Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
Подія дня [669]
Висвітлюються цікаві новини
Книжкова новинка [923]
Новинки літератури та періодики, що надходить до фондів бібліотеки
Наші інтерв’ю [22]
Інтерв’ю з користувачами бібліотеки, колегами, відомими людьми Рокитнівщини
Колонка оголошень [138]
Оголошення про заходи бібліотеки, району
Book-симпатія [88]
Читацькі вподобання наших користувачів
Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Наше опитування
Оцініть наш блог
Всього відповідей: 1110
Друзі сайту




    






Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Четвер, 18.04.2024, 11:01ГоловнаРеєстраціяВхід
БІБЛІОNEWS
блог Рокитнівської центральної районної бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 131 132 133 134 135 ... 184 185 »
     Станкович Є.
     Камерно-інструментальні твори / Євген Станкович. - К.: Муз. Україна, 2013. — 304 с.
     Ця збірка презентує камерні твори видатного українського композитора сучасності Євгена Станковича для скрипки, віолончелі та фортепіано у різних поєднаннях. Окрім кількох опусів - триптиха «На Верховині» і Сонати-піколо для скрипки й фортепіано, що немов акумулювали риси яскравого, індивідуально неповторного авторського стилю композитора ще в 1970-ті роки, входили в концертний репертуар провідних скрипалів України, Росії й інших країн світ, і вже видавалися за радянських часів, інші камерні твори у даному нотному виданні публікуються вперше. Унікальність цієї збірки полягає ще й у тому, що виконавці й слухачі вперше зможуть познайомитися з самими ранніми композиціями Станковича - Сонатиною для фортепіано, двома сонатами для віолончелі й фортепіано № 2, 3 і Двома п’єсами для скрипки й віолончелі, у яких іще тільки окреслювався самобутній стиль митця.
     Поряд із концертними, віртуозними композиціями, до збірника включено твори глибокого концептуального змісту, зокрема, тріо «Музика Рудого лісу». Представлена «мозаїка» різних за жанром і стилем зразків творчості митця різних часових періодів надає можливість простежити еволюцію його художнього мислення практично від джерел - перших авторських проб пера кінця 1960-х - початку 1970-х років до висококласних сучасних творів, датованих 2000-ми роками. Пропоноване видання презентує лише певну частку багатоаспектного камерного доробку Євгена Станковича й розкриває камерний жанр у його творчості як знакову й ключову сферу, таку ж важливу, як і його оперне, балетне, симфонічне та хорове мистецтво.
Книгу в користування можна взяти на абонементі нашої бібліотеки.
Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 890 | Додав: WWWWW_W | Дата: 07.08.2014 | Коментарі (0)

