний твір для самодіяльного театру «В чужие сани не садись». 1829 року почав працювати над перекладом на українську мову поеми Пушкіна «Полтава». Брав участь у виданні рукописних журналів, складених із учнівських творів М.Гоголя, Н.Кукольника, М.Прокоповича, Г.Гребінки. 1831 року закінчив гімназію. Того року на сторінках «Украинского альманаха» в Харкові побачив світ перший друкований твір Гребінки — вірш «Рогдаев пир».

У вересні 1831 року повітове дворянство відрядило Гребінку у званні обер-офіцера у 8-й резервний Малоросійський полк, сформований для придушення польського повстання, але полк з Пирятина не вийшов, і у вересні, після поразки повстанців у Варшаві, Гребінка вийшов у відставку. 1834 року Гребінка переїздить до Петербурга, де восени вийшла його збірка байок «Малороссийские приказки», працює у комісії духовних училищ. 1836 року вийшов переклад поеми Пушкіна «Полтава» українською мовою. У червні 1835 року Іван Сошенко познайомив Гребінку з Тарасом Шевченком. З 1837 року працює вчителем російської мови у Дворянському полку. Бере участь в організації викупу Т.Шевченка з кріпацтва, збирає твори українською мовою й клопочеться про випуск їх у додатках до журналу «Отечественные записки». Одержавши відмову, із зібраних для додатків матеріалів укладає альманах «Ластівка», який вийшов 27 квітня 1841 року. 1840 року Гребінка допоміг Шевченкові у виданні «Кобзаря». Того ж року в журналі «Отечественные записки» вийшла Гребінчина повість «Записки студента», а в «Утренней заре» — повість «Кулик». 1842 року пише повість «Сеня». У 1843 році Гребінка відвідав Україну, був у Харкові, разом з Шевченком побував у маєтку Т.Волховської в селі Мосівці. Того ж року в журналі «Отечественные записки» надруковано роман «Чайковський» з епіграфами, взятими із Шевченкових творів. 1844 року Гребінка одружився з Марією Василівною Ростенберг. Того ж року вийшов його роман «Доктор». 1845 року познайомився з П.Кулішем, написав нарис «Петербургская сторона». У 1847 році відкрив своїм коштом у селі Рудці Лубенського повіту на Полтавщині парафіяльне училище для селянських дітей. Того ж року вийшли повість «Заборов» та «Приключения синей ассигнации». З 1846 року Гребінка почав видавати зібрання своїх прозових творів. До кінця 1848 року він видав вісім томів. Помер Гребінка 3 грудня 1848 року в Петербурзі. Тіло його перевезли в Убіжище, де й поховали.

Біографія.

http://uk.wikipedia.org/wiki/Гребінка_Євген_Павлович

https://www.ukrlib.com.ua/bio/autho ... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 1152 | Додав: WWWWW_W | Дата: 02.02.2022 | Коментарі (1)

Берд М.

100 ідей, що змінили мистецтво / Пер. з англ. О. Українець, К. Дудка . — Київ :  ArtHuss, 2019. — 216 с.

За тисячі років мистецтво набуло незліченних форм і втілень. Але час від часу нові відкриття чи віяння змінюють вигляд того, що ми звикли називати мистецтвом, або ж сам спосіб, у який ми його сприймаємо.

Майкл Берд систематизує поворотні моменти історії мистецтва: від малюнків у печерах до стріт-арту. У своїй книзі дослідник демонструє, як нові засоби і технології радикально змінюють способи, якими створюється мистецтво.

Автор інтегрує історію мистецтва до ширшого контексту розвитку ідей, філософії, винаходів, світогляду, а також демонструє, як ідеї попередніх епох переосмислюються сучасними митцями. Майже 300 кольорових ілюстрацій створюють потужний візуальний супровід, перетворюючи книжку на мандрівку крізь епохи, стилі та ідеї.

Про автора: Майкл Берд - письменник, поет, журналіст. Закінчив Мертон коледж Оксфордського університету за спеціальністю «історія мистецтва». Брав участь у створенні словника Macmillan Dictionary of Art. Пише статті та огляди для газет The Times, The Guardian, журналу Modern Painters та інших видань. Є одним з авторів популярних програм про мистецтво каналу BBC. Читає лекції з історії мистецтва в університетах Великобританії. Займається дослідницькою роботою в області сучасного британського мистецтва.

Книгу в користування можна взяти у фонді читальної зали.

