Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
Подія дня [669]
Висвітлюються цікаві новини
Книжкова новинка [923]
Новинки літератури та періодики, що надходить до фондів бібліотеки
Наші інтерв’ю [22]
Інтерв’ю з користувачами бібліотеки, колегами, відомими людьми Рокитнівщини
Колонка оголошень [138]
Оголошення про заходи бібліотеки, району
Book-симпатія [88]
Читацькі вподобання наших користувачів
Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Наше опитування
Оцініть наш блог
Всього відповідей: 1110
Друзі сайту




    






Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Середа, 24.04.2024, 20:17ГоловнаРеєстраціяВхід
БІБЛІОNEWS
блог Рокитнівської центральної районної бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 134 135 136 137 138 ... 184 185 »

      На українських інтернет-теренах з’явився новий портал про книги - «Закладинка» - http://zakladynka.com.ua .

     “У наш час дуже важко знайти добрий книжковий продукт – оригінальну художню літературу, якісний нонфікшн, добрі переклади. Пропонуємо тільки перевірені книги українських та закордонних авторів”, пишуть засновники «Закладинки».

     Пріоритетами називають захопливий зміст, об’єктивний аналіз, якісні переклади та вишуканий дизайн. Мова йтиме про книги знаних українських авторів та знакові закордонні книжки, перевірені світовою читацькою аудиторією.

     Раз на місяць дві книжки матимуть дуель на «Закладинці». Як правило, це будуть праці одного автора або книги різних авторів, присвячені подібній тематиці.

     Окрім аналітичних матеріалів, на сайті є розділ тематичних фотосесій BookLook та відеоблог, присвячений авторам, перекладачам, дизайнерам та усім, хто пов’язаний з писемністю та видавничою справою.

     У розділі «Цифровий архів» розміщуватимуть відскановані видавничі раритети україніки для вільного доступу.

КОРИСНОГО ТА ЦІКАВОГО ВАМ ПЕРЕГЛЯДУ!
 

Категорія: Подія дня | Переглядів: 668 | Додав: WWWWW_W | Дата: 23.04.2014 | Коментарі (0)

      Кундзіч Олексій Леонардович  (22) квітня 1904Павлівка — 20 червня 1964Ялта) — український радянський письменник, перекладач і перекладознавець.

Біографія

      Народився 22 квітня 1904 року в селі Павлівці (тепер Калинівського району Вінницької області) в селянській родині. Навчався на Вищих педагогічних курсах у Вінниці, у 19211925 роках — в Кам'янець-Подільському інституті народної освіти. В 1926 році закінчив Харківський інститут народної освіти. Належав до літературної організації «Молодняк». Виступав як перекла­дач, публіцист, літературний критик, теоретик художнього пе­рекладу. Учасник  ... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 781 | Додав: WWWWW_W | Дата: 22.04.2014 | Коментарі (0)

Весна розквітла наче казка,

І сяє сонцем височінь небес.

Вітаємо із світлим святом Пасхи!

 Христос Воскрес! Воістину Воскрес!
 

Категорія: Подія дня | Переглядів: 609 | Додав: WWWWW_W | Дата: 18.04.2014 | Коментарі (0)

      Великдень — великий день Світлого Христового Воскресіння. Чому Пасха по-різному святкується щороку? Чому ми освячуємо паски, запалюємо свічки, цілуємося та розговляємося на Великдень? Ці традиції давно увійшли в наш побут, а от коли і чому саме так повелося?

      У цей день православні християни святкують визволення через Христа Спасителя всього людства від рабства диявола і дарування життя і вічного блаженства. Як хресною Христовою смертю скоєно спокутування, так Його Воскресінням дароване всім віруючим вічне життя.

      Воскресіння Христове — це основа і вінець віри, це перша і найбільша істина, яку почали благовістити апостоли. Це таїнство з таїнств, про які ми знаємо зовсім мало. Священнослужителі допомогли роз'яснити сенс звичних для нас великодніх традицій.

Чому Пасха по-різному святкується щороку?