     Юрій Адальбертович Федькович - визначний український письменник і культурно-освітній діяч національного відродження українців Буковини.
     Народився у с.Сторонець-Путилів на Буковині (тепер Путила - районний центр Чернівецької області) в сім'ї управителя поміщицьких маєтків, шляхтича за походженням Адальберта Гординського де Федьковича та Анни, вдови по священику Дашкевичу. Хлопця хрестили за латинським обрядом і дали йому два імені - Осип та Домінік. Пізніше, уже в зрілому віці (1863 р.), він перейшов на православ'я і взяв собі ім'я Юрій, яке стало основним. Початкову освіту здобув приватним способом у домашніх умовах. У 1846-1848 рр. навчався у німецькій нижчій реальній школі в Чернівцях. У 1849-1852 рр. вивчав землемірську та аптекарську справи в Молдавії (Ясси, Нямц). З 1852 до 1863 року служив у австрійській армії, мав чин лейтенанта. У 1859 р. брав участь в австро-італо-французькій війні, у зв'язку з цим перебував у Північній Італії (Трієст, Венеція, Брешчія, Верона, Бергомо). У 1863 р. через хворобу очей залишив військову службу, оселився в рідному селі Сторонці-Путилові. У 1866 р. був обраний війтом (старостою) Сторонця-Путилова. У 1869-1872 рр. працював шкільним інспектором Вижницького повіту на Буковині, у 1872-1873 рр. - редактором популярних книжок у товаристві "Просвіта" у Львові. З 1876 до останніх днів свого життя жив і працював у Чернівцях. З 1885 р. до початку січня 1888 р. редагував першу на Буковині українську газету - "Буковина". Помер 11 січня 1888 р. Похований у Чернівцях.
      Ю.Федькович - поет, прозаїк, драматург, публіцист. Перші твори (вірші, оповідання) написав німецькою мовою. Рідною мовою став писати у 1859 р. У 1861 р. (в додатку до брошури А.Кобилянського "Слово на слово до редактора "Слова") опубліковані його перші українські вірші. У 1862 р. вийшла збірка "Поезії Іосифа Федьковича", у 1867-1868 рр. - три випуски "Поезій", у 1877 р. - збірка "Дикі думи". Численні поетичні твори письменника друкувалися у західноукраїнській пресі свого часу ("Вечорниці", "Нива", "Правда", "Буковина" та ін.). Більша частина поетичного доробку Ю.Федьковича стосується жовнірської теми, має виразне антимілітаристське спрямування. У поемі "Лук'ян Кобилиця" поет гостро виступив проти соціального і національного гноблення українського народу, у багатьох віршах висловив любов до України, віру в її кращу долю. Ю.Федькович створив високі зразки інтимної лірики. Він залишив по собі і дві збірки німецькомовних віршів "Gedichte" (1865) та "Am Tscheremusch"(1882). Ю.Федькович - автор низки прозових творів (оповідань з народного гуцульського життя та казок). З драматичних творів письменника найвідомішою є драма "Довбуш". Ю.Федькович перекладав і переспівував твори багатьох письменників світу: Й.-В.Гете, Ф.Шіллера, Г.Гейне, А.Бюргера, братів Грімм, В.Гауфа, Г.-К.Андерсена, В.Шекспіра ("Гамлет", "Макбет"), Р.Готшаля ("Мазепа") та ін. Кращі твори Ю.Федьковича здобули світове визнання, високу оцінку з боку відомих зарубіжних культурних діячів (німця Г.Адама, росіян І.Тургенєва та М.Златовратського, поляка Абгара-Солтана, чехів Ф.Ржегоржа, Яна Махала та К.Кадлєца, шведа А.Єнсена та ін.), перекладено польською, чеською, сербською, російською, німецькою, англійського, румунською, італійською мовами.
 
Джерела:
Категорія: Подія дня | Переглядів: 572 | Додав: WWWWW_W | Дата: 07.08.2014 | Коментарі (0)

      Шановні батьки та діти, запрошуємо Вас ознайомитись з новими надходженнями цікавих, доступних, корисних книг для сімейного читання, які надійшли до фонду абонементу.

 


      Вікторія Ярош 
       ЗОЛОТИЙ КОЛОС ДАЖБОГА. Хліб в українських легендах та віруваннях /В. Ярош. Літературно-художнє ви­дання. Видання перше. — К.: Успіх і кар’єра, 2013,- 112 с.; кольор. іл. 
Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 980 | Додав: WWWWW_W | Дата: 31.07.2014 | Коментарі (0)

     У тритомнику «Тарас Шевченко та його доба» висвітлюється життя й діяльність видатного сина України, великого Кобзаря. В ньому зібрані ретельно перевірені документи, що зберегли­ся, автентичні спогади сучасників — друзів і соратників Шевченка, які близько знали поета, а також наукові дослідження, що базуються на об'єктивному відборі фактів, ґрунтовному й неупередженому їх викладенні. 
 
     Симоненко Р. Г., Берестенко В. А.
     Тарас Шевченко та його доба: док.-хрестом. висвітлення життя й діяльності видатного сина України та найближчих у часі спадкоємців і продовжувачів його справи
І.Я. Франка, Лесі Українки, М. ... Читати далі »
Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 646 | Додав: WWWWW_W | Дата: 30.07.2014 | Коментарі (0)

День пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира – хрестителя Київської Русі.
 

      День Хре́щення Ки́ївської Русі́ — Украї́ни — державна пам'ятна дата в Україні на честь Хрещення Русі, що відзначається щорічно 28 липня — у день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира.

 
Історія.
 