... Читати далі »

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 211 | Додав: Ксюша | Дата: 31.01.2022 | Коментарі (0)

Українська громадськість 29 січня відзначає День пам'яті героїв Крут. Молоді захисники щойно посталої Української Народної Республіки власною кров'ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху.

Cаме в цей день 1918 року поблизу залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний-схід від Києва, 300 курсантів військової школи, студентів і гімназистів прийняли на полі нерівний бій із майже 5-тисячною більшовицькою армією, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі.

Бій тривав лише п'ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні.

Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла 28 вояків-студентів було перевезено до Києва. Виступаючи на церемонії поховання, голова Центральної Ради (1917-1918) Михайло Грушевський назвав вчинок київської молоді героїчним.

Після цього про подвиг молодих звитяжців забули на більш ніж 70 років, а їхні могили за радянських часів було зруйновано.

Офіційно День пам'яті героїв Крут почали відзначати з 2007 року, згідно з указом Президента "Про вшанування пам'яті Героїв Крут". На місцях їх останнього бою та поховання встановлено пам'ятні знаки.

Джерела:

http://gazeta.ua/articles/life/_sogodni-vidznachayut-den-pam-yati-gerojiv-krut/479580

http://uk.wikipedia.org/wiki/Бій_під_Крутами

Категорія: Подія дня | Переглядів: 1201 | Додав: Ксюша | Дата: 28.01.2022 | Коментарі (0)

     Відзначається відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/60/7 від 21.11.2005 р. Цього дня 1945 р. радянські війська звільнили в’язнів концтабору Освенцим.

     Це страшне і нелюдське явище, яке відбувалося в період 1933-1945-х років і що отримало назву - Голокост, що призвело до умисного винищення практично однієї третини євреїв, а також незліченної кількості представників інших нацменшин, породжене ненавистю і фанатизмом, затятим расизмом і принизливими забобонами, які панували тоді в фашистської Німеччини - НЕ ПОВИННО ПОВТОРИТИСЯ!

     В історії людства було безліч «темних» плям, але так відверто, широкомасштабно і цинічно, суспільство ще не падало ніколи. Маніпуляції громадською свідомістю, нездорові ідеї і злочинне замовчування, які супроводжували весь цей жах, не давали тоді повною мірою усвідомити справжній стан речей, і це сумно. Однак все світове співтовариство здригнулося, коли почали відкриватися факти і підтвердження подібних злодіянь, причому в справжніх «промислових» масштабах. Ми не повинні допустити, щоб подібне ще хоч коли-небудь повторилося!

     Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, який відзначається 27-го січня, прийнятий на офіційному рівні Генеральною Асамблеєю ООН 1-го листопада 2005-го року, резолюція A/RES/60/7 . Метою запровадження цієї сумно пам’ятної дати, за даними проекту DilovaMova.com, є активна просвітницька робота та сприяння у запобіганні можливих майбутніх актів геноциду, а так само зневаги до цінності людського життя.

     Міжнародне співтовариство "беззастережно засуджує всі прояви релігійної нетерпимості, підбурювання, переслідування або насильства щодо окремих осіб або громад, зумовлені етнічним походженням або релігійними віруваннями, де б вони не мали місце", - йдеться в тексті резолюції. Справжні і майбутні покоління не повинні забувати уроків наших загальнолюдських і настільки трагічних катастроф, інакше може виникнути дуже високий ризик повторення подібних моментів у майбутньому.

Джерела:

http://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=495

http://www.nbuv.gov.ua/node/1939

 

Категорія: Подія дня | Переглядів: 1031 | Додав: Ксюша | Дата: 26.01.2022 | Коментарі (0)

Лаврик О.

1000 цікавих фактів про Україну . — X.: Віват, 2015. — 256 с. — (Серія «Корисна книга»).

У цій книжці зібрано кілька сотень цікавих фактів про все, що стосується України. Культура, історія, археологія, географія, побут, природа, персони - усе це та ще багато іншого пропонується увазі допитливого та небайдужого читача. Видання стане в нагоді і учням, і студентам, і тим, хто просто небайдужий до України.

Книгу в користування можна взяти у фонді читальної зали.

ЧИТАЄМО СУЧАСНЕ. ЦІКАВОГО ЧИТАННЯ!

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 213 | Додав: Ксюша | Дата: 24.01.2022 | Коментарі (0)

Шановні краяни!

Прийміть наші щирі вітання з нагоди Дня Соборності України!

