Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
Подія дня [669]
Висвітлюються цікаві новини
Книжкова новинка [923]
Новинки літератури та періодики, що надходить до фондів бібліотеки
Наші інтерв’ю [22]
Інтерв’ю з користувачами бібліотеки, колегами, відомими людьми Рокитнівщини
Колонка оголошень [138]
Оголошення про заходи бібліотеки, району
Book-симпатія [88]
Читацькі вподобання наших користувачів
Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Наше опитування
Оцініть наш блог
Всього відповідей: 1110
Друзі сайту




    






Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


П`ятниця, 19.04.2024, 17:52ГоловнаРеєстраціяВхід
БІБЛІОNEWS
блог Рокитнівської центральної районної бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 3 4 ... 184 185 »

Ширін Мєлєк

Кьосем-султан. Величний вік. Книга 1 : роман / Мєлєк Ширін . — Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2016 . — 320 с.

Пишновелична Порта. Серед наложниць султанського гарему опинилися Анастасія, Елізабет та Марія. Молоді дівчата з різних сімей, різних країн і різної віри ... В атмосфері інтриг, заздрощів і підступності новопризначені Махпейкер, Башар і Хадідж все ж зуміли стати подругами. Але лише одна з супутниць султана може отримати нове ім'я «Кьосем» – «найулюбленіша». Кому ж судилося стати обраницею правителя Османа?

Ширін Мєлєк

Кьосем-султан. Дорога до влади. Книга 2 : роман / Мєлєк Ширін . — Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2017 . — 352 с.

Колись безправна наложниця, тепер вона могутня Кьосем-султан. Хворий, напівбожевільний султан Османської імперії у всьому вторить її словам, а для його спадкоємця, сина кращої подруги, вона шанована «тітонька Кесем». Але її майбутнє більше не безхмарне... Тіні минулого простягли свої темні крила над молодим султаном, а з далеких рубежів приносять недобрі звістки про самозванця. Є лише одна сила, здатна протистояти цим загрозам – сама Кьосем-султан. Разом із вірними, надійними друзями та її давнім коханим, про якого ніхто не знає у палаці…

... Читати далі »

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 242 | Додав: Ксюша | Дата: 31.03.2022 | Коментарі (8)

Друзі, у нашій книгозбірні проводяться індивідуальні та групові тренінги комп’ютерної та цифрової грамотності

Ми безкоштовно навчимо усіх бажаючих роботі з комп'ютером, пошуку інформації в інтернеті та зареєструємо електронну скриньку чи акаунт у соціальній мережі, щоб ви могли спілкуватися з усіма на світі!

➡️Чекаємо: вул. Піонерська, 2а

Категорія: Колонка оголошень | Переглядів: 231 | Додав: Ксюша | Дата: 29.03.2022 | Коментарі (0)

Бармак, М. В., Чорна М.

Жінка незламного духу: Іванна Блажкевич (1886-1977) / Микола Бармак, Мар'яна Чорна. - Тернопіль : Видавництво Астон, 2021. - 400 с. -

У виданні висвітлено громадсько-просвітницьку діяльність однієї з активних організаторок жіночого руху Галичини, провідної діячки українського кооперативного руху, педагога, дитячої письменниці, уродженки Тернопільщини Іванни Блажкевич. В основі дослідження епістолярна спадщина, а також інформація про родину, про відомих громадських та культурно-просвітницьких діячів краю. 

 

Тарасенко О.

Благословенне жіноче ім'я - Україна : жіночі портрети країни / О. Тарасенко. - Київ : ТОВ "Поліпрінт", 2021. - 240 с.

Українська жінка — це особливий та унікальний феномен, який не має аналогів у світі. Своїм талантом українські жінки внесли вагомий вклад в культуру, мистецтво, науку, політику, літературу та інші сфери життя рідної країни та світу. Без перебільшення і з гордістю можна констатувати, що про жінку-українку в світі ходять легенди. Українки ставали королевами, впливали на політику великих держав, з'являлися на картинах відомих художників і створювали відомі картини власноруч. Вони робили наукові відкриття, виступали на світових сценах, засновували школи і писали книжки. Тепер українська жінка з'являється на світових наукових конгресах, під українським прапором гордо стоять наші спортивні красуні, представляють свої мистецькі шедеври на світових майданчиках, входять у світові благодійні організації та перемагають на конкурсах краси. Про видатних українок повинен дізнатися весь світ!

«Благословенне жіноче ім'я — Україна (жіночі портрети країни)» — це книга, що створена як образ країни в портретах 30 видатних жінок, таких як Леся Українка, Катерина Білокур, Софія Окуневська, Ліна Костенко, Лілія Подкопаєва та інші.