      День Великодня пов'язаний з астрономічними явищами і вираховується на кожен рік спеціально. Якщо перший повний місяць після дня весняного рівнодення настає не раніше 19 березня, то Великдень святкується в першу неділю після цього повного місяця. Якщо перший повний місяць настає раніше 19 березня, то Великдень справляється в першу неділю після наступного квітневого повного місяця. На першому Вселенському соборі Християнських церков в Нікеї (325 р.) було вирішено перенести православне свято на тиждень пізніше єврейського.

Чому Церква освячує паски?

      Вживання освячених пасок у Світлу Седмицю у православних християн можна уподібнити вживанню старозавітної паски. Це виконання Нового Завіту. Сама форма паски несе велику думку торжества віри: апостоли, які звикли їсти трапезу разом з Господом, і після вознесіння Його на небо відкладали частину хліба для Нього —- і так представляли Його як би присутнім серед них. Той же сенс має і випечена віруючими паска. Освячуючи і куштуючи паски, ми приймаємо Господа в свій будинок і серце.

Чому прийнято дарувати яйця в пасхальний день?

     У давнину дарування яйця як між іудеями, так і іншими народами Азії, було знаком пошани. І тому не дивно, що Марія Магдалина, прийшовши в знаменитий і гордий Рим проповідувати Ім'я Христа, постала перед імператором з яйцем. Подарувати яйце - подарувати надію.

      Яйце ніби служить видимим знаком Воскресіння мертвих, запорука якого — Воскресіння Христа, Переможця смерті. Червоний же колір, який зазвичай використовується при фарбуванні великодніх яєць, вказує на спокутування людського роду проливання крові Боголюдини. Тому, даруючи одне одному в день свята Воскресіння Спасителя червоне яйце, ми висловлюємо свою радісну впевненість у тому, що перейдемо в безсмертя!

Традиції ранкового розговіння

      На пасхальному столі завжди проста, але ситна їжа: курка, печеня, шинка, ковбаси, риба, картопля, вино. На солодке сирна паска, паски, торти, компот. Усе виставлено на красивій скатертині, стіл прикрашають верба і весняні квіти, проросле зерно.

      Уся сім'я в пасхальний день повинна бути разом. Обов'язково в цей де ... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 907 | Додав: WWWWW_W | Дата: 18.04.2014 | Коментарі (0)

      День пам'яток історії та культури — свято України. Відзначається щорічно 18 квітня. Припадає також на Міжнародний день пам'яток і визначних місць (Міжнародний день пам’яток і визначних місць. Відзначається щорічно з 1984 р., заснований Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам’яток і визначних місць (ІКОМОС) при ЮНЕСКО).

Історія свята.

      Свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи вченихархітекторів, реставраторів, працівників державних органів охорони пам'яток історії та культури…» згідно з Указом Президента України «Про День пам'яток історії та культури» від 23 серпня 1999 року № 1062/99.

Джерела:

http://uk.wikipedia.org/wiki/День_пам'яток_історії_та_культури

http://prostir.museum/ua/event/410
 

Категорія: Подія дня | Переглядів: 1002 | Додав: WWWWW_W | Дата: 17.04.2014 | Коментарі (0)

     Доорохольський Осип Осипович (* 16 (4) квітня 1874Гайсин — 30 (17) січня 1900) — український поет та перекладач.

      Навчався в Київській духовній академії. Його ліричні поезії, в яких звучали й соціальні мотиви, опубліковані посмертно — в антологіях «Акорди», «Досвітні огні», «Розвага», «Українська муза» — в журналі «Літературно-науковий вісник», «Літературному збірнику, зложеному на спомин Олександра Конинського» — 1903, збірнику «На вічну пам'ять Котляревському».

      Перекладав твори Г. Гейне, М. Некрасова, О. Пушкіна.

      Його вірші неодноразово перевидавалися, з них — «Не співай нам тепер, бандуристе», «Ніч, ніби день той…», «Рідний, окривджений краю…».

Джерела:

http://uk.wikipedia.org/wiki/Доорохольський_Осип_Осипович

http://www.gaysin-1545.narod.ru/5.html
 

Категорія: Подія дня | Переглядів: 656 | Додав: WWWWW_W | Дата: 15.04.2014 | Коментарі (0)

      Шевченко Йосип Варфоломійович (16 квітня 1854 — близько 1890) — український поет і перекладач, син Варфоломія Григоровича Шевченка, племінник Тараса Григоровича Шевченка.

