Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
Подія дня [669]
Висвітлюються цікаві новини
Книжкова новинка [923]
Новинки літератури та періодики, що надходить до фондів бібліотеки
Наші інтерв’ю [22]
Інтерв’ю з користувачами бібліотеки, колегами, відомими людьми Рокитнівщини
Колонка оголошень [138]
Оголошення про заходи бібліотеки, району
Book-симпатія [88]
Читацькі вподобання наших користувачів
Пошук
Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Наше опитування
Оцініть наш блог
Всього відповідей: 1110
Друзі сайту




    






Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Четвер, 25.04.2024, 11:59ГоловнаРеєстраціяВхід
БІБЛІОNEWS
блог Рокитнівської центральної районної бібліотеки
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2012 » Вересень » 18
     Портрет Доріана Ґрея: Роман: Для ст. шк. віку/ Пер. з англ. та прим. Р. Доценка; Вступне сло­во, підготов, комент. та навч.-метод. матеріалів О. Кабкової. — К.: Школа, 2009.- 256 с.: іл — (Шкільна хрестоматія). — Бібліогр.: с. 252—253.
 
     Один із відомих творів класика англійської літератури Оскара Вайльда (1854-1900) «Портрет Доріана Грея» справедливо вва­жається взірцем інтелектуального роману кінця XIX ст. Він міс­тить роздуми письменника про привабливість і небезпеку над­мірного замилування Красою, чуттєвістю, власним «я».
     Вишукані деталі, надзвичайно багата символіка, парадоксаль­ність сюжетних ліній та мови персонажів, елементи фантастики, блискучі афоризми — це те, завдяки чому цей твір ось уже понад століття є шедевром світової літератури.
Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 681 | Додав: WWWWW_W | Дата: 18.09.2012 | Коментарі (0)

Анатолій Борисович Солов'яненко (* 25 вересня 1932, Донецьк — †29 липня 1999, Козин) — Герой України (2008, посмертно), всесвітньо відомий український співак (тенор) та видатний громадський діяч.

Біографія

Анатолій Солов'яненко народився в місті Сталіно (нині — Донецьк), в шахтарській сім'ї. Після закінчення середньої школи вступив до Донецького політехнічного інституту, де закінчив аспірантуру і працював викладачем на кафедрі інженерної геометрії. Усі ці роки удосконалював вокальне мистецтво у заслуженого артиста УРСР, видатного співака-тенора Олександра Коробейченка, брав участь у концертах художньої самодіяльності.

В 1962 був запрошений до Київського Театру Опери та Балету, проходив стажування в театрі Ла Скала (Мілан), де став лауреатом конкурсу «Неаполь проти всіх». З 1965 — соліст Київської опери. У 1967 році був удостоєний звання заслуженого артиста УРСР, в 1975 — народного артиста СРСР.

У репертуарі Солов'яненка — 17 оперних партій, багато арій, романсів, народних пісень. Широкою є географія гастролей співака: Болгарія, Румунія, НДР, Японія, Австралія, Канада… Кілька сезонів він проспівав у нью-йоркському «Метрополітен-опера», де виконав партії в операх Р. Штрауса, Д. Верді, П. Масканьї.

Народні українські пісні в його виконанні стали взірцем майстерності для всіх наступних співаків.

У 1980 році Солов'яненко став лауреатом Ленінської премії, грошову винагороду за неї він передав у Фонд Миру. У 1997 році отримав премію ім. Т. Г. Шевченка.

Серед найкращих партій: Андрій («Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського), Фауст (в однойменній опері Ш. Ґуно), Альфред («Травіата» Дж. Верді), Надір («Шукачі перлин» Ж. Бізе), Рудольф («Богема» Дж. Пуччіні) та ін. Світові знавці оперного співу визнали, що виконання Солов'яненком партії герцога в "Ріголетто" Дж. Верді було найкращим - вершиною майстерності.

Вільно володів італійською мовою. Такі видатні майстри оперної сцени як Пласідо Домінґо і Лучано Паваротті вважали, що майстерність Солов'яненка не поступається їхній власній.

Має двох синів — Андрія та Анатолія. Молодший син — Солов'яненко Анатолій Анатолійович — народний артист України, головний режисер Національної опери України.

Відзнаки

1967 — Заслужений артист УРСР
1975 — Народний артист СРСР
1980 — Ленінська премія
1997 — Шевченківська премія

... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 1140 | Додав: WWWWW_W | Дата: 18.09.2012 | Коментарі (0)

Народилася 23 вересня 1872 року в с. Білявинцях у сім’ї священика. Дитинство пройшло в с. Білій (нині передмістя Тернополя). Ще в дитячому віці виявляла неабиякий інтерес до музики: опановувала фортепіано, грала і співала у виставах аматорських театрів, у «Руському народному театрі». Артистичну діяльність С. Крушельницька почала в концертах Львівського хорового товариства «Боян». А в 1893 році на сцені Львівської опери дебютувала як оперна співачка в партії Леонори в опері Дж. Верді «Трубадур».