Ябченко М.

Історія українського фемінізму. Графічна адаптація : мальопис / ілюстрації Івана Кипібіди . – К. : Видавництво, 2021 . - 84 с. : іл. (Серія «мальописів»)

Фемінізм — це завезена з Заходу ідеологія, геть не актуальна на теренах неньки-України! У нас завжди був матріархат, і навіть якщо чоловік голова, то жінка, як відомо — це шия, яка ним керує!

І це правда! Хоч і не вся. Це видання покаже вам, хто заніс фемінізм на територію України, хто підтримував і поділяв феміністичні погляди. Власне, тут про все на тему за останні півтори сотні років. Ви можете і не знати, хто такі Наталія Кобринська та Мілена Рудницька, але ми вам розповімо! Якщо знаєте то у нас ще чимало важливих імен, організацій та дат, які варто згадати та описати на значно більшій кількості сторінок і подані набагато серйо ... Читати далі »

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 274 | Додав: Ксюша | Дата: 29.03.2022 | Коментарі (0)

Щирба, О.

Україна : Кн. 1. 1991-2000 : 30 років Незалежності. / Оксана Щирба, Олександр Ільїних. - Київ : Саміт-книга, 2021. - 200 с. -

«УКРАЇНА. 30 РОКІВ НЕЗАЛЕЖНОСТІ» — унікальна книга у трьох томах про події, що відбулися в Україні з 1991 по 2021 рік. Видання присвячене тридця­тиріччю Незалежності України. Кожна глава — розповідь про один рік життя країни. У книзі йдеться про політичні, економічні, соціальні, військові, культурні, освітні та інші умови, в яких перебувала країна в той чи інший рік.

Щирба, О.

Україна : Кн. 2. 2001-2010 : 30 років Незалежності. / Оксана Щирба, Олександр Ільїних. - Київ : Саміт-книга, 2021. - 200 с. -

Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України, здійснене за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України та Українського інституту книги.

Щирба, О.

Україна : Кн. 3. 2011-2021 : 30 років Незалежності. / Оксана Щирба, Олександр Ільїних. - Київ : Саміт-книга, 2021. - 200 с. -

Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України, здійснене за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України та Українського інституту книги.

... Читати далі »

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 196 | Додав: Ксюша | Дата: 28.03.2022 | Коментарі (0)

До уваги користувачів та користувачок!

До ваших послуг у інтернет-центру книгозбірні: ксерокопіювання, сканування, друк.

Чекаємо: вул. Піонерська, 2а.

Ми працюємо для вас:

9:00–18:00;

П’ятниця: 9:00–17:00;

Вихідний день – субота.

Категорія: Колонка оголошень | Переглядів: 166 | Додав: Ксюша | Дата: 25.03.2022 | Коментарі (0)

Дзюба І., Дзюба М.

Сергій Параджанов. Більший за легенду . — К. : Дух і літера, 2021. — 224 с. : іл. (Постаті культури)

Книга Івана та Марти Дзюбів складається з текстів (мемуарні нариси, статті та інтерв’ю), які є своєрідними коментарями до життя і творчості Сергія Параджанова, одного з найвидатніших і найоригінальніших митців України та світу. Його образ складають міфи та міфологеми, переважно витворені самим Параджановим. Тексти авторів книги розширюють цей образ у найцікавіший спосіб – доповнюючи життєвими подробицями, сюжетами й концептуальними інтерпретаціями вчинків кіномитця, котрі однаковою мірою дотичні як до життя побутового, так і власне художнього. А ще ця книга дарує читачеві уявлення про те, як складався мистецький космос Параджанова, яким чином відбувся перехід від режисера, що працював з традиційними міфами комуністичної ідеології, до художника, що заговорив мовою національних міфологій в їхній авангардовій, напрочуд сучасній іпостасі. Для людей, залюблених в культуру і її геніїв. Геніїв, що витворюють не тільки себе, а й світ, який формує людину і людство як субстанцію творчу, спрямовану у безмір історико-культурного часо-простору.

Павлишин А.

Нам і далі загрожує вічність / А. Павлишин . — К. : Дух і літера, 2021. — 352 с. (Постаті культури)

Під обкладинкою цієї книжки читачі й читачки, зацікавлені культурним багатоманіттям України, знайдуть півтори дюжини біографічних есеїв, розвідок і публікацій документальних матеріалів, присвячених знаковим постатям культурного й суспільного життя Львова та Галичини в ХХ столітті. Це добірка текстів, які поставали уже в новому тисячолітті та є спробою повернення доброї пам’яті про непересічні, яскраві особистості, котрі не з власної волі й цілком незаслужено «випали» з колективної свідомості модерної української нації.