Державне свято встановлене в Україні в рамках святкування 1020-річчя Хрещення Київської Русі згідно з Указом Президента України Віктора Ющенка від 25 липня 2008 року №668/2008 «Про День хрещення Київської Русі-України». В Указі сказано:

«Ураховуючи значення православних традицій в історії і розвитку українського суспільства, на підтримку ініціативи Національної ради з питань культури і духовності, Українського фонду культури, Української православної церкви, Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви, громадськості постановляю установити в Україні День хрещення Київської Русі-України, який відзначати щорічно 28 липня, у день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира — хрестителя Київської Русі»

 

Сама історична подія відбулася у 988 році. Вона стала ключовою і вирішальною в подальшому розвитку всієї Київської Русі. Хрещення пов'язують із ім'ям князя Володимира Великого, якого церква визнала святим рівноапостольним. У 983 році військо князя Володимира здійснило похід на ятвягів. Князь захопив Херсонес, який тоді належав Візантійській імперії і зажадав руки Анни, що була сестрою візантійських імператорів Василя і Костянтина. Інакше Володимир Святославович погрожував завоювати Константинополь. Однією з умов шлюбу стало прийняття Володимиром християнства.

 

Перед хрещенням Володимир раптово осліп, тому Анна вирішила прискорити процес прийняття віри Володимиром, щоб той зцілився. І диво сталося: під час обряду хрещення Володимир прозрів, вигукнувши: «Тепер я побачив Бога Істинного!». Оцінивши всю значущість події, багато людей пішло за князем. А в 988 році була хрещена вся Київська Русь. На її території почали активно зводити православні храми. Один з храмів Володимир Великий побудував в Херсонесі, який повернув Візантії в якості викупу за дружину.

День пам’яті рівноапостольного князя Київського Володимира Святославовича відзначається 28 липня. Він був внуком святої княгині Ольги, день пам’яті якої відзначають 24 липня. Князь Володимир не тільки сам навернувся до християнства, але й посприяв тому, що християнство стало державною релігією Київської Русі.

 

... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 1025 | Додав: WWWWW_W | Дата: 25.07.2014 | Коментарі (0)

 Шановні користувачі!

     3 липня об 11.00 годині в приміщенні читального залу Рокитнівської центральної районної бібліотеки відбудеться щоквартальна  інтерактивна конференція «Законодавство і права інвалідів» за участю фахівців Департаменту соціального захисту населення Рівненської облдержадміністрації.

         Запитання до спеціаліста можна надіслати на сайт форуму http://1forum.rv.ua за темами:


 

1. Заходи щодо соціального захисту населення в умовах підвищення цін та тарифів на природний газ та тепло;

2. Нове в законодавстві щодо призначення державних соціальних допомог сім’ям з дітьми;

3. Підтримка сім’ї. Попередження домашнього насильства, робота з сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах;

4. Забезпечення інвалідів технічними засобами реабілітації.

      Запрошуємо зацікавлену аудиторію до нашої бібліотеки для інтерактивного спілкування з представниками соціальних установ області.

Наші координати:

вул. Піонерська, 2 «А».

тел.: 2-19-54
 

Категорія: Колонка оголошень | Переглядів: 648 | Додав: WWWWW_W | Дата: 02.07.2014 | Коментарі (0)

      Шановні рокитнівчани! Знову до ваших послуг літня тераса «Бібліотека під відкритим небом» в рамках вихідного дня. Кожної неділі, у літній період, на території Центральної районної бібліотеки ви зможете поспілкуватися з любителями книги. Познайомитись з новими книгами, журналами та газетами на різну тематику і не тільки: пограти в шахи, шашки, нарди, відпочити всією сім’єю. Поки ви вибираєте книги, для ваших дітей різноманітні розваги: розмальовки, дитячі книги, складання пазлів, дитячі іграшки, м’ячі та інше.

В липні місяці вам представлені теми:

«Мій сад, город». - 06.07.2014 рік.

«Зцілимо себе самі». - 13.07.2014 рік.

«Маринуємо, солимо, заготовляємо». - 20.07.2014 рік.

«Відпочиваємо кольорово і всією родиною». - 27.07.2014 рік.

     Запрошуємо всіх, хто не байдужий до книги та хоче підвищити свій інтелект до нас на гостину. Ви одержите задоволення і вибух емоцій. Приєднуйтесь не пожалкуєте. Ми чекаємо на Вас!

Валентина Лінкевич.
 

Категорія: Подія дня | Переглядів: 608 | Додав: WWWWW_W | Дата: 01.07.2014 | Коментарі (0)

     Буктрейлер (англ. booktrailer) - це невеликий відеоролик, що розповідає у довільній художній формі про будь яку книгу. Мета таких роликів - пропаганда читання, залучення уваги до книг за допомогою візуальних засобів, характерних для трейлерів до кінофільмів. Як правило, тривалість буктрейлера становить не більше 3 хвилин. Такі ролики знімають як до сучасних книг, так і до книг, що стали літературною класикою.