День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на велелюдному зібранні було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки. Виголошення соборницької ідеї стало могутнім виявом творчої енергії нації та прагнення до етнічної і територіальної єдності.

Завдяки виваженості, наполегливості та далекоглядності політичних лідерів, ініціаторів і безпосередніх творців Акту злуки, було об’єднано дві гілки українського народу, розділених історією.

Святкуючи сьогодні День Соборності України, ми вшановуємо нашу силу і міць в єднанні. Сама історія українського народу доводить правдивість мудрих слів. І наше суспільство повинно об’єднатись навколо національної ідеї – творення власної держави.

         Сердечно бажаємо вам, дорогі друзі, добра, миру, злагоди і глибокої віри у гідне майбутнє рідної України!

І нехай завжди національна злагода панує в нашій державі!

Колектив Рокитнівської ЦСБ.

 

Інтернет джерела:

http://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=13

https://bit.ly/33RvHWJ

Категорія: Подія дня | Переглядів: 1113 | Додав: Ксюша | Дата: 22.01.2022 | Коментарі (0)

До уваги користувачів та користувачок!

До ваших послуг в книгозбірні діє

зона Wi-Fi з вільним доступом до мережі internet.

Чекаємо: вул. Піонерська, 2а.

Ми працюємо для вас:

9:00–18:00;

П’ятниця: 9:00–17:00;

Вихідний день – субота.

Категорія: Колонка оголошень | Переглядів: 202 | Додав: Ксюша | Дата: 21.01.2022 | Коментарі (13)

 Іллєнко Ю.

Юрка Іллєнка Доповідна Апостолові Петру. Автопортрет альтер его (себе іншого) внатурє. Роман-хараман у трьох книгах. Книгат1. Вид. 2-ге, перероб та доп . — Тернопіль: Навчальна книга-Богдан, 2011.— 704 с.

Це тритомне видання – мемуари видатного українського кінорежисера Юрія Іллєнка, у яких автор досить відверто описує власне життя. Спогади про дитинство, зйомки фільмів, творчі контакти, непрості стосунки з оточуючими (друзями, недругами, товаришами по кіноцеху, жінками тощо). Цікаві автобіографічні факти – дуель та примирення із С. Параджановим на зйомках «Тіней забутих предків», відчайдушне непоборне кохання до Л. Кадочникової, дружба з І. Миколайчуком, Г. Шпаліковим, О. Іоселіані, А. Тарковським, П. Фінном, Б. Ахмадуліною, С. Княжинським, К. К. Єршовим, Г. Рербергом та багатьма іншими, зустрічі із О. Довженком, С. Бондарчуком, П. Чухраєм, В. Калютою, Алісовою, М. Донським, С. Растроповичем, – людьми, які творили епоху, робить цю книгу документом самої епохи. Крім вищезгаданого, книга насичена творчими задумами, фрагментами поставлених й непоставлених сценаріїв, ілюстрована розкадровками до фільмів та малюнками самого автора. Завершує тритомник сценарій фільму «Мазепа». У тритомнику також міститься блок фотографій з архіву Юрія Іллєнка та його малярські роботи. Книга буде цікавою для тих, хто любить й творить кіно. Тритомне видання посіло друге місце на конкурсі «Книжковий дивосвіт України» у номінації «Краще літературно-художнє видання» на ХІ Київському міжнародному книжковому ярмарку «Книжковий світ-2008».

Теплі родинні історії : Збірка оповідань / Упоряд. О. Поліщке . - К.: Брайт Стар Паблішинг, 2017.— 168 с. («Теплі історії»).

Сім’я… Мудре та надійне старше покоління. Кумедна й допитлива малеча. Наші дорогі мами і татусі, бабусі та дідусі, донечки й синочки. Рідний дім, навіть коли ми далеко від нього, дарує свої тепло та затишок. Усе це та чимало спонук для «своїх», особистих роздумів, спогадів, переживань читач знайде в новій збірці «Теплих історій», присвяченій родині, сім’ї – найближчому, найріднішому, сокровенному духовному й життєвому простору.

     Книги для відділу абонементу подарувала

постійна користувачка Мутова Наталія Володимирівна.

Щиро вдячні за книжкові дарунки ... Читати далі »

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 202 | Додав: Ксюша | Дата: 20.01.2022 | Коментарі (0)


Хостинг від uCoz Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 ¦ Розробка та дизайн: Іван Соколов