Письменники та письменниці, пристрасні громадські діячі й діячки скаліченого двома світовими війнами регіону, вони або загинули від сталінського (Антін Крушельницький, 1878–1937) та гітлерівського (Руна Райтман, 1890–1942 (?); Бруно Шульц, 1892–1942; Галина Ґурська, 1898–1942) геноциду, чи зазнали травми втрати малої вітчизни, десятиліттями потерпали від переслідувань цензури, змушені були мешкати за кордоном або й узагалі емігрувати, рятуючись від комуністичного тоталітаризму й ксенофобії (Станіслав Вінценз 1888–1971; Іда Камінська, 1899–1980; Станіслав Єжи Лец, 1909–1966; Збіґнєв Герберт, 1924–1998). Їхні сліди припали піском забуття, а блискучий творчий доробок на півстоліття осів у спецхранах, і щойно тепер повертається до нас у цілком зміненій культурній реальності. «Проявлення» цього локального, а водночас дуже універсального спадку неодмінно трансформує образ минулого і наші уявлення про власну ідентичність.

Пономарьов В.

Цвітіння чудової квітки. Ольґред Бочковський і відродження націй / В. Пономарьов . — К. : Дух і літера, 2021. — 184 с. (Постаті культури)

У книзі зібрані нариси інтелектуальної біографії українського соціолога, філософа та публіциста Ольґерда Іполита Бочковського (1885—1939). Проаналізовано започатковану ним науку про творення націй — націологію, — та його трифазну концепцію пробудження поневолених народів: культурне відродження, господарське піднесення, здобуття незалежності. Окремо розглянуто публіцистичну творчість Бочковського, його викладацьку та громадську діяльність, а також відгомін його ідей в європейській гуманітарній науці.

... Читати далі »

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 170 | Додав: Ксюша | Дата: 24.03.2022 | Коментарі (0)

9 березня - день народження Тараса Григоровича Шевченка, українського поета, художника, мислителя.
 
     Народився в сім'ї селянина-кріпака в с. Моринцях на Черкащині. Рано лишився сиротою. Грамоти навчився у дяка. У 14 років узятий "козачком" до двору поміщика П. Енгельгардта, з яким переїхав до Вільна, а потім до Петербурга. В 1832 р. відданий у науку до художника В. Ширяєва.
     У 1838 клопотами К. Брюллова, В. Жуковського, О. Венеціанова, М. Вієльгорського, Є. Гребінки, І. Сошенка та інших Тараса Шевченка було викуплено з кріпацтва. Цього ж року його прийнято до Академії мистецтв, яку закінчив у 1844 р.. У 1843 і 1845 роках відвідав Україну, працював художником у київській Тимчасовій комісії для розгляду давніх актів. У лютому 1847 р. затверджений на посаді вчителя малювання в Київському університеті.
 
     24 березня 1847 р. за участь у Кирило-Мефодіївському товаристві та за антисамодержавні поезії заарештований і засланий солдатом до Орської фортеці Оренбурзького окремого корпусу з царською резолюцією про заборону писати й малювати. На засланні Тараса Шевченка як художника включили до складу експедиції, завданням якої було дослідження Аральського моря.
     У 1857 р. завдяки клопотанням друзів Тараса Шевченка звільнили з заслання. У 1858 р. він прибув до Москви, потім до Петербурга. У 1859 р. приїхав в Україну, де перебував під наглядом поліції. Постійно проживати на батьківщині йому заборонили і зобов'язали виїхати до столиці. Тяжке десятирічне заслання, хвороби спричинилися до передчасної смерті поета. Поховали його спочатку на Смоленському кладовищі Петербурга, а в травні 1861 р. прах перевезли на Чернечу (тепер Тарасову) гору поблизу Канева.
 
     Тарас Шевченко почав писати вірші у другій половині 30-х років. У 1840 р. у Петербурзі вийшла перша збірка його поезій "Кобзар", у 1845 р. — героїчно-романтична поема "Гайдамаки". В 1843—1845 роках написав цикл поезій "Три літа" (центральним твором якого є "Сон"), поему "Кавказ", послання "І мертвим і живим...", поезії "Чигирине, Чигирине", "Великий льох", "Стоїть в селі Суботові" та ін., в яких гостро виступив проти соціально-національного гноблення українського народу. В ув'язненні писав вірші, які згодом об'єднав у цикл "В казематі". У 1854—1858 роках написав російською мовою повісті "Музикант", "Художник", "Нещасний", "Капітанша", "Близнята". Останніми прозовими творами Тараса Шевченка є повість "Прогулянка з задоволенням і не без моралі" (1856—1858) та щоденникові записи "Журнал". В Україні у 1859 р. написав низку високих зразків інтимної та пейзажної лірики. Кілька його творів цього періоду опубліковано в журналі "Основа" та альманасі "Хата".
 