Біографія.

      У 1872 році вступив до ЄЮКУ за підтримки Миколи Новицького- друга Тараса Григоровича Шевченка- офіцера і викладача училища. 1874 року закінчив Єлисаветградське кавалерійське юнкерське училище. Під час навчання в училищі входив до літературного гуртка братів Тобілевичів.В 1875 році прийняв участь у постановці "Вечорниць" П.Ніщинського на сцені Єлисаветградського громадського зібрання разом із автором "Вечорниць" та майбутніми корифеями українського театру М.Кропивницьким, І. Карпенко-Карим,М. Садовським, М.Садовською-Барілотті. Влітку 1859 року познайомився з Тарасом Шевченком. Був на похороні Тараса наЧернечій горі.

      Автор збірки поезій та перекладів «Дещо із перекладів і самостійних творів» /1875, Єлисаветград, під псевдонімом І. Гриненко/. Є припущення, що він був літературним записувачем «Споминок про Т. Г. Шевченка» від свого батька. Учасник російсько-турецької війни (1877-1878), був поранений у бою біля Шипки (Болгарія).

Джерела:

http://uk.wikipedia.org/wiki/Шевченко_Йосип_Варфоломійович
 

Категорія: Подія дня | Переглядів: 634 | Додав: WWWWW_W | Дата: 15.04.2014 | Коментарі (0)

Шановні читачі!

      Рокитнівська цетральна районна бібліотека  проводить щорічну акцію "Подаруй бібліотеці книгу!"

     Акція проходить в цілях виховання бережливого ставлення до книги як до джерела знань, підвищення престижу читаючого суспільства; спрямована на те, щоб поповнити фонди літературою для наших користувачів з різних галузей знань (довідкова, класична, сучасна художня, на електронних носіях).

      Якщо у вас вдома є прочитані і незатребувані книги, ви можете подарувати їм друге життя. Подарувавши книгу  бібліотеці, ви можете стати продовжувачем традицій благодійності. Навіть одна подарована книга має велике значення!

     Сподіваємося на вашу участь в акції! Учасниками акції можуть стати  всі бажаючі поділитися своїми духовними цінностями. Будемо щиро вдячні за подаровані книги.

      Акція та її підсумки будуть висвітлюватися на інформаційному стенді бібліотеки, на офіційному сайті Рокитнівської ЦСПШБ (http://roklibr.at.ua/), на блозі БІБЛІОNEWS (http://rokitne-blog.at.ua/), соціальних мережах  ВКонтакті, facebook, Однокласники. Також  в бібліотеці буде організована виставка подарованих книг «Книги з добрих рук».

Антоніна Боровська.
 

Категорія: Подія дня | Переглядів: 576 | Додав: WWWWW_W | Дата: 10.04.2014 | Коментарі (0)

     Тенденції моди, новинки косметики, дієві поради психологів, дієтологів та лікарів, 15 кращих рецептів до святкового столу, поради батькам як говорити з дитиною про Бога, захопливі подорожі і надихаючі історії із життя відомих жінок... Все це Ви зможете знайти у журналі «Единственная».

     До фонду читального залу бібліотеки надійшов четвертий номер журналу 2014.

ЦІКАВОГО ВАМ ЧИТАННЯ
 

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 571 | Додав: WWWWW_W | Дата: 09.04.2014 | Коментарі (0)

     Новини шоу-бізнесу.  Світська хроніка.  Приватне життя.  Кіно.  Мода.  Побут та затишок.  Краса і здоров'я.  Фотогалерея.  Непізнане. Подорожі. Love stori.

     Все це і багато іншого Ви знайдете у №4  Журналу "Караван историй”.

     Журнал знаходиться у читальному залі нашої бібліотеки.

ЦІКАВОГО ВАМ ЧИТАННЯ
 

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 508 | Додав: WWWWW_W | Дата: 09.04.2014 | Коментарі (0)


Хостинг від uCoz Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 ¦ Розробка та дизайн: Іван Соколов