     Нещодавно п’ятеро колег району відвідали навчання, як переможці конкурсу на участь у тренінгу «Можливості    Веб 2.0 для популяризації книги та читання: створюємо буктрейлер» (Професійний прорив).

         Під час тренінгу було розглянуто тему «Буктрейлер, як засіб популяризації книги та    читання».

     Ну, і зазвичай кожне навчання передбачає домашню роботу для закріплення отриманих знань. І от, сьогодні, я хочу поділитись з вами двома творчими доробками.

        Це, буктрейлер Юлії Коханевич, бібліотекаря шкільного відділу публічно-шкільної бібліотеки с. Блажове на книгу Романа Демчука «Груші для хрюші» та буктрейлер Оксани Лісовець, провідного бібліотекаря центральної районної бібліотеки на книгу Кеті Пайпер «Краса».

     Буктрейлер: «Роман Демчук "Груші для хрюші"» ви знайдете за посиланням - https://www.youtube.com/watch?v=pEbulTmnAgo

а, «Буктрейлер на книгу Кеті Пайпер "Краса"» за - https://www.youtube.com/watch?v=yUpdxbfvsvQ .

            Отож, друзі, запрошуємо до перегляду і просимо не судити суворо, адже ми тільки першопрохідці.

З побажанням гарних вражень,

Оксана Лісовець.

Джерела:

http://ru.wikipedia.org/wiki/Буктрейлер

Категорія: Подія дня | Переглядів: 854 | Додав: Ксюша | Дата: 20.06.2014 | Коментарі (0)

     Смик Н. В.

     По гострому лезу життя / Н. В. Смик. - Рівне : Волинські обереги, 2014. - 148 с.

     У своїй новій книзі автор за допомогою художнього слова через долі та життєві історії пересічних людей подає неординарний підхід до осмислення вічних загадок і проблем людства, намагаючись поєднати філософські пошуки істини з притаманним кожній жінці сприйняттям дійсності. Проходячи «По гострому лезу життя» кожного свого героя, переживаючи його болі й радості, письменниця водночас балансує на пульсуюче чутливому нерві власного сумління, світосприйняття, жит­тєвої мудрості.

Книгу в користування можна взяти на абонементі нашої бібліотеки.

 ЗАПРОШУЄМО ДО ЧИТАННЯ!

Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 604 | Додав: Ксюша | Дата: 17.06.2014 | Коментарі (0)

     Ладижець Володимир Іванович (* 17 червня 1924, Харківці, Остропільський район — тепер Старосинявський, Хмельницька область — † 22 листопада 1991, Ужгород), український поет та прозаїк, перекладач, член НСПУ з 1950 року. Лауреат премії імені Лесі Українки, нагороджений орденом «Знак Пошани», медалями, грамотою Президії ВР України.

     Народився в сім'ї вчителя. Перші його вірші Остропільська районна газета надрукувала в квітні 1941.

     Учасник Другої світової війни — в 1942-44 роках. У військовій газеті «Зенітник» друкуються його вірші «Бійцю», «Лист», «Оповідь про бойову сестру», «Розвідник»

     Закінчив Вищу партійну школу при ЦК КПУ, був на редакційно—видавничій роботі. Працював у пресі Закарпатської області — головний редактор Закарпатського обласного книжково-газетного видавництва, був відповідальним секретарем Закарпатської організації Спілки письменників України.

Його доробок:

·         1950 — перша збірка поезій «Славлю труд»,

·         1951 — «Єдність»,

·         1952 — «Винобрання»,

·         1955 — «За синіми перевалами»,

·         1959 — «Лірика»,

·         1963 — «Між берегами»,

·         1963 — «З далеких і близьких доріг»,

·         1974 — «Ясновид»,

·         1984 — «Вибране».

     Прозаїчна трилогія «Перехрестя»: «Перехрестя» — 1967, 1971 — «Розхитана земля», 1976 — «За бруствером — світанок».

     Видано близько двадцяти його дитячих книжок віршів, казок, загадок, пісень:

·         1953 — «Сопілка»,

·         1955 — «Казки»,

·         1956 — «Я живу на Закарпатті»,

... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 777 | Додав: Ксюша | Дата: 16.06.2014 | Коментарі (0)


Хостинг від uCoz Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 ¦ Розробка та дизайн: Іван Соколов