     Тарас Шевченко був одним з найвидатніших майстрів українського образотворчого мистецтва. Він працював у галузях станкового живопису, графіки, монументально-декоративного розпису та скульптури, досконало володів технікою акварелі, олії, офорту, малюнка олівцем і пером. Він є автором понад тисячі мистецьких творів (не збереглося більше 160). У 1859—1860 роках виконав офорти з творів зарубіжних та російських художників, за які отримав звання академіка гравірування.
 
     Ім'я Тараса Шевченка відоме в усьому світі: у багатьох країнах йому встановлено пам'ятники, й ... Читати далі »
Категорія: Подія дня | Переглядів: 1540 | Додав: Ксюша | Дата: 09.03.2022 | Коментарі (0)

Категорія: Подія дня | Переглядів: 180 | Додав: Ксюша | Дата: 25.02.2022 | Коментарі (0)

Булаховський К.А.

Цікаве мовознавство / К.А. Булаховський . – 2-ге вид., переробл. і розшир. . -  Львів: Апріорі, 2019. – 200  с. : іл.

Пропонована книжка запрошує читача в неймовірний і чарівний світ мовознавства. У ній ви дізнаєтесь, що таке мова, скільки мов на світі, якими можуть бути мови цивілізацій інших планет, як розшифрували єгипетські ієрогліфи та багато іншого. Значну увагу приділено українській мові – нашому з вами духовному багатству. Крім української, згадано десятки інших мов, наведено багатий ілюстративний матеріал, у тому числі призабуту українську лексику, приклади з фольклору та художньої літератури.

Видання адресоване учням, батькам, учителям, студентам, викладачам, усім, хто цікавиться мовними питаннями.

Книгу в користування можна взяти у фонді абонементу.

ЗАПРОШУЄМО ДО КОРИСНОГО ЧИТАННЯ!

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 247 | Додав: Ксюша | Дата: 21.02.2022 | Коментарі (0)

     Міжнародний день рідної мови — день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі.
 
     Наше спілкування між собою зрозумілою нам мовою в переважній більшості випадків має для нас величезне значення. Мова та її наріччя стають не просто засобом комунікації, але й відкривають для нас дуже широкі можливості. Людина так звикає до рідної мови, що вона стає невід’ємною частиною її власної особистості. Так створена людина, що рідною зазвичай стає найбільш близька до неї та її душі мова. 
 
     Колись ми всі говорили однією мовою. Розуміли один одного і нам не був потрібен хороший фахівець - перекладач. Згідно з Біблійними текстами (Буття, глава 11) поділ мов відбувся в регіоні, який був названий Вавилон. Не заглиблюючись у причини цього явища скажемо, що зараз на нашій планеті за оцінками фахівців всесвітньої організації ЮНЕСКО налічується близько 6-ти тисяч мов, причому половина з них перебуває під прямою загрозою зникнення. Добре це чи погано - не можна сказати напевно, проте абсолютно точно можна стверджувати, що окрема, самостійна мова - це своєрідний носій цілком певних традицій та культурної спадщини, що в свою чергу вказує на конкретну цінність, яку вона може представляти хоча б з точки зору історичної аналітики. 
 
     Це всесвітнє свято було засноване з метою сприяння багатому культурному та мовному різноманіттю. Збереження багатомовності дає можливість зберегти не тільки унікальний погляд на нашу тисячолітню історію і культуру, але й виробити найбільш широкі підходи у сфері взаєморозуміння і людяності, які все ще продовжують зберігати в собі ряд проблем, вирішення яких видається складним завданням. 
 
     Зроблені кроки по збереженню і поширенню рідних мов на практиці показали, що це активно служить зміцненню солідарності і терпимості, розширенню взаєморозуміння і діалогу, що особливо цінно для нас і нашої власної, сучасної культури і традицій.
 
 
Джерела:
 
Категорія: Подія дня | Переглядів: 1508 | Додав: WWWWW_W | Дата: 21.02.2022 | Коментарі (0)


Хостинг від uCoz Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 ¦ Розробка та дизайн: Іван Соколов