У 1888—1893 роках вона навчалася у Львівській консерваторії (клас вокалу у В. Висоцького). У 1893—1894 роках вдосконалювала своє мистецтво у Мілані: опановувала школу бельканто у професорів Копті та Фаусти Креспі, оперні партії ваґнерівських вистав вивчала у професора Генсберга у Відні (1895). У 1895—1897 роках співала у Львівській, Краківській і Варшавській опері. У 1904 році на запрошення Дж. Пуччіні блискуче виконала головну партію в його опері «Чіо-Чіо-сан», полонивши слухачів віртуозною технікою, яскравим драматичним обдаруванням, чарів-ним голосом лірико-драматичного сопрано. Після її неповторного виконання ця опера здобула всесвітнє визнання.

У 1906 році Соломія Крушельницька дебютувала в театрі «Ла Скала» в опері Р. Ваґнера «Саломея», під орудою Артуро Тосканіні. Музичні критики назвали її «неперевершеною Саломеєю». На оперних сценах виступала разом з О. Мишугою, М. Батістіні, М. Менцинським, А. Дідуром, В. Фрореамським, Е. Карузо, Т. Руффо, Ф. Шаляпіним.

У 1920 році відбулися останні оперні вистави Соломії Крушельницької в театрі «Ла Скала». Цього ж року вона розпочала концертну діяльність як камерна співачка. У 1927—1928 роках здійснила велике гастрольне турне по США й Канаді. У 1929 році — прощальний концерт С. Крушельницької в Академії Санта Цецілія у Римі.

Видатна українська й світова співачка, вона з тріумфальним успіхом виступала на кращих оперних сценах світу. Її ім’я золотими літерами вписано в історію світового вокального мистецтва поряд з іменами Е. Карузо, Т. Руффо, М. Батістіні.

Музичні критики світу називали її «незабутньою», «неповторною», «єдиною у світі», «ідеальною», «неперевершеною», «найчарівнішою».

Прославлені композитори, диригенти, співаки, музиканти, письменники, художники, зокрема Дж. Пуччіні, Р. Леонкавалло, А. Тосканіні, Л. Муньйоне, Е. Дузе, Дж. Лаурі-Вольпі, Дж. Кадуччі та багато інших були палкими шанувальниками її великого таланту й щирими друзями. «Найпрекраснішій і найчарівнішій Батерфляй», — підписав Соломії Крушельницькій свій фотопортрет великий італійський композитор Джакомо Пуччіні на знак вдячності за врятування після попереднього гучного провалу в знаменитому театрі «Ла Скала» його опери «Чіо-Чіо-сан».

У репертуарі співачки було понад шістдесят партій світової оперної класики: Аїда, Дездемона, Леонора, Амелія («Аїда», «Отелло», «Трубадур», «Бал-маскарад» Верді), Тоска, Батерфляй, Мімі («Тоска», «Чіо-Чіо-сан», «Богема» Пуччіні), Кармен («Кармен» Бізе), Ельза, Єлизавета, Брунгільда («Лоенгрін», «Тангейзер», «Валькірія» Ваґнера), Татьяна, Ліза («Євгеній Онєгін», «Пікова дама» Чайковського), Галька, Ганна («Галька ... Читати далі »

Категорія: Подія дня | Переглядів: 823 | Додав: WWWWW_W | Дата: 18.09.2012 | Коментарі (0)

     Бора / Галина Вдовиченко ; худож. М. Долгополова. — Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2011. — 240 с.
     
     Роман Бори ще не дописано, тож несподіваний подарунок — особняк у Львові — міг стати її затишною творчою лабораторією, а став притулком - «рукавичкою» для ще шістьох душ... Старе й мале, давня подруга та ди­вакуватий незнайомець, кіт і собака та, звісно ж, сама Христина Бора на наших очах стають справжньою сім'єю. Споріднені душі, відверте й щире спілкування вони знаходять, не ховаючись за вигаданими ніками й аватарками. Але на те воно й життя, аби дивувати справді неймовірними, але невіртуальними, сюрпризами. Може, варто й нам скуштувати реального життя?
Категорія: Книжкова новинка | Переглядів: 711 | Додав: WWWWW_W | Дата: 18.09.2012 | Коментарі (0)


Хостинг від uCoz Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 ¦ Розробка та дизайн: Іван Соколов